De Goede Keuze: St. Bernardus Abt 12

28 Apr

In de categorie ‘De Goede Keuze’ zet ik bieren in de spotlight. Hierbij maak ik een keuze uit bieren die makkelijk te vinden en niet te duur zijn. Naast persoonlijke voorkeur zal ik ook in de gaten houden of het bier hoog scoort op RateBeer en of men het bier over het algemeen dus ook echt goed vindt. Naast het bier dat nadrukkelijk wordt benoemd zet ik er af en toe ook concurrenten en alternatieven bij. Smaken verschillen, dus het is altijd een goed idee om vergelijkbare bieren ook een kans te geven!

Deze keer is de goede keuze de St. Bernardus Abt 12! Ik heb dit bier gister na een lange tijd weer eens gedronken en hij beviel me prima. Een lekker bier om rustig te drinken.

Over het bier
De Abt 12 is een Quadrupel bier gemaakt door de St. Bernardus brouwerij. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10,5%. Redelijk zwaar dus, maar ondanks dit hoge percentage is het bier nog best makkelijk te drinken. Fruitig, karamel, lekker zoet en natuurlijk een beetje ‘hartverwarmend’ door de alcohol. Het is geen bier waarvan je er 5 achter elkaar wil drinken, maar 1 of 2 van deze biertjes nadat je al wat lichter bier hebt gehad kan erg lekker zijn.

st-bernardus-649x3901De Scores
Het bier scoort op Ratebeer een 4.15/5. Een mooie hoge score dus, vooral als je bedenkt dat het bier ruim 3000 keer beoordeeld is. Ik zelf gaf het bier een 4.0/5 en René beoordeeld dit bier met een 3.7/5 (maar wellicht zal hij deze score in de toekomst nog wat verhogen).

De concurrenten
De St. Bernardus Abt 12 wordt bijna altijd in één adem genoemd met de Westvleteren 12. Beide zijn Quadrupels uit België. De Westvleteren 12 is volgens Ratebeer de beste Quadrupel met een score van 4.46, maar daar ben ik het zelf niet mee eens. Op de 2e plaats komt de Rochefort Trappistes 10 met een score van 4.31. De St. Bernadus Abt 12 komt op de 3e plek met de eerder genoemde score. België lijkt dus hèt land der Quadrupels te zijn als je kijkt naar de Quadrupel toplijst.

De Nederlandse La Trappe Quadrupel komt met een score van 3.82 helaas niet hoger dan een 14e plaats, maar helemaal onbegrijpelijk vind ik het niet. Voor mij is de La Trappe variant namelijk veel te zoet en weeïg. Bij de St. Bernardus Abt 12 heb ik daar geen last van.

Als je kijkt naar verkrijgbaarheid en de prijs dan is Westvleteren haast geen concurrent te noemen, maar het is natuurlijk wel leuk om deze bieren een keer naast elkaar te proberen om te kijken welke je lekkerder vind. De Rochefort 10 zou makkelijker te verkrijgen moeten zijn en zit wat meer in dezelfde prijsklasse, dus wat dat betreft is dat wellicht een grotere concurrent. Als je alle drie de bieren kunt vinden zou het geweldig zijn om ze met een groepje vrienden blind te proeven, zodat hype geen rol speelt bij de beoordeling.

De St. Bernardus Abt 12 is voor mij één van de klassieke bieren, ondanks dat het geen Trappist is. Als serieuze enthousiasteling moet je dit bier gewoon een keer geprobeerd hebben!

3 Responses to “De Goede Keuze: St. Bernardus Abt 12”

 1. Van Moll 28. Apr, 2013 at 13:38 #

  Ben het met je eens wat betreft de La Trappe Quadrupel…..maar: die Oak-aged versies die vind ik echt geweldig. Wat maar weer eens bewijst wat eikenhout-rijping kan doen met een goed gemaakt, maar niet heel uitgesproken bier

  [Reageer]

 2. Rene 29. Apr, 2013 at 07:07 #

  Ik vind je wel redelijk negatief over de LT Quadrupel Drebus. Maar goed, er staat ook wel “voor mij” bij. Het is algemeen bekend dat LT een van -zo niet de- zoetste trappisten is, maar de Quadrupel vind ik daar niet om bekend staan. Ik vind het een uiterst gebalanceerde Quad die ik persoonlijk net zo goed een plaatsje had gegund in ‘De Goede Keuze’. Maar verschil moet er zijn ;)

  [Reageer]

 3. Boons Pierre 24. Mar, 2014 at 19:47 #

  De La Trappe Quadrupelis is inderdaad wat minder maar de Oak-aged is fantastisch (wel een beetje te prijzig).
  De Westvleteren 12 is mij al wel eens tegengevallen (indien te jong, moeten ze hem natuurlijk maar een beetje laten rijpen)ikzelf heb er hier nog 16 staan van +/- 2,5 jaar en dan zijn ze perfect een waar genot. De Rochefort 10 valt nooit tegen altijd juist op smaak.
  De Sint-Bernardus 12 ook al eens een mindere lading gehad maar dit was slechts eenmaal. Ik heb ze allen steeds in huis. Voor mij de top is de Oak-aged van La Trappe maar zoals gezegd te prijzig, op 2 Rochefort 10 en op 3 de Sint-Bernardus 12. Telkens ik een Westvleteren 12 drink (in De Vrede)lijkt hij mij te bitter en te jong daarom komt hij slechts op de 4° plaats, natuurlijk na goed 2 jaar gerijpt te zijn is het een ander verhaal. Ik heb vorig jaar een Sint-Bernardus 12 van 5 jaar oud gedronken en dat was ook een totaal ander bier (jammie)

  [Reageer]

Leave a Reply