De Goede Keuze: Westmalle Dubbel

19 Mar

Nieuw op SpoelenMaar: De Goede Keuze. Ik kan wel iedere keer schrijven over zogenaamde ‘whales’ (geweldige, vaak dure bieren die amper verkrijgbaar zijn), maar dat zie ik zelf niet zo zitten. Ik mag deze bieren graag drinken, maar de kans dat de lezer één van zulke bieren tegen komt is helaas niet zo groot. Vandaar deze nieuwe categorie. In de categorie ‘De Goede Keuze’ zet ik bieren in de spotlight. Hierbij maak ik een keuze uit bieren die makkelijk te vinden en niet te duur zijn. Naast persoonlijke voorkeur zal ik ook in de gaten houden of het bier hoog scoort op RateBeer en of men het bier over het algemeen dus ook echt goed vindt. Naast het bier dat nadrukkelijk wordt benoemd zet ik er af en toe ook concurrenten en alternatieven bij. Smaken verschillen, dus het is altijd een goed idee om vergelijkbare bieren ook een kans te geven!

 

westmalle logoScores
De ‘Abdij Dubbel’ is een stijl waar ik zelf niet zo heel erg van hou, maar als ik dan toch zo’n dubbel moet drinken dan doe mij de Westmalle Dubbel maar. Van alle abdij dubbels staat dit bier op de 2e plek in de RateBeer ranglijst van deze stijl, met een gemiddelde score van 3.85/5. Het nummer 1 bier, de St. Bernardus Prior 8, scoort gemiddeld 1/100 hoger, een verschil dat te verwaarlozen is. Het verschil wordt voor mij dan gemaakt door de verkrijgbaarheid van het bier. Op veel terrassen is de Westmalle Dubbel te drinken, in tegenstelling tot de eerder genoemde St. Bernardus. Daarom krijg de Westmalle zijn eigen post op SpoelenMaar.

De concurrent
De meest bekende concurrent van de Westmalle Dubbel is waarschijnlijk de Leffe Bruin. Dit bier scoort op ratebeer gemiddeld een 3.48/5. Dit maakt de Leffe Bruin nog absoluut geen slecht bier, maar de meeste mensen geven dus de voorkeur aan de Westmalle. Overigens is de Leffe Bruin hèt bier dat het vaakst onterecht een Trappist wordt genoemd.

Smaak
De Westmalle Dubbel heeft een prachtige bruine kleur en ziet er ook echt uit zoals een Abdij Dubbel eruit hoort te zien. Zowel de geur en de smaak zijn zoet, kruidig, bruine suiker, rozijnen, en misschien zelfs een beetje stroopachtig. Het bier heeft een stevige body, maar het is geen zwaar bier. Ook met het koolzuurgehalte zit het goed bij dit bier. Ik ben geen expert op dit gebied, maar een Westmalle Dubbel kan erg lekker zijn bij een biefstuk. Vind je de smaak van het bier wel lekker, maar vind je het toch te zwaar voor bij het eten? Ga dan eens in je supermarkt op zoek naar de Piedboeuf Brune. Dit is een zogenaamd ‘tafelbier’ met slecht 1,5% alcohol, waardoor het makkelijker te drinken is. Het grote verschil tussen de Westmalle Dubbel en de Piedboeuf Brune is dat de Westmalle ook zonder eten een prima bier is. De Piefboeuf is eigenlijk alleen geschikt voor tijdens het tafelen, vandaar de naam ‘tafelbier’.

Dilemma
Tot slot het grote dilemma: Met of zonder? Bestel je dit bier dan is de kans groot dat de controversiële vraag gesteld wordt: Wilt u dit bier mèt of zonder grenadine? Nu kan ik als bierliefhebber schande gaan spreken over mensen die grenadine in dit bier willen, maar ik ga het niet doen. Ik ben zelf van mening dat dit bier zonder grenadine al meer dan zoet genoeg is. Ook vind ik dat de brouwers dit bier op een bepaalde manier gebrouwen hebben en dat je het bier dus minimaal 1 keer moet proberen zonder toevoegingen.

Dit gezegd hebbende, als jij het bier lekkerder vindt mèt grenadine, gooi er dan vooral wat van dat spul bij. Uiteindelijk draait het toch allemaal om genieten.

4 Responses to “De Goede Keuze: Westmalle Dubbel”

 1. Rene 20. Mar, 2013 at 08:22 #

  Toch ben ik het niet eens met de grenadine. Als je graag zoeter bier wilt, drink dan een zoeter bier in plaats van grenadine toe te voegen. Of ga radlers proberen, dat is immers ‘bier’ met limonade, grenadine, energydrink etc. Als dat niet zoet genoeg is weet ik het ook niet meer.

  [Reageer]

  André Reply:

  Vandaar dat ik je regelmatig dwars noem. Mr Karmeliet-heeft-een-lelijk-glas ;)

  [Reageer]

 2. Eric 20. Mar, 2013 at 11:49 #

  Ik heb echt nog NOOIT de vraag gekregen om grenadine in mijn bier te doen. Iets zuidelijks misschien? Nuttige post/categorie trouwens, en volledig eens!

  [Reageer]

  André Reply:

  Hier is het een vrij normale vraag. Dit noemen ze dan een ‘Trappist met’.

  [Reageer]

Leave a Reply