De Goede Keuze: Orval

9 Apr

In de categorie ‘De Goede Keuze’ zet ik bieren in de spotlight. Hierbij maak ik een keuze uit bieren die makkelijk te vinden en niet te duur zijn. Naast persoonlijke voorkeur zal ik ook in de gaten houden of het bier hoog scoort op RateBeer en of men het bier over het algemeen dus ook echt goed vindt. Naast het bier dat nadrukkelijk wordt benoemd zet ik er af en toe ook concurrenten en alternatieven bij. Smaken verschillen, dus het is altijd een goed idee om vergelijkbare bieren ook een kans te geven!

Orval is misschien wel de minst bekende Trappist en dat vind ik jammer. Vandaar dat de keuze deze keer op de Orval gevallen is. Ik heb dit bier afgelopen vrijdag nog een keer op (het was veel te lang geleden) en ik vond hem weer erg lekker. M’n vriendin vond hem ook erg lekker en ik ben dan ook van plan om vaker wat flesjes van dit bier in huis te hebben. Waarom jij hem ook eens moet proberen lees je hieronder!

Over het bier
orvalTrappistenbrouwerij Orval maakt eigenlijk maar 1 bier dat beschikbaar is voor ‘het grote publiek’ en dat is de Orval. Ze maken ook nog de Petit Orval (een minder alcoholische variant van de gewone Orval), maar deze is alleen te verkrijgen vlakbij de brouwerij. Dit maakt de brouwerij eigenlijk al vrij uniek, aangezien andere trappistenbrouwerijen vaak minimaal een blond, een dubbel en een tripel maken.
Het bier bevat 5,2% alcohol en is dus lekker licht. Op Ratebeer staat aangegeven dat het bier kan varieren tussen de 5,2% en 7,2% alcohol, maar waar deze bewering vandaan komt kan ik niet terugvinden.

Voor mij is de Orval een bijzonder bier. Het bier heeft smaken waar ik eigenlijk niet zo van hou: Het is voornamelijk zoet en kruidig. In de smaak kun je wellicht kaneel en koriander terug vinden, maar (gelukkig voor mij) is het bier ook erg fruitig. Denk hierbij aan citrusvruchten en misschien zelfs wel ananas. Koriander en kaneel zijn smaken die ik liever niet terug vind in bier, maar in de Orval zijn deze smaken zo perfect gecombineerd met de fruitigheid dat ik het absoluut een top bier vind.

Door het fruitige karakter is het bier heerlijk in de lente en zomer op het terras, maar door de kruidige smaak is het bier ook prima te drinken in de herfst en winter!

De Scores
In de Ratebeer toplijst van de categorie Belgian Ale, waar het bier onder valt, staat het bier op een gedeelde 2e plaats, met een gemiddelde score van 3,92 uit 5. Hiermee scoort het bier hoger dan de Blond variant van de legendarische trappistenbrouwerij Westvleteren. Ikzelf heb deze bieren allebei op en ik vind de Orval een stuk lekkerder, mede omdat ik de Westvleteren Blond nogal vond tegenvallen. Ik heb de Orval beoordeeld met een 3.8/5, maar ik zit nog te twijfelen of het bier misschien een hogere score verdiend.

De concurrenten
Zoals ik hierboven al vernoemde is een directe concurrent de Westvleteren Blond. Dit bier is echter, zoals alle Westvleteren bieren, haast niet te verkrijgen.

De smaak van Orval is redelijk uniek en echte concurrenten zijn er wat dat betreft maar weinig. Een aantal bieren die onder dezelfde stijl vallen en die bij mij ook hoog scoorde zijn de Brugse Zot, Floreffe Blond, Troubadour Blond en Jopen Lentebier.

No comments yet

Leave a Reply