De favoriete stijl

18 Feb

Na een lang hiaat is het René die de stilte doorbreekt. Deze keer ging hij op zoek naar zijn favoriete bierstijl. Niet zoals andere mensen dat wel eens doen gebaseerd op gevoelens en subjectief ingekleurde herinneringen. Via harde statistieken lost hij dit persoonlijke raadsel voor eens en voor altijd op. Althans…

Regelmatig zat ik de afgelopen weken te denken over mijn favoriete stijl. Soms vroeg iemand het aan me, soms kwam het door een bepaald bier dat ik net open trok en soms zag ik wat ik op mijn ratebeer profiel pagina heb staan. Maar ik twijfelde en werd zo nu en dan heen en weer geslingerd tussen stijlen.

Met regelmaat spreek ik een brouwer die helemaal niets heeft met stijlen. Hij brouwt niet naar stijl, maar naar smaak. Steevast is zijn antwoord op mijn vraag in welke stijl ik het bier moet plaatsen “Dat zoek jij maar uit, jij bent daar beter in”. Toch vind ik het wel interessant en nuttig om bieren in een stijl te plaatsen. In een kroeg is het minder belangrijk, als er tenminste kundig personeel achter de tap staat, want dan kun je het vragen voor je bestelt. En hoewel voor een bierwinkel of slijterij natuurlijk ook geldt dat je het kunt vragen mits er kundig personeel rondloopt is het toch wel handig als het op het flesje of in een beschrijving (als je bestelt bij webshops) vermeld staat. Voor een bier uit mijn favoriete stijl heb ik namelijk meer geld over dan voor een bier uit een stijl waar ik niet van hou.

Daarmee komen we weer terug op mijn overpeinzingen uit de eerste alinea. Wat is mijn favoriete stijl nou eigenlijk? Kun je maar één favoriete stijl hebben of meerdere? Ik moet het zelf weten natuurlijk, dus eigenlijk is het de vraag of ik mezelf dat toesta of niet. Het is wel makkelijker, maar toch vind ik het niet terecht. “Gedeeld eerste”, dat klinkt toch een beetje als een gebrek aan doorzettingsvermogen, of als een angst om te kiezen. ‘Hak die knoop gewoon door man, zit niet te janken!’

maths_1Goed, een lijstje dan maar weer. Drie smaken springen eruit voor mij: hop, roast en bitter. Ja ja ik weet het, officieel heb je alleen de smaken zoet, zuur, zout, bitter en ik geloof ook nog umami, maar ik ben geen chefkok en beschrijf het zoals ik het beleef. Hop, roast en bitter dus als soort van hoofdsmaken. Heel moeilijk is het niet om de link te leggen met IPA’s / Double IPA’s enerzijds en Imperial Stouts / Imperial Porters anderzijds. De laatste tijd echter zijn de Session IPA’s, American Pale Ales (APA) en zeer hoppige Golden Ales sterk in opkomst en die hebben veel hop(smaak) maar zijn lager in alcohol en ook wat makkelijker doordrinkbaar dan zwaardere ‘hop-bommen’, laat staan in vergelijking met de Imperial Stouts. Hoe maak ik hier nou een lijstje van?

Dan de ratebeer statistieken maar bekijken. Op nummer 1: toch de Imperial/Double IPA (3.76), net voor de Imperial Stouts (3.74) en een eindje daarachter de Imperial Porters (3.64). Hmm..toch de zware varianten die bovenaan staan. Komt dit doordat ze zwaarder en over het algemeen meer complex zijn? Zijn er meer IPA’s en andere, lichtere hoppige varianten op de markt en daardoor ook meer matige tot slechte exemplaren? Of vallen matige / slechtere exemplaren van de zwaardere varianten minder op, juist door dat hogere percentage en die complexere smaak? De Session IPA (3.57) en ‘gewone’ IPA (3.57) vind ik in mijn statistieken terug op plaats 7 en 8.

Als mensen het aan me vragen zei ik voorheen altijd direct dat het de DIPA’s waren, hetgeen overeenkomt met mijn RB statistieken. Maar de laatste tijd ben ik daar niet meer zo zeker van en kan ik eigenlijk steeds moeilijker één favoriet kiezen. Toch nog maar even terug naar de RB statistieken. Ik heb eens bekeken hoeveel procent van de bieren uit mijn top 8 stijlen ik 4.0 of hoger heb gegeven en hoeveel 2.9 of lager, de grote middenmoot van matig tot redelijk daarmee hopelijk te vermijden. Het percentage 4.0+ ligt toch het hoogst bij de zware stijlen: ca. 35% voor zowel de DIPA als de RIS. Ruim een derde, dat is veel. De overige stijlen scoren zo tussen de 20-27%, behalve de Session IPA die met 16% achterblijft (waarbij de aantekening dat ik daar veruit het minste aantal bieren van heb gedronken). Ook bij het aantal ‘2.9 of lager’ bieren scoort de DIPA het best: slechts zo’n 4% tegen 6,5% voor de RIS. Het verschil met de andere stijlen is hier wel kleiner. De Imperial Porters doen het zelfs net beter dan de RIS met 6% en de overige stijlen zitten tussen de 8-11%. Ook de mediaan (het middelste getal voor wie dit is vergeten van de middelbare school) geeft niet echt duidelijkheid: 3.8 voor DIPA, RIS en Imperial Porter, 3.7 voor de drie tussenliggende stijlen en 3.6 voor Session IPA en IPA.

Ik lijk er niet uit te komen middels het bekijken en analyseren van statistieken. Is het dan iets wat ik onbewust doe tijdens het beoordelen? Uiteraard is een beoordeling subjectief maar toch probeer ik me daar niet door te laten beïnvloeden. Ben ik minder kritisch als het om DIPA en RIS gaat? Ik denk toch van niet. Wel denk ik dat het meespeelt dat kleine afwijkingen in zware bieren minder goed opvallen dan bij bieren uit de lichtere en minder complexe stijlen.

Toch ligt ook deels aan mezelf. Ik hou bij IPA’s en lichtere hoppige varianten het meest van bieren met veel fruit hop en tropisch fruit in de geur en smaak gecombineerd met een flink stevige bitterheid. Elke afwijking daarvan maakt het bier minder. Kortom, er is eigenlijk maar één top zogezegd. Bij een RIS hou ik het meest van een dik stroperig bier qua textuur, met stevige bijna harde geroosterde mout en flink (roasty) bitter. Maar voeg je daar koffie aan toe dan hou ik daar ook van. Espresso? Pure chocolade? Nog beter! Bourbon? Love it! En zo heb je al 4 of 5 toppen die allemaal even hoog (kunnen) scoren.

Deels is het dus toch subjectief. De vraag is dus niet wat mijn favoriete stijl is, maar wat ik mijn favoriete stijl vind. Ik vind het alleen maar verwarrender worden. Waar is mijn houvast nu de statistieken eigenlijk geen uitkomst bieden? Hoe kan ik mij een mening vormen zonder deze ergens op te baseren, anders dan op volstrekte willekeur van het moment? lostit

Ik heb vijf andere behoorlijke fanatieke Nederlandse RB users gecheckt en slechts bij één van hen komt zijn als favoriet aangemerkte stijl ook als hoogste uit zijn statistieken. Er zit niks anders op dan te accepteren dat het ten minste deels willekeur en subjectiviteit is, of oogkleppen op te doen en uitsluitend te kijken naar het gemiddelde cijfer dat uit de statistieken rolt. Ondanks de uitkomst van dit onderzoekje heb ik te graag een houvast. Ik hou het er dus, met mijn oogkleppen inmiddels op, toch maar bij dat de stijl met het hoogste overall gemiddelde voorlopig mijn favoriete stijl blijft. Is. Vind ik.

No comments yet

Leave a Reply