Een middagje De Roos

23 Apr

We (René, m’n vriendin en ik) zijn gisteren weer eens de wijde wereld in getrokken. De reis ging dit keer naar Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek. We hadden een aantal van hun bieren al gedronken, maar een nog groter aantal nog niet. Tijd om daar verandering in te brengen! Een samenvatting van onze middag en de geproefde bieren vind je in dit artikel.

Het was een afwisselend zonnig en druilerige zondagmiddag. Gelukkig konden we vervoer regelen en hoefden we niet 40 kilometer te fietsen. Eenmaal aangekomen bij De Roos was het een kwestie van inchecken aan de balie beneden en we konden beginnen. We liepen de trap op naar het sfeervolle proeflokaal, legden al onze spullen neer en pakten onze papieren, telefoons, pennen en andere hulpstukken. Na het begroeten van de barman was het tijd voor ons eerste biertje.

Als eerste kwamen natuurlijk de tapbieren aan bod. Een paar van deze bieren had ik al gehad, maar er zaten er ook nog een paar, op de in totaal vijf taps, die ik nog niet kende.

De Roos

De poort van het museum

 

Ik begon de middag met de Jubelroos. Dit bier is speciaal gebrouwen voor hun 135 jarige jubileum en zat nu dus nog op tap. Het bier bleek een goede opwarmer te zijn. Niet te zwaar qua alcohol, geen opvallende of moeilijke smaken: Gewoon een lekker bier waar weinige gekke dingen gebeuren. Het bier scoorde bij mij een 3,5 uit 5, omdat er niks aan het bier opvallend goed is. Een lekker bier waar je gerust een paar glazen van kunt drinken – iets wat er voor ons natuurlijk niet in zat.

Het Gemberbier is op dit moment het bier van de maand. Gember: Je moet er een beetje van houden. Bieren van brouwerij Kasparus hebben vaak ook wat gember in de smaak en ik hou daar totaal niet van. De smaak van gember doet me altijd denken aan Chinees eten. Dan vind ik het nog wel lekker, maar niet in m’n bier. Het bier van de Roos viel me toch nog wel mee. Er zit gember in de smaak, maar ze hebben niet overdreven. Ik kan het nog steeds niet echt lekker noemen, maar als je dan toch een gemberbier maakt, dan doe het maar zoals de Roos het heeft gedaan.

De Bikse Tripel is een wat minder experimenteel bier van De Roos. Na het gemberbier was het wel prettig om weer even een ‘simpele’ tripel te drinken. Hun tripel is ook weer goed in balans, ziet er mooi uit en drinkt lekker weg. In de geur is zelfs een klein beetje bittere, fruitige hop te ruiken, maar je moet goed je best doen om het er uit te halen. Dit had wat mij betreft iets sterker aanwezig mogen zijn, maar het is nou eenmaal een tripel en geen IPA. Het bier kreeg bij mij een 3.5/5 en scoort daarmee bovengemiddeld.

Voor het Knuffelbier was ik een beetje huiverig. Eén van de personeelsleden ging het bier voor de eerste keer proeven en hem beviel het duidelijk niet zo. Toch konden we het niet laten om ook dit bier te proeven. Spijt heb ik hier zeker niet van, want het knuffelbier bleek (achteraf gezien) mijn favoriete bier van de dag te zijn. Het bier heeft zowel in de geur als smaak wat stout-achtige eigenschappen. Een beetje roosterig, een beetje chocolade, een beetje rozijnachtig… Vanalles wat ik ook lekker vind in een stout, maar aangezien het een amber ale is was het natuurlijk wel wat minder aanwezig dan in een stout. Helaas had het bier in de smaak ook wat ijzerachtigs, want anders had het bier misschien nog wel een 4 gescoord. Nu bleef het bier steken op een 3.9 uit 5.

Als laatste dronken we nog het Roggebier, de Irish Red Ale en de Rozengruut. Deze bieren waren niet helemaal mijn pakkie-an en ze scoorden allemaal rond de 3 uit 5. De Rozengruut was met een score van 2.7 uit 5 mijn minst favoriete bier van de dag.

No comments yet

Leave a Reply