Het glas is half vol

27 Aug

Tijd voor het eerste post-vakantie artikel en ik vlieg er meteen met twee gestrekte benen in. Eerder schreef ik al eens over Duitsland. Mijn conclusie was toen dat ik niet kapot was van het bierland dat Duitsland schijnt te zijn. Natuurlijk was het een beetje onterecht om zo’n conclusie te trekken zonder dat ik er ooit was geweest. Ik trok m’n conclusies puur via de Duitse bieren die ik in Nederland heb kunnen proeven. Deze zomer ben ik dus samen met m’n vriendin naar Bamberg, Duitsland gegaan voor wat empirisch onderzoek.

Hoewel ik wat negatief tegenover Duitsland stond reisde ik deze zomer toch met een knagende nieuwsgierigheid af naar Duitsland. Op vakantie smaakt bier namelijk altijd beter. Ondanks mijn eerdere negativiteit was ik helemaal klaar om te gaan proeven van de Duitse cultuur. In 4 dagen moest dit toch gaan lukken, in een stad waar zoveel brouwerijen bij elkaar zitten? Ik ben fanatiek bezig gegaan met het proeven van de èchte Duitse bieren, kakelvers bij de diverse brouwerijen zelf, maar ik zal alvast verklappen dat mijn mening niet echt is veranderd.

Waarom Duitsland een geweldig bierland is
dl1Ik zal positief beginnen. Duitsland is een land met vele bieren. En deze vele bieren vind je dan ook terug in vele supermarkten. Je moet niet raar opkijken als een Duitse supermarkt meer bieren in huis heeft dan de gemiddelde Nederlandse slijterij. Vooral lokale bieren vond ik in grote getale terug in de supermarkt. Wat me echter wel opviel dat er bijna geen Belgisch bier te verkrijgen was in diezelfde supermarkt, terwijl er toch al gauw 200 verschillende bieren te vinden waren. Zouden de Duitsers dan net zo sceptisch tegenover de Belgen staan als ik? Voor mij was het natuurlijk geen probleem, want ik ging niet naar Duitsland voor de Belgische bieren.

Ook in Duitsland is de biercultuur wat aan het veranderen. Hoewel ik durf te stellen dat 90 tot 95% van de bieren redelijk traditionele (naar mijn mening saaie) bieren zijn, zijn er ook brouwerijen bezig met de wat Amerikaansere bieren. BrauKunstKeller is dan ook mijn favoriete brouwerij, aangezien zij nìet vies zijn van IPAs, Stouts en andere bieren met wat heftigere smaken. Het zal inmiddels niet onbekend zijn dat dit juist de bieren zijn waar ik wèl op zit te wachten.

Waarom Duitsland een verschrikkelijk bierland is
Halve liters. Vanaf het ontbijt tot aan het avondeten: Halve liters. Toen ik en m’n vriendin in Bamberg waren was het er 37 graden. Het is onmenselijk om je bieren dan in halve-literformaat aan te bieden aangezien je het glas nooit leeg krijgt voor je bier warm is.

Even een korte stop met een pilsje? Bel je moeder maar dat je later komt!
Oh, zo’n rauchbier wil ik wel eens proberen… Alsjeblieft en tot over 3 uur!
Ik ben net nog wezen pissen, maar ik heb m’n glas nog niet leeg en ik moet alwèèr… Halve liter, bitch!

Het bestellen van een biertje in Duitsland is alsof je een contract tekent. Het is geen land om bieren te proeven: Het is een land om bieren te zuipen. En vlug een beetje,  anders zit je tegen 20 cl lauwe meuk aan te kijken. Ik vond sommige bieren sowieso al een wat boterig smaakje hebben, maar wanneer het bier opwarmt wordt dit nog veel erger.
Ik heb nog nooit het voordeel van zulke grote glazen gesnapt en deze vakantie heeft wat dat betreft geen opheldering gebracht.

Ook heb ik het idee dat de brouwers één belangrijk punt tijdens het brouwen over het hoofd zien: Smaak. Ik denk dat de Duitse brouwers vooral mikken op doordrinkbaarheid. Smaak die er niet is kan je namelijk ook niet echt tegen gaan staan, moeten ze denken. Helaas kun je smaak wel gaan missen. Natuurlijk zit er wel wat smaak aan de bieren (en stijlen zoals rauchbierdl2 hebben natuurlijk meer dan voldoende smaak), maar ik vind dat er weinig spannends aan de bieren te ontdekken valt. Een vers, koud, kellerbiertje is in Duitsland inderdaad een stuk lekkerder dan wanneer je hem in Nederland van de fles drinkt, maar het blijft een beetje een laffe smaak. Aan de andere kant hebben ze dan wel weer vele soorten radlers, wat een mix is tussen bier en een frisdrank. De vreemdste die ik hiervan heb gedronken is de Veltins V+ Energy – bier met  energydrink. Het fenomeen bier met smaak is ze dus toch niet vreemd…

Conclusie
Misschien word ik ooit nog een echte bierkenner en leer ik toch nog hoe ik ècht kan genieten van de Duitse bieren, maar dit praktijkexamen kwam helaas nog te vroeg. Als je van die typische Duitse stijlen houdt dan snap ik dat je het een geweldig land vindt. Haal je je schouders op voor deze stijlen dan heeft Duitsland op het moment gewoon wat minder te bieden ons eigen Nederland.

Welk land je beter vind mag je van mij zelf kiezen, maar voor mezelf is het duidelijk geworden: Ik heb liever de verfrissende Nederlandse brouwsels. Zelfs als dit betekent dat er af en toe een enorm smerig, gefaald experiment tussen moet zitten.

Disclaimer: In dit artikel kan met vlagen wat overdreven worden. Tevens kan het artikel sporen van cynisme en sarcasme bevatten.

No comments yet

Leave a Reply