De Goede Keuze: Tripel Karmeliet

28 Mar

In de categorie ‘De Goede Keuze’ zet ik bieren in de spotlight. Hierbij maak ik een keuze uit bieren die makkelijk te vinden en niet te duur zijn. Naast persoonlijke voorkeur zal ik ook in de gaten houden of het bier hoog scoort op RateBeer en of men het bier over het algemeen dus ook echt goed vindt. Naast het bier dat nadrukkelijk wordt benoemd zet ik er af en toe ook concurrenten en alternatieven bij. Smaken verschillen, dus het is altijd een goed idee om vergelijkbare bieren ook een kans te geven!

Deze keer schrijf ik het artikel in het geheim, want ik weet dat de andere schrijver van SpoelenMaar (René) het niet eens gaan zijn met dit voorstel!

tripel karmeliet logoOver het bier
Tripel Karmeliet is een bijzondere tripel van 8,4%. Ik vind het bier anders smaken dan 9 van de 10 tripels die ik heb gedronken. Is het dan wel een goed voorbeeld van een tripel? Ik weet het niet, maar een lekker bier is het zeker.

Het verschil met andere tripels zit hem vooral in de bloemige en fruitige smaak. Waar andere tripels vaak fris en kruidig zijn is dit bier juist fris en fruitig. Toen ik het bier de eerste keer dronk vond ik hem een beetje zeepig, maar dit wende snel. Ook kan het bier in eerste instantie een beetje zurig zijn. Iets wat niet onaangenaam hoeft te zijn, maar ik moest er wel aan wennen. Dit alles maakt het bier een stuk minder saai dan de meeste ‘standaard’ Belgische tripels!

Ik vind de Karmeliet het lekkerst als je hem na het inschenken eerst even een kwartiertje laat staan, want aanvankelijk zit er nogal veel koolzuur op het bier (wat je ook kunt zien aan de vaak gigantische witte schuimkraag).

Scores
Tripel Karmeliet is op Ratebeer de hoogst gewaardeerde Abbey Tripel, met een gemiddelde score van 3.92 op een schaal van 5. ik gaf het bier een 3.9/5. Zoals eerder vermeld is ‘ons René’ het er echter niet mee eens, hij beoordeeld het bier met een magere 2.9/5. In woorden uitgedrukt betekend dit dat hij het bier niet verschrikkelijk vind, maar lekker kan hij het nou ook weer niet echt noemen. Aangezien het bier na 2240 beoordelingen toch nog een 3.9/5 gemiddeld scoort vind ik dat ik dit bier toch mag aanraden!

De concurrent
De concurrent op Ratebeer is de Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel. Ondanks de IPA in de naam staat dit bier op Ratebeer toch vermeld als een Abbey Tripel. Ik gaf deze concurrent ook een 3.9/5 en de gemiddelde score van dit bier is 3.89/5. Een minimaal verschil dus met de Karmeliet. Als je de kans hebt zou ik ook zeker deze concurrent een keer proeven!tripel-karmeliet-glas

Verder is het opvallend dat de plekken 3 tot en met 5 worden opgevuld door Amerikaanse bieren. Dit is opvallend omdat de Abbey Tripel eigenlijk toch wel een echte Belgische stijl is.

Iets verderop in de toplijst der tripels komen we de Westmalle Tripel nog tegen. Dit bier scoort gemiddeld een 3.83/5. Ook dit is natuurlijk geen score waarvoor de brouwer zich hoeft te schamen.

 

Het glas
Veel bierliefhebbers vinden het Tripel Karmeliet glas één van de mooiere glazen uit de bierwereld. Natuurlijk is René het ook hier weer niet mee eens.

 

One Response to “De Goede Keuze: Tripel Karmeliet”

  1. Rene 29. Mar, 2013 at 08:32 #

    Een correcte weergave Drebus, mijn complimenten. Ik hoef mijn van de meute afwijkende inzichten met betrekking tot dit bier niet eens meer te formuleren in deze comment! ;)

    [Reageer]

Leave a Reply