Het Nederlands Speciaalbierfestival 2013

6 May

Vorig jaar werd ik na Koninginnedag een week ziek en moest ik dit festival over laten aan René, maar dit jaar kon ik er in alle gezondheid bij zijn: Het Nederlands Speciaalbierfestival (voorheen bekend als het KBC) in Den Bosch. René, normaal gesproken niet weg te houden bij dit festival, was dit jaar op “walvisjacht” bij de Copenhagen Beer Celebration waarvan later waarschijnlijk nog een verslag volgt. Gewapend met een tas vol toastjes, 2 flesjes water en met m’n vriendin aan m’n zijde vertrokken we naar Den Bosch.

Het festival in Den Bosch is voor mij altijd de opening van het bierfestivalseizoen. Dit is ook een beetje ‘het eerste festival met goed weer’, en die naam werd gister volledig waar gemaakt. Met vlagen was het in de zon wel een graad of 24. Dit goede weer had een positieve invloed op de bezoekers. Het was druk. Het was heel druk. Even leek het gisteren alsof heel Nederland massaal aan het speciaalbier was geslagen: het was een prachtig gezicht. welkomdenbosch

Rond 1 uur kwam ik met m’n vriendin aan op de Grote Markt in Den Bosch  en deze stond al redelijk vol met mensen. Normaal gesproken komt zo’n festival pas rond een uur of 2 op gang, maar in Den Bosch was het meteen raak. Voor het halen van 2 glazen, een boekje en wat munten moesten we dan ook plaatsnemen in een flinke rij en dat terwijl er meerdere verkooppunten waren. In de lijn staan is de prijs die je moet betalen wanneer de biercultuur in Nederland groeit, maar ik heb het er graag voor over. Met een hevig toeterende harmonie naast ons namen we plaats in de rij en moesten we ongeveer een kwartiertje wachten voordat we aan de eerste bieren konden beginnen.

nietalleenmannenWat meteen opviel was de grote diversiteit aan bezoekers. Toen mijn vriendin opmerkte dat er veel knappe meisjes waren besloot ik om ook maar even te kijken en inderdaad: ze had gelijk. Bij het festival van brouwerij De Molen wil de groep ‘mannen met zwarte metalshirts’ nog wel eens overheersen, maar in Den Bosch was echt van alles aanwezig. Zwangere vrouwen, gezinnetjes, knappe vrouwen, hippe jonge mannen, zwervers… Noem het op en het was er. En het mooie was dat over het algemeen al deze groepen (behalve de zwangere vrouwen) van speciaalbier aan het genieten waren.

Qua bier zit het bij het festival in Den Bosch ook altijd goed. Over het algemeen zijn er geen heel extreme bieren te vinden (waar ik meestal toch wel van hou), maar het aanbod is groot en divers. Er waren denk ik een stuk of 35 brouwers aanwezig en deze hadden allemaal meerdere bieren bij zich. Fruitbier, IPA, Tripel, Blond, Dubbel, Stout – de meeste bekende soorten bier waren er te vinden. Voor elk wat wils dus.

Hoogtepunten qua bier waren voor mij “Stoute” van brouwerij De Liefde en “ReuZ Ciipa” van brouwerij Reuzenbieren. Er was vast nog veel meer lekkers, maar aangezien we maar met z’n tweeën waren kon ik lang niet alles aan een proeftest onderwerpen. Ook de rest van het publiek bleek de bieren goed te vinden, want vanaf een uur of 4 moesten veel brouwerijen regelmatig een “helaas, die is op” verkopen.

Was alles perfect? Nee. Helaas waren er op bepaalde tijden enorm lange rijen bij de muntenkassa’s. Zo ondervonden ook in en m’n vriendin toen we wat muntjes bij moesten gaan halen. Ik denk dat we wel 25 minuten in de rij hebben gestaan. De vraag is echter of je dit de organisatie aan kan rekenen, want er waren eigenlijk voldoende kassa’s. Het was gewoon rete druk.SAMSUNG

Met deze kleine smet als enige nadeel durf ik wel te stellen dat het festival in Den Bosch een voorbeeld zou moeten zijn voor veel Nederlandse festivals. Een zeer gevarieerd aanbod van vele bieren, sanitaire voorzieningen, meerdere kassa’s, entertainment (niet-overheersende live muziek van verschillende coverbands), een springkussen voor de kinderen, een uitgebreid programmaboekje en veel enthousiaste brouwers die je graag wat willen vertellen over hun bier. Het festival in Den Bosch was wat mij (en m’n vriendin betreft) een groot succes!

No comments yet

Leave a Reply