De Goede Keuze: Kasteel Rouge

15 May

De fruitbieren vliegen je op dit moment om de oren en als bierliefhebbers kijken we dat met gemengde gevoelens aan. De grote bierproducenten proberen nooit een IPA, Tripel of Stout te maken, maar willen blijkbaar toch een stuk van de speciaalbiertaart opeisen. Het begint ook duidelijk te worden dat de tijd dat de man bier dronk en de vrouw wijn nu wel voorbij is. De gevolgen hiervan zijn onder andere de Liefmans Fruitesse, Grolsch Radler (2 verschillende versies), Bavaria Lemon en nog tal van andere bierranja’s. Iedereen moet lekker drinken waar hij of zij gelukkig van wordt, maar voor de avontuurlijke mensen heb ik een deze keer een passend bieradvies. Fruitig en toch ‘een echt bier’: Kasteel Rouge.

Over het bier
Kasteel Rouge is een fruitbier van Brouwerij Van Honsebrouck (Ingelmunster, België). Het grootste verschil met de fruitbieren die je op televisie ziet is vooral dat de Kasteel Rouge 8% alcohol bevat. Met René had ik de discussie of dit dan ook wel een goed bier zou zijn voor ‘De Goede Keuze’, aangezien het bier voor ‘de beginner’ misschien niet heel toegankelijk is vanwege dit hoge alcoholpercentage. René bleek weer eens dwars, maar two can play that game, dus besloot ik om dit bier toch maar eens onder de aandacht te brengen.

Dit bier is geen makkelijk bier, maar misschien is het juist een mooie overbrugging van de lichtere fruitbieren naar vele andere soorten bier. Het bier bevat dan wel 8% kasteel-rouge-330ml-0x250alcohol, maar het heeft geen overdreven ingewikkelde of vreemde smaken. Het smaakt vooral naar zoet kersensap en de Haribo kersensnoepjes van vruuger.  Het bier is bij de uitgebreidere bierwinkel/slijter vaak wel te vinden. In Oirschot kun je het bier zelfs bij de niet-overdreven-uitgebreide Mitra vinden.

De scores
Het bier krijgt op Ratebeer een gemiddelde score van 3.52. Dit is geen bijzonder hoge score, maar je moet weten dat de fruitbier categorie op Ratebeer ook een bijzondere categorie is. Het is haast not done om een fruitbier hoog te laten scoren, tenzij het betreffende fruitbier van een bekende Amerikaanse of Scandinavische brouwerij is. Met de score van 3.52 is Kasteel Rouge terug te vinden op een gedeelde 38e plek in de fruitbier categorie op Ratebeer.

Ik zelf geef het bier een 4.2, René is René en geeft het bier een 2.9 en mijn vriendin geeft het bier zelfs een 4.3. Voor haar is het in ieder geval een bier geweest wat haar heeft aangezet tot het drinken van meer speciaalbier (andere bieren dan alleen fruitbier) en ik hoop dat veel mensen (met name vrouwen) haar voorbeeld zullen volgen. Hopelijk zien brouwers dan op een dag in dat de biermarkt voor mannen niet zoveel verschilt van de biermarkt voor vrouwen.

De concurrenten
Echte concurrenten zijn lastig te benoemen deze keer. Veel over het algemeen als goed beschouwde fruitbieren zijn er haast niet te vinden in Nederland. Door het alcohol percentage en de smaak is het bier ook behoorlijk uniek en daardoor is het ook niet echt te vergelijken met de Fruitesses of Radlers van deze wereld.

Bonus tip
Deze bonus tip is een ontdekking van mijzelf die ik regelmatig aan mensen aanbeveel. Hou je van chocolade, maar niet van zware stouts? Of hou je van kersen, maar niet zo sterk als in de Kasteel Rouge? Mix dan eens 1 deel Kasteel Rouge met 4 tot 6 delen van een zware stout. De combinatie van de zoete kersen van de Kasteel Rouge en de bittere pure chocolade tonen van een goede en sterke Russian Imperial Stout is hemels. Als je zowel van stouts als van Kasteel Rouge houdt is dit natuurlijk ook een aanrader!

3 Responses to “De Goede Keuze: Kasteel Rouge”

 1. John 15. May, 2013 at 10:15 #

  Duchesse De Bourgogne of iets uit dat genre vind ik ook altijd wel een leuke aanrader voor vrouwen die niet weten dat bier ook heel anders kan smaken dan pils. En die is niet gelijk zo sterk ;).

  [Reageer]

  André Reply:

  Voor mij was de Duchesse de Bourgogne wel een bier dat ik (cliché inkomend) heb moeten leren drinken. Als je kijkt naar de Fruitesses, Radlers, etc, dan zijn dit vaak zoete drankjes. De Duchesse gaat eerder richting het zure. Inderdaad een mooi bier, maar mijn eerste zurige bieren waren enorm schrikken. Misschien ligt dit bij vrouwen anders…

  [Reageer]

  Erwin Reply:

  Mijn ervaring is dat dat idd bij vrouwen heel anders ligt.

  Bij een willekeurige groep mannen (dus geen specifieke speciaalbierdrinkers) die ik Rodenback Grand Cru voorzet zal toch snel 50% afhaken.

  Maar ik heb zelden (echt zelden!) een vrouw meegemaakt die het niet lekker vindt.

  [Reageer]

Leave a Reply