Een proeverij houden

9 Apr

Een proeverij houden hoeft niet ingewikkeld en duur te zijn, maar misschien is het wat lastig voor te stellen. In dit artikel noem ik een aantal dingen waar je wel aan moet denken en een aantal dingen die je (zou) moet(en) laten. Het streefbedrag voor een proeverij kun je natuurlijk met je groep overleggen, maar in principe zou je voor 7 euro 50 al flink aan de gang kunnen.


Benodigdheden

Een aantal zaken zijn haast onmisbaar bij een proeverij. Ik ga hierbij uit van mijn eigen ervaring – dit zijn dus geen officiële regels, want die zijn er ook niet. Een aantal zaken die het proeven beter maken (uitleg volgt naderhand).

-          Water
-          Bier
-          Crackertjes
-          Kaas
-          Worst
-          Scorelijsten of onze hulpsheet
-          Vrienden/kennissen/familie

Bij proeverijen waar ik aan deelneem doen we het altijd zo dat iedereen een afgesproken aantal bieren meeneemt voor een bepaalde prijs. Natuurlijk mag je van deze prijs afwijken, maar het is wel zo netjes als iedereen ongeveer even veel geld kwijt is.

Water is heel belangrijk. Niet alleen reinigt het je mond zodat je geen restsmaakjes over houdt van het vorige bier, maar ook de dag na de proeverij ben je blij dat je regelmatig water hebt gedronken. Geloof me.

Bier is natuurlijk onmisbaar. Je kunt bieren meenemen van 20 euro de fles, maar je kunt ook gewoon bieren van maximaal 2 à 3 euro meenemen. Probeer op de hoeveelheid bier te letten: een 33 cl flesje delen met 3 personen kan nog net, ben je met meer personen dan kun je beter 2 flesjes van hetzelfde bier meenemen. Hierover kun je van tevoren afspraken maken zodat iedereen alle bieren kan proeven. Ik vind zelf 3 à 4 slokken ongeveer het minimum om een bier goed te kunnen beoordelen. In geval van nood kan hier natuurlijk van afgeweken worden, maar met 3 slokken kun je een goed oordeel vellen.

Ook is het misschien handig om van tevoren rond te mailen wat iedereen meeneemt. Dit heeft als voordeel dat je kunt voorkomen dat mensen dezelfde bieren meenemen en je kunt proberen om een mooie opbouw te maken qua alcohol. Ook kun je gaan proeven volgens een bepaald thema, of juist proberen om veel variatie in de biersoorten aan te brengen.

Crackertjes hebben eigenlijk hetzelfde nut als water. Het zorgt ervoor dat je smaak als het ware gereset wordt, waardoor je het volgende biertje beter proeft.

Kaas past, volgens kenners, beter bij bier dan bij wijn. Iets wat 2 jaar geleden niemand zou hebben durven zeggen. Er zijn verschillende kazen en verschillende bieren, dus de ene soort past beter bij een bepaald bier dan een andere soort. Na het eten van een stukje kaas is het dus wel handig om even een slokje water en een crackertje te nemen, omdat kaas een vrij sterke smaak kan hebben. Voor worst geldt overigens hetzelfde.

Een scorelijst of onze proefsheet is ook handig om erbij te hebben, omdat iedereen dan gemakkelijk en gericht kan proeven, ruiken en voelen. Als je er een score aan koppelt is het ook leuk om te kijken hoe mensen een bier beoordelen. 1 persoon kan een bier volledig afbranden, terwijl de ander het lekker vind. Het is ook leuk om op het einde te kijken welk bier het beste in de smaak viel.

Belangrijk om te vermelden is dat er bij een bierproeverij niks wordt uitgespuugd in een emmer, zoals bij een wijnproeverij. Natuurlijk mag je dit zelf weten, maar ik ben van mening dat je een bier niet goed kunt beoordelen als je het niet doorslikt. Ieder bier heeft een andere textuur en deze merk je pas goed als je het doorslikt. Mocht een bier bij alle proevers niet in de smaak vallen dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om het door de gootsteen te spoelen (drain pour), maar bij het proeven zelf is doorslikken belangrijk.

Het is het best als je begint met de lage percentage bieren en in de loop van de proeverij steeds sterker gaat drinken. Als je van een 10% bier teruggaat naar een 5% bier dan zal dit tweede bier enorm flauw, saai en waterig lijken.

Alcohol zegt niet alles, ook qua smaak kun je heel sterke bieren hebben. Ook deze bieren zou ik wat doorschuiven na de wat minder sterke bieren en anders moet je zorgen dat je een kleine pauze houdt met wat water en wat crackers.

Veel plezier met je proeverij en laat me het maar weten als je nog dingen gemist hebt!

3 Responses to “Een proeverij houden”

 1. Joris 09. Apr, 2012 at 14:19 #

  He Dre,

  Kaas en worst is gewoon lekker bij een goed bier, maar om echt goed te proeven is het eigenlijk not done. Het beinvloedt je smaak en je krijgt er een vette bakkes van, wat weer niet bevorderlijk is voor het schuim. Ik ben ooit in een biercafe in Mechelen geweest, waar de eigenaar weigerde om kaas, worst en pinda’s op de kaart te zetten. Want dat ging volgens hem niet samen met het degusteren van een goed bier ….

  Maar goed, het blijft wel lekker …… Ik ga eens wat worst snijden en een bier open trekken!

  [Reageer]

  André Reply:

  Een beetje genieten tijdens een proeverij mag ook wel vind ik.. Daar komt bij dat je met water en crackers best goed je palet kunt wissen. Optimaal is het waarschijnlijk niet, maar als roker kan ik optimaal sowieso vergeten ;)

  [Reageer]

 2. mark 09. Apr, 2012 at 18:56 #

  Tot artikel. Ik proef hele hoppige bieren ook pas na zoete bieren. Wel globaal rekening houdend met alcoholpercentage natuurlijk.

  [Reageer]

Leave a Reply