Ik ben er klei blij mee!

13 Nov

Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Ik weet het. Maar stel nou dat het paard in kwestie niet voor mijzelf bedoeld is… Stel dat het paard regelmatig wordt weggegeven en dat andere paarden zich een beetje schamen voor het desbetreffende paard. Mag het dan wel? Ik vind van wel namelijk. Tijd om een misstand in de bierwereld aan te kaarten. Ik doe het niet voor mezelf, want ik moet nog heel wat maanden wachten op mijn volgende verjaardag. Dit is voor alle bierliefhebbers van Nederland. En vooruit, toch ook een klein beetje voor mezelf. Tijd om die doorn uit m’n oog te trekken: Verjaardagsbier.

Zou je een wijnliefhebber een kartonnen pak wijn cadeau doen? Dan heb ik niet over dat ene merk wijn-uit-pak dat toevallig heel erg mee schijnt te vallen en in 2007 ooit als beste uit de test kwam in één of andere consumententest. Ik bedoel echt slechte wijn-uit-pak. Van die wijn-uit-pak waar je vanaf proeft dat hij ouderwets met de voet is geperst. Een hele vieze voet wel te verstaan. Er vanuit gaande dat je de wijnliefhebber in kwestie graag mag, lijkt me dat je hier ‘nee’ op antwoord. Toch komt het vaker voor dan je denkt. Ikzelf ben er ook slachtoffer van geworden in het verleden en ik zie ze in m’n omgeving nog steeds regelmatig opduiken. Gelukkig niet met wijn, maar helaas wel met bier. De verjaardagsbieren dus.

Iedere slijter heeft ze wel. Het klinkt tot nu toe misschien nog wat vaag, maar je moet het herkennen: Feestvarkentjes, De Leesplank, Abraham 50 bier, felicitatiebier… Soms zijn het grote flessen (75cl), soms zijn het houten rekjes met kleine flesjes (33cl). Er zijn vast nog meer varianten, maar zijn die mijn levenspad gelukkig nog nooit gepasseerd. image1551

“Ik heb gehoord dat je van bier houdt, dus vandaar…” Voor m’n neus staat een rekje met 5 flesjes bier. Op ieder etiket staat een varkentje. Het ene etiket is groen, het andere etiket is rood en weer een ander etiket is blauw. Maar op ieder etiket staat hetzelfde varkentje, zij het in een iets andere pose. Dat rekje komt nog wel van pas, denk ik in mezelf, maar in gedachten sta ik de flesjes al leeg te schenken in de wasbak…

Jup, ik hou van bier. Ik heb gehoord dat jij van fietsen houdt, dus hier heb je een te kleine driewieler met 2 lekke banden. Ik heb gehoord dat je van vlees houdt, hier heb je een stuk dat al drie weken te lang bij mij onderin m’n koelkast ligt. Ik weet dat je graag bloemen in huis hebt, dus hier heb je een brandnetel die ik twee weken terug uit m’n volkstuintje getrokken heb. Het gaat om het gebaar, tòch?

Het verjaardagsbier kent meerdere problemen en ik ben niet te beroerd om deze met de wereld te delen. Ten eerste is er een probleem wat menig bierliefhebber zal storen: Het is een etiketbier. In Engels jargon wordt dit ook wel eens een alias genoemd. Men neme een (vaak matig) bier van een bepaalde brouwer. Dit bier verkoopt slecht, omdat vrijwel iedereen weet dat het matig is. Maar toevallig wil Shirley van Shirley’s Nagelparadijs een eigen biertje voor haar nagelstudio. Is toch leuk? Echt superschattig! Dan kan de vrouw zich laten verwennen met allerlei nagellakjes, terwijl de meegekomen man lekker kan nippen aan Shirley’s eigen biertje. Helaas heeft Shirley nog niet lang haar eigen nagelsalon en valt het qua inkomsten nog een beetje tegen. Shirley laat dus geen eigen biertje brouwen, maar koopt bij een brouwer als het ware het recht om op zijn bier een ander etiket te plakken, zodat Shirley tòch haar eigen biertje heeft. Brouwer blij, Shirley blij: iedereen blij – behalve de eindgebruiker.

De bekendere verjaardagsbieren zijn ook etiketbieren. Ik heb zelf ‘het leesplankje’ en ‘de feestvarkentjes’ gehad en dit was volgens mij precies hetzelfde bier. Welk bier het precies is weet ik niet, want dit is helaas niet op het etiket terug te vinden. Dat het smerig is staat echter als een paal boven water. Het smaakt oud, het smaakt mishandeld en het smaakt naar klei. Van die klei waarvan je vroeger bij handenarbeid mooie asbakken deed maken. Die asbak ging vervolgens tijdens het afbakken in de oven kapot, zogenaamd omdat je niet goed gekneed had. Die klei dus. Pilsener is vaak al niet heel bijzonder, maar deze verjaardagsbieren spannen de kroon. In het land der verjaardagen is klei-bier koning. In het land der klei-bier drink ik wel gewoon water.

Dit soort bieren worden door de vele slijters ook steevast in de buurt van een raam gezet. Blijkbaar kijken de varkentjes graag naar buiten. Of zouden ze het leuke reclame vinden voor hun zaak? Dat direct zonlicht het bier zonder enige moeite nog slechter maakt zal de consument vast niet weten. Die redenatie kan ik eigenlijk best volgen, want als de consument enig verstand heeft van bier dan laat hij of zij deze meuk sowieso staan – direct zonlicht of niet. Ook staat er volgens mij meestal niet altijd een t.h.t. datum op de betreffende bieren. Niet dat t.h.t. data nou zo betrouwbaar zijn als het om bier gaat, maar dan heb je in ieder geval nog iets van een indicatie. Dit laatste weet ik echter niet zeker. Eigenlijk maakt het ook bar weinig uit.

Het is leuk dat je een bierliefhebber wil steunen in zijn liefhebberij. En ik weet dat je het ook goed bedoelt hoor, dat is het probleem niet. Vandaar dit stuk. Vandaar dit gratis advies. Dus nogmaals de vraag: Zou je iemand een pak wijn cadeau doen?

Is een bierliefhebber in je omgeving jarig, koop dan gewoon een mooie grote fles van Brouwerij De Molen. Te ingewikkeld of te duur? Koop een grote fles La Chouffe. Makkelijk verkrijgbaar (4-packs zijn zelfs bij de lokale Jumbo te vinden) en prima te drinken.

Ook nog te ingewikkeld..? Koop een krat Bavaria en doe er een mooie, grote strik omheen. Doe dat dan maar. Het is tijd dat we dit varkentje met z’n allen gaan wassen. Weg met etiketbieren, weg met verjaardagsbier!

4 Responses to “Ik ben er klei blij mee!”

 1. Knorretje 13. Nov, 2013 at 18:49 #

  Mijn van klei gemaakte asbak ging nooit in de oven kapot.

  [Reageer]

 2. Piet 13. Nov, 2013 at 19:35 #

  Ik zie Zwarte Pieten Pils en Sinterklaas Bier aankomen !
  Ook lekker.

  [Reageer]

 3. Pierre Boons 16. Nov, 2013 at 09:35 #

  Heb net voor mijn verjaardag een Black Damnation II en IV gekregen. Kan niet klagen zou ik zeggen :-)

  [Reageer]

  André Reply:

  Dat is niet heel verkeerd inderdaad!

  [Reageer]

Leave a Reply