Het goede voornemen

9 Jan

Ik moest even aandringen via de social media, maar inmiddels is de eerste bijdrage van René ‘Benzai’ van de Ven van 2014 een feit! – André

Al enkele malen heb ik het geroepen, maar dit jaar meen ik het serieus: ik ga minder bier drinken. Geen heel ongewoon voornemen, ik vermoed dat er wel meer mensen zijn die zich dit hebben voorgenomen. Ik hoor mijn medebierproevers al lachen. Maar dit keer meen ik het echt!
Volgens de statistieken van ratebeer proefde ik vorig jaar 2276 nieuwe bieren. Dit jaar gaan er dat een stuk minder worden. Bier proeven als hobby is leuk, maar om meerdere redenen is het aan te raden niet overfanatiek te worden. En misschien was ik dat wel het afgelopen jaar, hoewel er ook mannen zijn die op het dubbele aantal van dat van mij zitten!

Voor mijn gevoel viel het wel mee. Ik bezocht wat meer festivals en tastings dan de jaren ervoor. Big deal. Nou, toch wel kennelijk. Eigenlijk vond ik het zelf ook wel wat te hard gaan, maar ja, als je eenmaal aan iets begonnen bent geef je niet zomaar op. Vanaf dit jaar dus maar direct gas terug. Ik heb me al afgemeld voor een tasting waar ik elk jaar nog bij ben geweest. Goed bezig jonge! calvin_resolutions

Ja ja, eerst zien dan geloven. Op 2 januari was je immers al bij je eerste proeverij van 2014. Ja maar dat telt niet, dat was een reguliere wekelijkse proefavond met de vaste crew. Kijk, daar heb je het eerste excuus al. Zoals bij alle goede voornemens is het makkelijk om een excuus te vinden waarom het wel kan en mag of niet mee telt. En hoe bedoel je minder bier drinken eigenlijk precies? Ga je werkelijk in hoeveelheden minder consumeren, of ga je minder ‘op jacht’ naar nieuwe bieren die je nog niet hebt geproefd? Ik bedoelde eigenlijk het laatste, maar mijn vriendin zal ongetwijfeld voor de eerste variant opteren.

Toch moet het wel lukken. Ik heb het mezelf ook niet te moeilijk gemaakt door geen getallen te noemen. 2275 is al minder dan vorig jaar, dus waar hebben we het over? Nee, zelfs ik vind dit niet rustig aan doen. Maar zo’n 30% minder nieuwe bieren proeven, dat vind ik een redelijk significante vermindering. Toch zijn dat nog zo’n 1600 nieuwe bieren, wat neerkomt op ruim vier nieuwe bieren per dag.

Meer dan vier per dag, dan moet je toch wel elke dag bier drinken? Dan ben je toch alcoholverslaafd? Nee toch niet. De meeste van deze bieren worden niet geconsumeerd in grote hoeveelheden, maar in een proefglas bij festivals en tastings. Op festivals en tastings worden ook veel meer dan vier verschillende bieren geproefd, waardoor het gemiddelde zo hoog uitvalt. Met dat alcoholisme valt het dus wel mee.

Eens kijken hoe het tot nu toe gaat dan. Nu ik dit typ is het donderdag 9 januari. Het jaar is 9 dagen bezig en ik zit op 31 nieuwe bieren. Dat zou een totaal van ca. 1250 opleveren aan het eind van het jaar. Kijk eens aan! Maar ja, vanavond is het weer proefavond. Dus eigenlijk moet je er een stuk of 10-12 bieren bij optellen. En dan kom je aan het eind van het jaar uit rond de 1700.

Ach ja, de tijd zal het leren. Ik kan altijd terugvallen op het falen van de menigte; de meeste goede voornemens halen het niet. Even zoeken op google leverde op dat slechts 16% van de goede voornemens daadwerkelijk de eindstreep haalt. Mocht ik dus toch de 1600 nieuwe bieren overschrijden dit jaar dan meng ik me gewoon tussen de andere 84% die gefaald heeft, dan val ik niet meer op. Of begin ik nu toch alweer excuses te maken? Vanavond maar eens rustig over nadenken dan. Onder het genot van een biertje.

No comments yet

Leave a Reply