De ware beproevingen

25 Mar

Ik ben inmiddels een redelijke tijd bezig met deze hobby en ik heb zo’n 1300 soorten kunnen proeven tot nu toe. Ik heb een aantal heerlijke bieren op, maar natuurlijk zijn er ook bieren die totaal niet in de smaak vielen. In dit artikel komen een aantal van de ware beproevingen aan bod. In principe ben ik tegen het weggooien van bier, maar een aantal van deze bieren werden toch vrij snel gedeeld met de riolering.

 

Hoegaarden Hougaerdse Das. Bij mij scoorde het bier een 1.9/5, gemiddelde score van alle gebruikers op ratebeer is een 3.02/5. Blijkbaar dus geen heel verschrikkelijk bier, maar het is totaal niet mijn smaak. Het bier smaakt veel te veel naar koriander. De kleur is ook niet echt smakelijk en het mondgevoel is onprettig.

Bouillion La Tontelinette. Bij mij scoorde het bier een 1.9/5 en de gemiddelde score van het bier op ratebeer is een 2.89/5. Een wazige gele kleur met brokjes gist en het schuim is al snel niet meer te bekennen. Het bier ruikt nogal chemisch en vreemd, en zo smaak het ook. Bovendien is het bier erg waterig. Dit bier is misschien niet eens zo heel vies, er komen zo nog wel bieren die ik viezer vond, maar het bier is gewoon erg saai en vreemd. Geen aanrader dus.

Mongozo Banana. Dit bier scoorde bij mij een 1.6/5 en de gemiddelde score op ratebeer is een 1.96/5. Zodra je dit bier opent stinkt de hele kamer naar chemische banaan. Het smaakt ook zo en het is veel te zoet. Als ik meer dan 3 slokken van dit bier drink dan ben ik bang dat is misselijk word van de veel te zoete smaak. Vreemd genoeg is dit nog niet het meest vieze bier uit het Mongozo assortiment (zie verder naar beneden). Na een aantal slokken heb ik de pijp aan Maarten gegeven.

Hanssens Oudbeitje. Oudbeitje is een lambic en daar moet je van houden. In het begin hield ik er totaal niet van, maar ik ga ze steeds meer waarderen. Toch is Oudbeitje een kleine uitzondering hierop. Het bier scoort bij mij een 1.5/5, maar de gemiddelde score op ratebeer is met 3.55/5 best hoog. Het is een wazig (mistig) geelkleurig bier zonder schuim (wat opzich niet vreemd is bij een lambic). Het bier ruikt zuur, wat normaal is bij deze stijl, maar daarbij komt een hele nare kaasgeur en de geur van brandende autoband/gesmolten plastic. Dit komt ook heel erg terug in de smaak. Het bier heeft haast geen carbo. De combinatie van het platte bier met een zure, verbrande autobandsmaak maakt het voor mij een behoorlijk dieptepunt op mijn scorelijst. Toen ik dit dronk was ik zelfs een beetje bezorgd voor m’n gezondheid. Wel een leuk bier om een keer te proberen, want zo’n soort geur en smaak verwacht je niet. Het komt echter wel vaker voor, maar meestal in mindere mate.

Mongozo Coconut. Voor mij persoonlijk het allerdiepste dieptepunt van alle bieren die ik gedronken heb. Het bier scoort bij mij een 1.3/5 en de gemiddelde score op ratebeer is een 1.97/5. De kleur is alsof ze naar een kanaal met blauwalg zijn gegaan en daar het water uit hebben geschept. Toen we het bier inschonken was ik zelfs even bang dat er misschien nog wel een vis in rond zou zwemmen. Net zoals bij de Banana begon heel de kamer meteen te stinken, maar deze keer naar kokosnoot. Super zoet en super nep. Misschien is het bier nog enigszins lekker als je van kokosnoot houdt, maar dan nog denk ik dat dit bier te nep en te intens zoet smaakt. Het is moeilijk om dit bier te noemen, maar toch is het zo. Ook bij dit bier was ik bang om misselijk te worden van de veel te zoete smaak. Ik denk dat het geen toelichting behoeft dat ik dit bier dan ook niet opgedronken heb.

Als laatste een kleine toegift: De minst lekkere pils. Pilseners zijn lastig te beoordelen vind ik. Ik vind pils vaak best lekker, maar als ik echt ga proeven dan vind ik er niks aan. Een pilsje is meer iets om gewoon te drinken en verder niet teveel bij stil te staan. De lekkerste pils zal qua score altijd lager scoren dan een redelijke IPA of Imperial Stout. Ook dit is natuurlijk weer persoonlijk, want er zijn ook mensen die echt kunnen genieten van een pils. De meeste pilzen scoren zo tussen de 2.8 en 3.3 op een schaal van 5. Mijn laagst scorende pils tot nu toe is Cara Pils van Brasserie Champigneulles uit Frankrijk. Het bier scoorde bij mij een 2/5 en de gemiddelde score op ratebeer is een 1.58/5. Het bier ziet er uit als menig andere pilsener, maar het ruikt een beetje zuur en vreemd. Het bier smaakt als een heel erg waterig alcoholvrij pilsje en er is geen spoor van alcohol te bekennen, hoewel het bier toch gewoon 5% bevat. Een erg saai en redelijk smakeloos pilsje dus.

Update 11-4-2012
Jules de Bananes mag in deze lijst niet ontbreken.

No comments yet

Leave a Reply