Herfstbierfestival Eindhoven: Eindelijk!

7 Oct

Alle begin is moeilijk, eens moet de eerste keer zijn en een goed begin is het halve werk… Al deze clichés moeten de afgelopen dagen rond gespookt hebben in het hoofd van Mark van Bergen. Hij besloot om iets te doen wat al jarenlang niet gedaan is: Een bierfestival organiseren in Eindhoven. Na het geweldige Borefts was dit het volgende bierfestival in mijn agenda en gistermiddag was het dan zo ver.

eindhoven1Tilburg en Den Bosch hebben een bierfestival. Oirschot, Hilvarenbeek, Boxtel en Oisterwijk ook. Er is voor de bierliefhebber genoeg te beleven in ons Brabantje. Alleen Eindhoven leek nog gruwelijk achter te blijven. Gelukkig lijkt ook daar nu verandering in te komen: Gisteren was er een bierfestival en komende vrijdag opent brouwerij/café Van Moll. Eindelijk lijkt Eindhoven toch ook langzamerhand meer interesse te krijgen in andere bieren dan Bavaria. Gelukkig, met een zachte G.

Een aantal van deze bieren waren gisteren te vinden op het Eindhovense Herfstbierfestival. Alhoewel, herfstbieren? Gelukkig voor mij was dit eigenlijk alleen maar een verkeerd gekozen naam. De bieren die ik dronk waren namelijk best zomers te noemen, wat ook prima paste bij het weer van gistermiddag.

Om 1 uur begon het festival dat Eindhoven voor goed zou veranderen. Toen wij (René, m’n vriendin en ik) rond kwart over 1 aankwamen was het nog niet erg druk. Sterker nog, volgens mij hoorden we bij de eerste 10 aanwezige bezoekers. Een contrast met het Borefts bierfestival van de week er voor, waar zich ruim een uur voor aanvang van het festival al een flinke rij van bezoekers bij de kassa had gevormd. Even was ik bezorgd dat het zo rustig zou blijven, maar langzaam begon het parkeerterrein zich toch te vullen met nieuwsgierige en dorstige mensen.

Een stuk of 15 brouwers zouden ons die middag voorzien van bier. Geen gigantisch aantal (zeker als de brouwerijen ook geen overdreven hoeveelheid verschillende bieren bij zich hebben), maar prima voor een eerste festival. Zelfs voor een doorgewinterde verzamelaar als ik waren er nog genoeg nieuwe bieren te vinden. Van brouwerij Het Uiltje had ik nog niet veel bieren gedronken en deze bleken voor mij meteen de verassing van het festival. Ik dronk een behoorlijke lekkere black IPA (meer IPA dan Black, dat moet gezegd worden) en hun stout met pepers bleek ook nog eens lekker zacht en drinkbaar te zijn.

Na een stuk of 6 bieren, misschien waren het er 8, had ik alle voor mij onbekende bieren wel geproefd en was het tijd om de muntjes op te maken meteindhoven2 nog wat lekkere, voor mij bekende, bieren. Meteen bij aankomst op het festival had ik dit backup-plan al gemaakt, want de heren van Rooie Dop waren ook aanwezig. Meegenomen hadden ze 3 IPA achtige bieren die variëren qua alcoholpercentage. Deze werden dan ook alle drie nog een keer besteld en met genoegen achterover geslagen. Als je nog niet bekend bent met ‘de nieuwe Nederlandse Brewscene’, dan zou ik zeker aanraden om eens wat van hun bieren te proberen.

Goed bier, verse loempia’s, een cocktailbar voor de haterz en een kaaskraam. Allemaal waren ze te vinden op het festival, dat gehouden werd op het parkeerterrein van Mitra van Bergen. Ik kwam al graag bij deze Mitra, aangezien ze een prima bieraanbod hebben, maar nu hebben ze bij mij nog een extra streepje voor. Het organiseren van zo’n festival brengt toch altijd een zakelijk risico met zich mee, maar volgens mij waren er uiteindelijk genoeg bezoekers om het festival ook voor de organisatie succesvol te maken. Ik heb in ieder geval een prima middag gehad en ik heb weinig verdrietige gezichtjes gezien. Behalve die van enkele vrouwen toen hun man steeds maar bleef zeggen “nog ééntje…”.

Komende vrijdag is het tijd voor de opening van brouwerij/café Van Moll, en wat mij betreft mag de Eindhovense Bierlente, de revolutie die ervoor zal zorgen dat er in Eindhoven altijd lekker bier te vinden zal zijn, dan officieel beginnen!

(Foto’s via)

No comments yet

Leave a Reply