Hop Holland Hop!

1 Jun

Er zijn combinaties waar je heel erg vrolijk van wordt. Ik noem vrouwen met zonnebrillen, zon met strand, blokjes kaas met zilveruitjes, rubbertjes met zonder vuil en natuurlijk ook bier en voetbal. Met nog een week te gaan voor het EK begint is het dan ook tijd voor de enige echte SpoelenMaar Hop Holland Hop EK speciaal, waar we het Nederlands elftal in een bierjasje steken. We hebben de eigenschappen van spelers gekoppeld aan de eigenschappen, of namen, van bieren. Deze special staat vol met redelijke tot goede bieren, zodat je het EK genietend door kunt komen. Hoewel ik dit artikel schrijf en het idee bedacht heb is René een zeer belangrijke factor geweest in dit artikel. Ik weet wel iets van voetbal, maar René weet er veel meer van.

Omdat de wereld van bier haast oneindig is (fonefan, de koning van ratebeer.com heeft zo’n 25.000 verschillende bieren op), moesten we onze keuzevrijheid wel wat inperken. We hebben ons gehouden aan de bieren die bij ons stamcafé Buitenlust te verkrijgen zijn. Deze bieren zijn over het algemeen goed te verkrijgen in Nederland. Niemand heeft er wat aan als we voor deze opstelling allerlei obscure bieren nemen die in Nederland simpelweg niet te verkrijgen zijn.

De bieren zijn ook geselecteerd op prijs, zodat we niet allerlei bieren van 12 euro per fles in onze opstelling hebben staan. Hoewel voetballers vaak miljoenen verdienen zijn wij zelf, en het merendeel van onze lezers, waarschijnlijk maar eenvoudige burgers die ook een beetje op de centjes moeten letten.

We hebben er bewust voor gekozen om niet alleen Nederlandse bieren te nemen. De keuzevrijheid wordt dan een stuk beperkter en we wilden graag bieren nemen waar wij wat meer mee hebben (niet altijd op een positieve manier overigens). Mocht je hier grote problemen mee hebben dan doe maar even net of de buitenlandse bieren inmiddels genaturaliseerd zijn! ;)

De links met achtergronden, sfeerimpressies, verduidelijkingen en onzin in dit artikel openen in een nieuw tabblad, zodat je kunt klikken zonder deze pagina te verlaten.

 

De staf

Volgens een artikel in de Volkskrant heeft ‘Team Oranje’ meer staf dan spelers bij zich (26 man staf en 23 spelers). Het is semi-onmogelijk om alle stafleden te benoemen en eerlijk is eerlijk: waarschijnlijk kennen we ze ook lang niet allemaal. Onze opstelling is echter zo goed dat we slechts 2 stafleden nodig hebben.

Onze opstelling begint bij de bondscoach. Bert van Marwijk a.k.a. Bert van Oranje, een bescheiden en eenvoudige man die het niet heeft op poespas. Hoewel er mensen zijn die het vorige wk ‘niet om aan te zien’ vonden, is het wel deze man die het elftal naar de finale heeft gecoacht. Een rustige man, met een goede balans tussen verdedigen en scoren. Voor Bert hebben we het bier ‘St. Feuillien Saison’ gekozen. Een bier dat qua eigenschappen overeen komt met Bert, zoals we hem net omschreven hebben. Ook dit bier is niet overdreven, het drinkt makkelijk weg, maar heeft wel een bijzonder fijne balans en een mooie smaak. Dit bier hebben zowel ik als René regelmatig gedronken als begin-bier en het is een prachtig product.

We konden het niet laten om zijn assistent Philip Cocu ook in onze special op te nemen. Philip Cocu is wat ons betreft een kalme, ingetogen man die verstandig is en veel diepgang heeft. Zijn bierige vervanger is La Trappe Quadrupel. Dit bier is eigenlijk ook niks geks, niet exotisch en niet overdreven, maar het heeft wel enorm veel diepgang en smaak. Door de 10% alcohol is het een bier waar je verstandig mee moet omgaan. Omdat La Trappe de enige Nederlandse trappistenbrouwerij is, is dit een klassieker die je toch wel een keer geproefd moet hebben. Tip: Drink dit bier niet ‘in the heat of the moment’, want je drinkt gegarandeerd veel te snel en dat moet je bij dit bier niet doen, of je gaat kruipend naar huis. Zo zou Cocu het niet gewild hebben!

 

 

De keepers

Met veel inzicht en gevoel moet die knikker in het doel en aan de keepers de zware taak om dit te voorkomen op het moment dat de verdediging zijn taak verzuimd.

Maarten Stekelenburg had tijdens het WK het toernooi van z’n leven. Hopelijk blinkt hij ook deze keer weer uit op de momenten dat het nodig is. Stekelenburg zal waarschijnlijk ‘vaste prik’ zijn in het doel en hij speelt eigenlijk altijd heel degelijk. Als we dit koppelen aan een bier dan hebben we het over Urthel Parles Magnificum. De bieren van Urthel zijn stuk voor stuk zeer degelijk. Het officiële glas doet niet onder voor de gemiddelde EK outfit. De bieren van Urthel moet je wat ons betreft een keer geprobeerd hebben en daarom moesten we er wel 1 in onze opstelling opnemen.

Tim Krul wordt volgens René nog door veel mensen onderschat en is dus terecht opgenomen bij de selectie. Helaas voor Tim zelf legt hij het nog net af tegen ‘de giganten’. Hij is op dit moment pas 24 jaar oud en net zoals een mooi barrel-aged bier heeft hij nog tijd nodig om te rijpen. Het bier dat we aan hem gekoppeld hebben is de Sint Bernardus Abt 12. Dit is ook weer een geweldig bier en met bijna 3000 beoordelingen scoort het bier op ratebeer gemiddeld een 4.15 (op een schaal van 5). Dit bier wordt door sommige mensen echter nog steeds onderschat en dit bier legt het af tegen de gigant Westvleteren 12.De Westvleteren heeft een haast mythische status en daar kan de St. Bernardus Abt 12 niet tegenop. Voordeel is wel dat de Sint Bernardus in de wat betere bierwinkel gewoon gekocht kan worden voor een normale prijs, terwijl het verkrijgen van een Westvleteren, zoals te lezen is in de vorige link, een heel gedoe of een dure bedoeling is.

De derde en laatste keeper van deze selectie is Michel Vorm. Hij heeft net zoals Tim Krul een beetje het probleem dat hij gewoon net niet de beste is. Keepers zijn er ook wat minder nodig en dat kan er voor zorgen dat je een aantal jaren naast de gewenste positie grijpt. Als je dit vergelijkt met bier dan heb je het over Orval. Orval is ook een trappist, maar wordt eigenlijk altijd vergeten. De discussie richt zich vaak op Westvleteren en Sint Bernardus, waardoor Orval de huilende derde is. Onze goede vriend Joris heeft inmiddels 5000 bieren gedronken in zijn leven, maar regelmatig geniet hij nog van een flesje Orval. Deze trappist is door zijn 6.2% alcohol en compleet andere stijl eigenlijk ook niet te vergelijken met een Westy 12 of Sint Bernardus Abt 12. Mocht je de twee eerder genoemde giganten niet lekker vinden dan is er altijd nog de kans dat een Orval je wel bevalt. Mijn persoonlijke tip voor Orval is wel om hem in te schenken en dan eerst even een kwartiertje te laten staan, want anders vind ik zelf het koolzuur wat te aanwezig.

 

 

De verdediging

Eerlijk is eerlijk, het zijn de goals op belangrijke momenten die je vaak nog jarenlang onthoudt, maar zonder een goede verdediging ben je als team kansloos. Het verschil tussen dit en dit kan het verschil zijn tussen dit en dit. Daarom hopen we dat de verdediging dit jaar rotsvast blijkt. Wij hebben dit helaas niet in de hand, maar we kunnen de spelers wel eren met bieren die bij hun passen.

Khalid Boulahrouz is een speler die je als Portugees niet graag tegenkomt, lijkt ons. Hij gaat soms wat te ver, maarja: zolang hij aan onze kant staat slikken we het als zoete IPA. Denkend aan deze speler kwam er één naam meteen bij ons op: Budels Kolos. Ik beoordeelde dit bier zelf met een 3.7, terwijl het gemiddelde ligt op een 3.02, maar met zo’n naam hoor je gewoon bij Boulahrouz. Dit bier is met 7,5% alcohol ook weer een bier om een beetje me op te letten, want voor je het weet ligt je geblesseerd naast je fiets.

Wilfred Bouma is niet bepaald iedereens eerste keuze. Het bier dat hier bij past is de St. Louis Gueuze Fond Tradition. In dit artikel over gueuzes hebben we het bier al eens genoemd en leggen we uit waarom een gueuze niet voor iedereen een goede keuze is. Hopelijk kan Bouma ons ongelijk bewijzen en maakt hij dit EK geen fouten, anders kan het wel eens – net als een gueuze – heel zuur uitpakken.

John Heitinga is een no-nonsense Amsterdammer waar ik toch wel een beetje fan van ben. Ik moest altijd lachen als hij iets voor de camera zei en ik ben blij dat hij meegaat naar het EK. Het bier dat we voor hem hebben gevonden is qua naam misschien wel het meest perfecte bier uit dit hele artikel. Het bier dat hem in onze opstelling vervangt is namelijk ‘Johnny’ van de Amsterdamse brouwerij De Prael. Mocht je hem toevallig tegenkomen dan kun je het beste de Red Label variant pakken, want die vonden wij iets smakelijker dan de ‘gewone’ Johnny. Het bier is met zijn naam en oranje etiket hèt bier bij uitstek als je het over meneer Heitinga hebt.

De volgende speler in de selectie is Joris Mathijsen. Het was niet makkelijk om bij deze onopvallende, doch redelijk stabiele, speler een bier te bedenken. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Hertog Jan Karakter. Dit bier is met de gemiddelde score van precies 3 ook een redelijk onopvallend bier, maar nog best goed te drinken. Als je even geen zin hebt in gekke smaken, exotische kruiden en vreemde geurtjes dan is dit een prima bier om op terug te vallen.

Ron Vlaar belooft dat hij er zal staan als het nodig is, dus daar gaan we dan maar van uit. Hopelijk voor hem hoeft hij niet het hele EK te blijven zitten. Wat ons betreft heeft hij een hart van goud en heeft hij de juiste mentaliteit, maar hij haalt het net niet altijd tegen de andere goede spelers. We bedoelen het niet heel gemeen, maar het bier dat we voor hem hebben gekozen is de Lamme Goedzak van de Scheldebrouwerij. Ik heb dit bier zelf nog niet gedronken, maar de Scheldebrouwerij verdient een plek in onze EK-opstelling.

Gregory van der Wiel is een opkomende rechtsback (volgens René en ik neem dit voor waarheid aan). Opkomend is ook Brouwerij de Eem. Deze brouwerij heeft al een aantal goede bieren en brouwer Ruud heeft ook een adviserende rol in de Tasty Lady gehad.

Brouwerij de Eem krijgt volgend jaar tevens een eigen brouwerij, dus wij voorzien een mooie toekomst voor zijn brouwsels. Het bier dat wij dan ook op de plek van Gregory van der Wiel zetten is de Eem Donker. Verder kunnen we van deze brouwerij vooral de Eem Rosebud en de Eem Xtreem Spring Warrior aanbevelen!

Jetro Willems heeft sowieso de stoerste voornaam van het spel. Deze speler komt eigenlijk pas net kijken en maakt zijn debuut wat betreft een toernooi van deze grootte. Mocht hij aan spelen toekomen dan zal hij de bondscoach waarschijnlijk wel vragen om ‘Nog Eentje’. Dat hij niet mag drinken tijdens het EK is jammer voor hem, maar wij mogen het wel en kunnen de Nog Eentje van de Proefbrouwerij dus gewoon bestellen. Er zijn twee varianten van: een Dubbel en een Tripel. Volgens de scores op ratebeer kun je het best de Dubbel drinken. Bij René scoorde de Tripel echter een 3.5 en dat betekend dat hij dat bier ook wel zou kunnen aanbevelen.

 

 

Het middenveld

Het middenveld is misschien wel de kracht van het Nederlands elftal en er zijn genoeg grote namen aanwezig om deze posities in te nemen.

Ibrahim Affelay is, zo hebben we ons laten vertellen, bij Nederland wel één van de favorieten onder de vrouwen. We kunnen het niet over ons hart verkrijgen om de vrouwen in onze fantastische opstelling buiten spel te zetten. Vrouwen in verschillende soorten EK-jurkjes (dat zijn 3 verschillende links) verzorgen een prima EK-sfeer tijdens de vaak warme juni maand en het zou zonde zijn als zij niet samen met de mannen kunnen genieten van voetbal en bier. Speciaal voor de normaal-niet-zo-bierliefhebbende-vrouwen stellen wij de Liefmans Fruitesse op, op de plaats van Affelay. Dit ‘bier’ bevat weinig alcohol, smaakt naar ranja en wordt geserveerd met ijsklontjes erin. Ideaal voor de vrouw die niks geeft om IPAs en Tripels, maar wel wil profiteren van onze kennis. Graag gedaan!

Mark van Bommel is een speler die niet bang is om af en toe een keer hard aan te komen. Hij doet dit vaak op een geniepige manier. Van Bommel is een echte Duvel en deze klassieker onder de speciaalbieren mag ook absoluut niet ontbreken in deze special. Ook de Duvel komt met z’n 8,5% alcohol redelijk hard aan. Mocht je dit eigenlijk net iets te zwaar vinden dan kun je ook kiezen voor de Duvel Groen, een variant met ‘slechts’ 7,5% alcohol.

We hebben nu 2 stevige spelers gehad, namelijk van Bommel en Boulahrouz. De derde, misschien nog wel meest venijnige speler van het stel, is Nigel de Jong. Tijdens de finale twee jaar terug wees hij met de onderkant van zijn schoen de plexus solaris aan bij speler Xabi Alonso. We zouden deze speler als opgefokt, fel en hard kunnen omschrijven. En dat doen we dan ook.  Hij is een ware Barbar. Dit honingbier van 8% is echter een stuk zoeter en zachter dan de speler, maar de naam was te goed om te laten liggen. Een lekker bier voor op een warme zomerdag.

Bij de omschrijving van Stijn Schaars kwamen we niet verder dan het feit dat hij een goede back-up is. Net als de diverse Kasteelbieren. De bieren van Kasteelbier zijn stuk voor stuk goed en dit waren de bieren die ik wel eens dronk voor dat deze hobby echt voor me begon. Omdat in deze opstelling nog niet veel donkere spelers staan gaan we voor de Kasteel Donker. Mocht je het niet zo op de Dubbel-achtige bieren hebben dan is de Kasteel Blond aan te raden. Mocht je zin in wat fruitigs en snoepachtigs dan is de Kasteel Rouge iets voor jou.

Wesley Sneijder, de speler van slechts 22 centimeter groot. Hij is dan misschien wel wat kleiner van stuk, maar hij is altijd gevaarlijk en verraderlijk. Daarom moesten wij meteen denken aan de De Molen Black Isak. Dit bier kun je vinden in 18 cl flesjes en zijn daarmee ook wat klein van stuk. Met zijn 11,2% alcohol en z’n sterke smaak is dit een verraderlijk bier en niet iedereen zal hier van kunnen genieten. Het bier heeft in bourbon en bordeaux vaten gelegen en het resultaat is een prachtige diepe, kruidige, koffie, chocolade en bittere smaak.

Kevin Strootman is dan misschien niet de meest aantrekkelijke speler voor het vrouwelijke oog, hij heeft wel een vechtersmentaliteit die we graag bij een voetballer zien. Toch kunnen we het niet laten om bij hem makkelijk te scoren met het bier genaamd Houten Kop. Dit bier heb ik zelf nog niet gedronken, maar René was er niet kapot van. Met mijn mening dat heerlijk bier pas heerlijk is als je ook slechtere bieren hebt gedronken, verdient dit bier toch een plek in onze opstelling. En zoals ik al eens heb verteld: als je nog niet veel bieren hebt gedronken ga je toch altijd eerst voor de gekkere namen.

Rafael van der Vaart zal het waarschijnlijk niet makkelijk krijgen. Op dit moment is de voorkeursopstelling van Van Marwijk nog niet helemaal duidelijk en het is dan ook niet zeker dat Van Der Vaart in de basis zal staan. Wat bij VdV wel een klein zekerheidje is, is dat hij hoe dan ook gewisseld gaat worden. Daarom speciaal voor hem in onze special twee bieren. De bieren die we met Sylvie van der Vaart in ons achterhoofd voor hem hebben geselecteerd zijn de Flying Dog Raging Bitch en de Flying Dog Doggystyle. Namen die er niet om liegen. De Flying Dog bieren hebben allemaal dit soort namen en redelijk kunstzinnige etiketten. Over het algemeen zijn deze bieren best lekker en ze zijn (voor Amerikaanse bieren) goed te verkrijgen in Nederland!

 

 

De aanvallers

Nog even volhouden, want we zijn er bijna. De aanvallers van de selectie zijn het laatste wat we nog moeten invullen om onze selectie compleet te maken. De aanvallers zorgen vaak voor de meest legendarische momenten. Er komen dan ook nog een aantal bieren voorbij die je met recht ook legendarisch kan noemen.

Klaas Jan Huntelaar is vandaag als eerste aan de beurt. Hij is een simpele, goede spits en een ijskoude afmaker. Hopelijk scoort hij dit EK veel goals! Het bier dat we aan hem hebben gekoppeld is eigenlijk mijn standaard EK/WK bier, omdat je er veel van kunt drinken en het gewoon lekker is met warm weer: Corona Extra. Er zullen bierliefhebbers zijn die me gaan verketteren voor deze keuze, maar Corona hoort, net als Huntelaar, ijskoud te zijn en een limoentje voor de smaak vind ik ook niet erg. Een Corona zonder limoen is gewoon saai en de limoen maakt er een heuse dorstlesser van. In de spanning van de wedstrijd wil je wel eens wat sneller drinken dan normaal en de Corona is dan redelijk ongevaarlijk. Is het een geweldig bier? Nee, maar voor dit soort situaties vind ik het prima. Je mag een andere mening hebben.

Luuk de Jong zal waarschijnlijk niet heel veel aan spelen toekomen. Hij verdient een kans op dit toernooi, maar hij draait nog niet mee met de topaanvallers dat het team gelukkig rijk is. Voor hem kozen we de Floreffe Tripel. De Floreffe bieren zijn prima instap-bieren, maar ook voor de wat ‘gevorderde drinker’ blijven deze bieren goed te doen. Het zijn geen heel erg bijzondere bieren, maar vooral degelijke bieren met een lekkere smaak en balans.

Dirk Kuijt komt altijd over als een eenvoudige, nuchtere Hollandse jongen die zich niet te goed voelt om z’n ballen uit z’n string te rennen. De eenvoudigheid en nuchterheid van deze jongen zie je terug in de Engelse Ales en Bitters. Voor hem hebben we dan ook gekozen voor de Wychwood Hobgoblin. Een eenvoudige Engelse Premium Bitter die eenvoudig weg drinkt. Niet al te veel smaak, maar wel een mooi product. Dit bier is nog wel eens te koop bij de Lidl.

Dan hebben we nòg een debutant op zo’n groot toernooi, namelijk Luciano Narsingh. Volgens onze eigen voetbalanalyticus René is dit een jonge, frivole buitenspeler waar we nog veel van kunnen verwachten. Deze mooie omschrijving koppelde ik dan ook meteen aan de Berghoeve Khoppig. De Berghoeve brouwerij is een brouwerij waar wij veel vertrouwen in hebben en die in de toekomst zeker nog gaat groeien. Voor zover ik heb begrepen heeft de gemeente hun plannen goedgekeurd en zijn ze er klaar voor om flink te gaan groeien. De Khoppig noemden wij in een tweet al het beste 4,5% bier van de wereld en dit is zonder te overdrijven of omdat het een Nederlandse brouwerij betreft. Het bier is natuurlijk nèt iets wateriger dan een bier van 7,5% alcohol als je ze tegelijk zou drinken, maar desondanks is het een geweldige en prachtige IPA die, wanneer je hem als eerste bier op een avond drinkt, absoluut niet waterig smaakt. Minder alcohol dan een standaard pilsje en een zoveel betere, leukere en verfijndere smaak, dit bier moet je proeven.

Robin van Persie heeft een goed seizoen gedraaid en is topscorer van  de Premier League. Met deze informatie ben ik gaan bedenken wat voor mij het topscorende bier is geweest wat ik regelmatig heb gedronken. Als snel kwamen ik en René uit op de Brewdog Hardcore IPA. Dit bier is gelukkig redelijk goed verkrijgbaar in Nederland. Er zijn wel een paar Imperial IPAs die misschien nèt iets beter zijn, maar die zijn juist niet of amper te verkrijgen hier. Overigens zijn bijna alle Brewdog bieren die ik tot nu toe heb gehad de moeite van het drinken waard.

De laatste speler van de selectie is Arjen Robben, ook wel eens ‘de man van glas’ genoemd. Als je het over glas hebt dan denk je haast automatisch aan de Pauwel Kwak. De Pauwel Kwak hoort namelijk gedronken te worden uit het zogenaamde koetsiersglas. Het bier zelf is niet super-bijzonder, maar het is toch wel een degelijk en smakelijk product. Mocht je het koetsiersglas gebruiken tijdens het EK, pas dan wel op dat je het niet laat vallen, want deze glazen zijn redelijk kostbaar.

 

Slotwoord

Dit was hem dan. Onze selectie voor het EK is een feit. Het is niet zeker dat Nederland er de finale mee zal bereiken en winnen, maar genieten is het wel. Voor de mensen die het hebben volgehouden om het artikel helemaal te lezen: petje af.

Namens SpoelenMaar wensen we iedereen een gezellig, goed en smakelijk EK.
Tot slot zijn we wel benieuwd: Welk bier drinken jullie tijdens het EK? Reageer via twitter of in de comments!

 

No comments yet

Leave a Reply