Hoe wij proeven en beoordelen

4 Mar

Het proeven en beoordelen van bier kan op verschillende manieren. In deze post leggen wij onze manier van proeven uit. Onze manier van proeven is verre van uniek. Wij proeven namelijk zoals men dat op de site ratebeer doet. Wij beoordelen op geur, uiterlijk, smaak, mondgevoel en het lastig te vertalen ‘overall’.

Een rating zoals deze op ratebeer te vinden is

 

Als eerste de geur, oftewel het aroma. Als een bier wordt ingeschonken dan gaan we eerst even ruiken. Wat kunnen we van dit bier verwachten? Ruikt het fris, zoet, zuur, bitter? Natuurlijk of juist chemisch? Zit er wel veel geur aan? Is het een aangename geur? Naast een woordelijke beschrijving waarin de gekste dingen kunnen voorkomen (zoals brandende autoband, yogho yogho of zweetvoeten), verbinden we hier ook een cijfer aan. In het geval van geur ligt het cijfer tussen de 1 en 10, waarbij 10 de perfecte geur is en 1 de meest gruwelijke geur die je ooit zult ruiken.

Daarna komt het uiterlijk van het bier. Is het een mooie verschijning? Is het bier helder of mistig? Zitten er duidelijke gistbrokjes in of is het helemaal zuiver? Is het een felle kleur of wat doffer? En natuurlijk: Wat vinden we van die kleur? Krijg je zin om het bier je tong te laten passeren of moet je er even voor gaan zitten om je er toe te zetten? Ook het schuim wordt hierin meegenomen. Is het heel dik en stevig schuim, of is het 10 seconden na het inschenken al grotendeels weg? Dit wordt ook weer omschreven met woorden en beoordeeld met een cijfer, bij dit onderdeel van 1 tot en met 5.

Dan het belangrijkste onderdeel volgens velen, inclusief mijzelf – de smaak. Je hebt niks aan een bier wat heerlijk ruikt, er prima uitziet, maar smaakt naar gefermenteerde kattenzeik. Over smaak valt niet te twisten, maar er valt wel veel over te zeggen. Je hoeft geen expert te zijn om een smaak te omschrijven. Noem gewoon wat er in je opkomt. Proef je dropjes, benoem dit dan in plaats van op zoek te gaan naar een technische term (als die er al is). Als je wat vaker proeft zul je waarschijnlijk wel leren hoe bepaalde smaken ontstaan, maar het is het makkelijkst om op schrijven wat in je opkomt. De smaak wordt beoordeeld met een cijfer tussen de 1 en 10.

Als laatste beoordelingspunt het mondgevoel, waar vaak wat lastig over gedaan wordt. Bij het mondgevoel omschrijf je of het bier waterig is, of juist heel smaakvol. Hoe zit het met de bubbels? Zijn het aangename bubbels? Is het bier te dood of juist veel te levendig? En hoe zit het met alcohol? Proef je dat het bier zoveel alcohol heeft als aangegeven? Als een bier van 2% alcohol smaakt alsof het 5% alcohol heeft kan dit positief zijn, heb je een bier van 10% alcohol dat smaakt naar een bier van 5% alcohol dan kan dit juist nadelig zijn. Al deze factoren samen vormen het mondgevoel. Dit wordt beoordeeld met een cijfer tussen de 1 en de 5.

Een licht traumatiserende bierervaring, beoordeeld door mijzelf.

 

Als laatste de overall score. Hiermee geef je op een schaal van 1 tot en met 20 aan hoe goed je het bier vind, alle aspecten van het bier meetellende. Bij een score van 20 zou het jouw perfecte bier zijn en zou je nooit meer iets kunnen vinden wat hier nog overheen gaat. Bij een score van 1 lig je drie weken na het drinken nog steeds getraumatiseerd in bed en heb je mentale ondersteuning nodig van een psycholoog.

 

Tot zo ver de manier waarop wij proeven en beoordelen. Andere manieren van proeven en beoordelen zijn ook goed natuurlijk, maar als je ratebeer wil gebruiken als online database van je geproefde bieren dan is dit de prettigste manier, omdat je anders dingen moet gaan omrekenen als je ze wil invoeren op hun site.

 

 

No comments yet

Leave a Reply