Help, mijn bier is over de datum!

7 Apr

Het kan iedereen overkomen: Je koopt een lading bier en je drinkt niet meteen alles op, waardoor sommige bieren misschien langer bewaard worden dan dat de bedoeling was. Of je krijgt in de lokale kroeg een flesje bier dat de houdbaarheidsdatum is gepasseerd. Hoe erg dit is leg ik uit in dit artikel.

Bij sommige producten is een houdbaarheidsdatum belangrijker dan bij andere producten. Zelf zou ik bijvoorbeeld niet gauw zuivelproducten consumeren die meer dan 3 dagen over de datum heen zijn. Bij bier is dit gelukkig een ander verhaal. Bier dat over de datum is kun je met relatief weinig gevaar voor je gezondheid drinken. Je zult er niet gauw ziek van worden, behalve als je er een grote hoeveelheid van drinkt, maar dan heeft het ziek zijn andere oorzaken..

De kwaliteit van het bier kan wel sterk afnemen en de ene biersoort is hier gevoelliger voor dan de andere. Hoe zit het nu precies? Er zijn een aantal vuistregels die je aan kunt houden, waarbij ik er wel vanuit ga dat het bier donker en relatief koel is bewaard. Zonlicht is altijd destructief voor een bier en kan het bier echt verpesten. Ook gewoon licht is niet ideaal, dus probeer dit altijd te vermijden. Ik koop dus ook nooit bier dat bij een winkel of slijter in de etalage staat, want van dat bier kan ik je garanderen dat de kwaliteit niet optimaal is. Nu weet je ook waarom bier vaak in donkerbruine flesjes zit, want bier in ‘wit’ glas verslechtert sneller. Blikjes zijn in mijn optiek juist ideaal, aangezien deze geen licht doorlaten, maar nu weet ik niet hoe goed het is om een blikje 5 jaar in een kelder te leggen – dan heb ik toch liever glas.
Twee vuistregels die het verder makkelijk maken:

 -          Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe minder erg het is als bier over de datum heen is.
 -          Hoe donkerder het bier, hoe minder erg het is als het bier over de datum heen is.

Hop wordt van oudsher aan bier toegevoegd om het langer houdbaar te maken, maar het nadeel is wel dat de hop-smaak als eerste verloren gaat. Een IPA is een biersoort dat sterk leunt op het hoppige karakter en deze kun je altijd het beste zo vers mogelijk drinken. Is dit bier een half jaar te oud dan kun je het nog wel drinken, maar de frisse hop aroma en smaak zal veranderd zijn in iets wat nog het meest doet denken aan karton. Geen aanrader dus.

In principe geldt hetzelfde voor bijna alle licht-kleurige bieren. Een saison moet lekker vers zijn, een tripel ook, enzovoort. De enige uitzondering hierop zijn gueuezes. Deze zure biersoort kun je wel goed bewaren en de smaak zal er iets door veranderen, maar deze biersoort kan er juist lekkerder door worden. Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je voorkeur ligt, maar deze scherp zure bieren worden vaak net iets minder scherp, wat het bier aangenamer kan maken als je daar van houdt.

Imperial stouts, barley wines, quadrupels en dat soort hoog alcohol percentage donkere bieren zijn prima te bewaren en ook deze kunnen lekkerder worden naarmate je ze langer bewaard. Als een Imperial Stout een wat hoppiger karakter heeft zou ik hem vers drinken, is het echt een chocolade-achtige stout dan kun je deze met een gerust hart een paar jaar wegleggen en waarschijnlijk smaakt hij dan nog lekkerder dan vers.

Ook bij het bewaren van bier komt het weer neer op smaak. De één zweert bij een wat ouder bier, de ander zweert bij vers. Het is altijd leuk om ermee te experimenteren en het kost je weinig moeite en geld. Zorg dat het bier donker ligt in een niet te vochtige ruimte en laat het daar liggen. Ik heb hier zelf nog niet veel ervaring mee, maar ik heb gehoord dat de Sint Bernardus Abt 12 een aanrader is!

Als laatste advies zou ik zeggen: Voor je een bier opgeeft en door de gootsteen spoelt, proef eerst gewoon. Vind je het bier nog lekker? Drink het dan op. Vind je het niet lekker smaken en proef je karton of andere onaangename smaken? Geef het maar terug aan de natuur.

11 Responses to “Help, mijn bier is over de datum!”

 1. André 12. Nov, 2012 at 21:36 #

  Ik ben hier terecht gekomen via google omdat ik op zoek was naar informatie over bier dat over de datum is en ik heb hier het antwoord gevonden waar ik naar op zoek was. Dank daarvoor! Proost.

  [Reageer]

  André Reply:

  Graag gedaan! Ik hoop dat het een bier betrof dat het kan hebben. Proost!

  [Reageer]

 2. Eric 10. Dec, 2012 at 08:32 #

  Ik kocht al eens (gewoon in Nederland) een Duitse alt die een houdbaarheidsdatum had van… slechts 4 weken! Weet niet eens meer precies waarom. In verband met levertijd naar de winkel diende ik het binnen een week te drinken. Was superlekker trouwens. http://www.ratebeer.com/beer/schlussel-alt/7842/

  [Reageer]

 3. jan peter 16. May, 2013 at 23:57 #

  hoe smaakt karton????

  [Reageer]

  André Reply:

  Moeilijk uit te leggen. Pak en stuk kartonnen doos en sabbel er een tijdje op zou ik haast zeggen. Een muf papiersmaakje.

  [Reageer]

 4. paul 15. Sep, 2013 at 13:46 #

  Ik heb een literfles schwarzbier, 6%, beugelsluiting, speciale uitgave höhlerbier. De datum is aug 2010, gewoon proberen?

  [Reageer]

  André Reply:

  Kan geen kwaad! Het grootste struikelblok is of het nog lekker is. Heb met schwarzbier niet zo heel veel ervaring, dus daar durf ik niks over te zeggen.

  [Reageer]

  Rene Reply:

  Is geen enkel probleem. Als je pech hebt is ie geoxideerd wat je merkt aan een wrange zure (bij)smaak, maar waarschijnlijk is ie alleen wat oud, maar verder prima. Heb je em al op? Ik ben benieuwd wat je er van vond en wat je er in hebt geproefd!

  [Reageer]

 5. Pierre Boons 16. Nov, 2013 at 10:31 #

  Ik heb dit jaar op het Zythos bierfestival een Sint-Bernardus 12° Abt van 5 jaar oud gedronken.
  Ik moet zeggen ik was al een fan maar dit was geweldig.
  Heb nadien een mailtje gestuurd of ik geen bak kon kopen bij de brouwerij, maar dit was enkel tijdens festivals te verkrijgen :-( niks dat je belet om een bak te kopen en 5 jaar te wachten natuurlijk

  [Reageer]

 6. OuweOmaOpa 04. Nov, 2014 at 13:25 #

  Ik heb hier een kratje bier met THT-datum 24-03-1990.
  Het het zojuist gedronken en pas na het drinken even gaan zoeken of het schadelijk was voor de gezondheid.

  Ik moet zeggen dat het enorm heerlijke flesjes bier waren.
  Het productieproces was waarschijnlijk erg delicaat uitgevoerd, want die smaak is fantastisch.

  [Reageer]

  OuweOmaOpa Reply:

  edit:
  …fantastisch gebleven.

  [Reageer]

Leave a Reply