De Eindhovense bierscene is getting better..

6 Dec

Nog maar een paar jaar geleden stelde Eindhoven, toch de vijfde stad van Nederland, op biergebied he-le-maal niets voor. Een redelijk bekend uitgaansgebied waar voornamelijk jong volwassenen in hun laatste tienerjaren dan wel hun ‘early twenties’ over het algemeen enkele uren na binnenkomst als dolle herders weer vertrokken, een stuk of 20-30 glazen pils in de kraag, al dan niet aangevuld met diverse verschillende shotjes.

Eén kroeg was er, waar je speciaalbier kon drinken. De bierprofessor. Een smal, onopvallend kroegje midden in dat uitgaansgebied. Voor die tijd was het bijzonder en in die zin waren zij pioniers. Maarliefst 100, en later zelfs 150 verschillende bieren kon je er bestellen en van geen van de bieren had je ooit gehoord. Dit gold althans voor de meeste bezoekers.

Tegenwoordig is de bierprofessor compleet overvleugeld. De hoeveelheid bieren is niet meer uitzonderlijk en de bieren zelf, voornamelijk ‘usual suspects’ gebrouwen bij onze zuiderburen, zijn niet meer onbekend bij het gros van de mensen. Hoewel het een prima kroegje alsook een opvallende ‘vreemde eend in de bijt’ in het uitgaansgebied blijft, is er geen sprake van vernieuwing en geldt hier het adagium “stilstand is achteruitgang”.

De opkomst van het speciaalbier heeft brewpub Van Moll doen ontstaan, de Eindhovense Stadsbrouwerij (waar je ook ter plaatse het bier kunt consumeren) is opgericht, Mitra Van Bergen heeft ruim 800 bieren voorradig en het aanbod wijzigt continu, een tweede speciaalbierwinkel (de Bierbrigadier) is opgericht door Casper Pennings en recentelijk opende Drinker’s Pub zijn deuren, alwaar biersommelier Dennis Kort een prachtig bieraanbod op de kaart heeft gezet. Ik loop kort de voornoemde ‘places to be’ even langs voor een korte toelichting.

Mitra Van Bergen

Mark van Bergen heeft al jaren veruit het grootste aanbod van speciaalbier in de regio Eindhoven. Met ruim 800 bieren voorradig kun je gemakkelijk drie kwartier in de winkel ronddwalen om alle bieren te scannen. De doorloop is een van de grote voordelen. Net als bij Van Moll brewpub kun je ook hier bij elk bezoek je mandje weer volladen, of toch ten minste enkele nieuwe bieren vinden. Mitra van Bergen is al jaren een ver bovengemiddelde mitra vestiging qua speciaalbier, zo niet de mitra  voor speciaalbier. Zeker voor bezoekers van buiten de regio: dit is je eerst stop alvorens op zoek te gaan naar de pubs. Daarbij is de winkel gelegen op industrieterrein De Hurk en gemakkelijk bereikbaar vanaf de snelweg. Nadat je vervolgens je auto ergens in het centrum hebt geparkeerd ga je op zoek naar onderstaande etablissementen.

Van Moll

Van Moll Brewpub heeft zich sinds hun opening in oktober 2013 in razend tempo ontwikkeld tot walhalla voor de speciaalbier liefhebber die zijn ontgroeningsperiode (lees: ‘hey kijk, Palm, dat is apart! Ach, die ken ik al, doe mij maar een Grimbergen, altijd lekker zo’n trappist’) voorbij is. Een aantal bieren staat vast op de kaart, maar zelfs voor een doorgewinterde ‘ticker’ die constant op zoek is naar nieuwe bieren (zoals ondergetekende) is er wekelijks wat nieuws te vinden. Bovendien doet Erwin van Moll het goed als brouwer: zijn bieren zijn een absolute toevoeging, niet alleen aan de brewpub, maar ook aan het Nederlandse bierlandschap. Dat het concept is aangeslagen en erg goed draait is overigens niet ook in geringe mate toe te schrijven aan het team dat de pub runt onder leiding van Jaap Hermans. In de twee jaar dat Van Moll open is zie ik als vaste bezoeker dat het team onder zijn verantwoording is gegroeid in alle opzichten. De bierkennis is goed en dat is vooral belangrijk, nu regelmatig de ‘klacht’ wordt gehoord dat deze te wensen over heeft gelaten bij een bezoek aan een speciaalbiergelegenheid. Vaak wordt de kracht van Van Moll voornamelijk toegeschreven aan het aanbod en de eigen bieren, maar het team dat Jaap neerzet draagt hier net zoveel aan bij en verdient dus een dikke pluim.

De Bierbrigadier

De bierwinkel van Casper Pennings begon relatief klein (ca. 200 bieren) maar is sinds de start op 17 juni 2015 (dus pas een half jaar geleden!) qua aanbod al ruim verdubbeld (ca. 450). Casper is actief op facebook waar regelmatig updates over nieuwe bieren en dergelijke voorbij komen. De achterdeur van de winkel is hemelsbreed zo’n 15 meter van de achterdeur van Van Moll, maar omdat je een klein blokje om moet om er te komen loop je ca. 200m van voordeur tot voordeur. De winkel zit in een krap straatje, maar er is aan de achterzijde een parkeerplaats gereserveerd voor klanten. Stop even voor de deur, vraag het snel binnen en het personeel of Casper zelf wijst je de route. Een supergaaf pluspunt van deze bierwinkel is dat je er 1L-growlers kunt laten vullen op een heel gave growler-filler. Een absolute aanrader om eens te (laten) doen. Tot slot nog een opmerkelijk feitje: de bieren staan bij de Bierbrigadier niet gesorteerd op brouwerij, maar op bierstijl. Voor de fanatieke ticker is het dus soms even zoeken, maar voor zo’n beetje alle andere mensen is het zeer klantvriendelijk, omdat men als men weet wat men (ongeveer) wil direct een heel schap kan doorzoeken met soortgelijke bieren. Overigens, als fanatieke ticker is het ook geen probleem, want als je tegen Casper zegt welke bieren c.q. welke brouwerij je nog moet hebben dan pikt ie ze er zo tussenuit. Als je dan toch in de buurt bent mag je de Bierbrigadier gewoon niet missen!

Drinker’s Pub

De Drinkers Pub is nog gloednieuw. Enkele weken geleden opende deze nieuwe pub, op een steenworp afstand van Van Moll brewpub, zijn deuren. De bierselectie is zoals gezegd in handen van Dennis Kort, wat een zeer gevarieerde en flink lange lijst van 500 bieren oplevert. Verder is de kroeg ‘gewoon’ ingedeeld als een gewone kroeg met een -overigens hele lange- bar (ik mis alleen de haakjes onder de bar om mijn jas op te hangen!) en verschillende zitplekken. Achterin de pub is een keukentje en je kunt er dus ook wat eten bestellen, zoals een bord nacho’s. Het personeel is qua kennis duidelijk nog niet zover als ze bij Van Moll zijn, maar ze zijn vriendelijk en behulpzaam. De moeite waard om eens te bezoeken.

Stadsbrouwerij Eindhoven

Stadsbrouwerij Eindhoven is ontstaan uit de ‘samensmelting’ van Brasserie Bours en Eijkenrode Bier. Enkele maanden geleden was het op het oog niet meer dan een oud, leeg pand, maar er is ontzettend hard gewerkt de afgelopen maanden. Inmiddels is de brouwerij geheel geïnstalleerd en in werking en ook het proeflokaal is helemaal klaar. Het ziet er prachtig uit en het is de moeite van het bezoeken zeker waard. Wel heeft men het allemaal zeer voortvarend aangepakt, althans, het pand en proeflokaal zijn groot! Ik hoop maar dat het niet te groot is.. Tijd zal het leren.

Brouwerij Het Veem

Op de valreep nóg een brouwerij in Eindhoven. Brouwerij Het Veem (Torenallee 86, in Vershal Het Veem) staat nog in de steigers, maar het bijbehorende proeflokaal is al geopend. Aan de brouwinstallatie wordt op dit moment nog gewerkt, vooralsnog brouwt men op locatie. In januari hoopt men de installatie klaar te hebben en te kunnen beginnen met het maken van de eerste (proef)brouwsels. Medio 2016 moet ook hier het eigen bier uit de kranen stromen en is de volgende locatie in de Eindhovense bierscene een feit.

No comments yet

Leave a Reply