Cursus Biersnob (1)

22 Mar

Hoe word ik net zo’n baas als mannen van SpoelenMaar? Het is een vraag die je jezelf misschien al regelmatig hebt gesteld. Om maar meteen antwoord te geven: Het zal niet meevallen. Een goede eerste stap is echter wel om je eens flink te verdiepen in het bierassortiment. In deze nieuwe serie artikelen een uitgebreide gids voor den beginnenden bierdrinker, gebaseerd op mijn inmiddels best uitgebreide ervaring.

In den beginne
Je bent de 16 18 inmiddels gepasseerd en de avonden waarop liter na liter pils via je slokdarm, lever en urineweg door je lichaam wordt gefilterd beginnen je steeds minder te trekken. Je hebt zin in wat anders. Deze eerste stap is een avontuurlijke: Het bierlandschap is groots en enigszins heuvelachtig, waardoor je geen idee hebt waar je in moet stappen. Begin je met de bierequivalenten van de Mout Everest of K9% dan heb je een zeer lastige start. Een start die misschien eerder ontmoedigd dan aanmoedigt. Een start die je terug brengt naar het vlakke, enigszins saaie, maar o zo vertrouwde pilslandschap.

Wit voor het groentje
We moeten het slimmer aanpakken. Bier is nat, geel en een stuk lichter dan wijn. Laten we daar, voor nu, nog niet meteen te veel van afwijken. Laten we beginnen met een fris witbiertje en daarna een Duitse Hefeweizen. Verwar deze twee stijlen vooral niet met elkaar, want menig bierliefhebber zal het niet schuwen om je uit te lachen. Weizen is het Duitse woord voor tarwe en heeft eigenlijk niks te maken met de kleur wit.

Stap 1 is dus het kopen van een Hoegaarden Witbier of Celis White. De Hoegaarden is over het algemeen redelijk makkelijk te vinden en de Celis White is verkrijgbaar bij de betere bierwinkel. Mocht het lokale café ervoor kiezen om een schijfje citroen  te laten ronddrijven in je net bestelde Hoegaarden dan is dit je eerste kans om als een ware biersnob het etablisement af te gaan zeiken. Je eerste bier en nu al de kans om je te gedragen als een ware diva: Wie zegt dat het moeilijk is om een bierconnaisseur te zijn?

Hevigweizenpaulaner
De Hefeweizen die je gaat bestellen kun je laten afhangen van de plek waar je bent. Veel cafés hebben wel een Erdinger of Paulaner in huis. Schrik niet van het grote glas (0,5cl) en de waarschijnlijk iets te grote schuimkraag omdat je het nèt wat te lomp hebt ingeschonken. Dit kan iedereen overkomen. Hoewel de stap van pils naar witbier nog niet zo heel groot is, is de stap van pils naar Hefeweizen alweer iets groter. Het is waarschijnlijk heel erg zoet, het ziet er waarschijnlijk enigszins troebel uit en het vult. Het vult als een malle. Ooit gehoord van de Duitse hongerwinter? Precies.
Nadat je de halve liter op hebt zul je merken dat de Hefeweizen duidelijk andere koek is. Het veel gehoorde statement dat een biertje gelijk staat aan 2 bruine boterhammen gaat voor de Hefeweizen absoluut op. Drie Hefeweizens is een maaltijd.

Maar André, wat doet u nu?
Trouwe volgers van dit weblog zullen het verwarrend vinden dat ik nu een van oorsprong Belgisch en een van oorsprong Duitse stijl aanweiss, aangezien ik geen groot voorstander ben van de traditionele bierstijlen uit deze landen. Ik ben dan ook een gevorde bierdrinker. Een bierdrinker voor wie de weg naar België en Duitsland ondertussen te vlak geworden is. Ik heb al zo regelmatig rondgelopen met zware benen dat mijn kuiten inmiddels wel gewend zijn aan wat intensere beklimmingen. Geen zorgen: Waarschijnlijk zul jij dit punt ook bereiken. Als je maar doorzet!

gertrudAfronding 1e cursusdag
De eerste stap is nu gezet. Probeer nog niet teveel naast je schoenen te gaan lopen. Velen wanen zich een bierconnaisseur op het moment dat ze voor de 2e keer zo’n vloeibare Duitse banaan bestellen, maar de waarheid is dat dit slechts het minimale van het minimale is. De tijd dat je naast je schoenen mag lopen is aanstaande, maar nog niet gearriveerd. Je zult nog vele, vele hindernissen moeten overwinnen voor je dat kan bewandelen. Je gaat in de toekomst nog leren om een weg door de rook te banen, je gaat nog op een houtje en door de zure appel leren bijten en er volgt nog een flinke tocht door het zwarte woud. Dit is slechts een kleine opsomming; er zal nog veel meer volgen. Het wordt een bittere tocht. Maar geen zorgen, ik zal je er doorheen leiden.

Ik ga er vanuit dat de huiswerkopdracht voor deze week duidelijk is. Een witbiertje hier en een Hefeweizen daar. Dan zien we elkaar volgende week weer voor het 2e deel van Cursus Biersnob!

One Response to “Cursus Biersnob (1)”

  1. René Van De Ven 22. Mar, 2014 at 15:29 #

    Prachtig! Zwarte woud, bittere tocht, zure appel. Ik weet wat komen gaat, maar houd netjes mijn mond! ;)

    [Reageer]

Leave a Reply