De Goede Keuze: Berghoeve Khoppig

19 Apr

In de categorie ‘De Goede Keuze’ zet ik bieren in de spotlight. Hierbij maak ik een keuze uit bieren die makkelijk te vinden en niet te duur zijn. Naast persoonlijke voorkeur zal ik ook in de gaten houden of het bier hoog scoort op RateBeer en of men het bier over het algemeen dus ook echt goed vindt. Naast het bier dat nadrukkelijk wordt benoemd zet ik er af en toe ook concurrenten en alternatieven bij. Smaken verschillen, dus het is altijd een goed idee om vergelijkbare bieren ook een kans te geven!

Deze keer raad ik de Khoppig aan van brouwerij Berghoeve. Dit bier is niet heel makkelijk verkrijgbaar, maar het is wat mij betreft het beste ‘lichte’ bier en een ideaal bier voor deze lente. Het is een IPA en deze stijl is vaak alleen bij de wat uitgebreidere bierwinkel te verkrijgen. Wil je dit bier eens drinken, neem dan gerust contact op met de brouwerij!

Over het bier
Brouwerij Berghoeve is een kleine, doch actieve brouwerij uit Den Ham. De Khoppig is mijn persoonlijk favoriet van deze brouwerij. Het bier heeft slechts 4,5% alcohol (minder dan een pilsje), maar heeft toch een heerlijk frisse en sterke smaak. Amerikaanse stijl IPA’s hebben vaak een hoger alcohol percentage dan de Khoppig (6 à 7%), maar qua smaak kan dit lichte bier toch redelijk goed mee met de ‘sterkere’ concurrentie- een hele prestatie als je het mij vraagt.

Is het de perfecte IPA? Ik zou overdrijven als ik ja zou zeggen, maar het lichte alcohol percentage heeft ook z’n voordelen. In de categorie ‘bieren tot en met 5% alcohol’ is het wat mij betreft het beste bier. In de categorie IPA’s doet het bier voor mij persoonlijk wel mee met de top, maar ik kan het ook begrijpen als mensen het op dat punt met mij oneens zijn.

Als je een proefsessie met dit bier begint vind je waarschijnlijk een sterke hopsmaak en -geur terug in het bier. René en ik hebben echter laatst de proef op de som genomen en zelfs aan het einde van een proefsessie (met bieren van meer dan 10%) blijft dit bier z’n prachtige smaak behouden. Slechts weinig bieren krijgen dit voor elkaar en dat maakt de Khoppig voor mij een bijzonder bier.

20101213_khoppig_testDe Scores
Het bier scoort op Ratebeer een 3.6/5. Dit is geen extreme score, maar wel bovengemiddeld. Het valt ook niet mee om met een laag-alcoholisch bier hoog te scoren op Ratebeer, want veel ervaren proevers houden van sterke bieren met veel alcohol en veel smaak. Ikzelf beoordeelde het bier met een 4.1 en René geeft het bier zelfs een 4.2.

De concurrenten
Je kunt de concurrenten zoeken in de IPA hoek, maar dit zou misschien niet helemaal eerlijk zijn. Een bier waar ik meteen aan moest denken als concurrent is de BrewDog Dead Pony Club. Dit is een American Pale Ale van 3,8% en komt daardoor redelijk overheen met de Khoppig. De Dead Pony Club beviel me goed, maar zoals ik tegen René en m’n vriendin zei: “Het is geen Khoppig”.
Het bier 5 AM Saint (ook van Brewdog) kun je ook als concurrent beschouwen. Dit is een amber ale (maar neigt sterk naar een IPA) van 5%. Bij mij scoorde de Khoppig 1/10e hoger, maar ook de 5 AM Saint is de moeite van het proberen waard.

No comments yet

Leave a Reply