Cursus Biersnob: De Conclusie

10 May

Na zeven weken ploeteren is het dan eindelijk zo ver. De cursus zit erop. Het waren zware weken, maar misschien ook wel leuke weken. Misschien heb je wat nieuwe stijlen ondekt, maar misschien vond je het gewoon leuk om te lezen hoe ik bier beleef. De mensen die fanatiek meegedaan hebben mogen zich eindelijk een ware biersnob noemen. Eindelijk drink je bier zoals het hoort. Eindelijk drink en beleef je bier op mijn manier. Eindelijk hoor je erbij! Of zit het misschien toch anders?

preach

In cursus biersnob heb ik, samen met René, op een vrij cynische en soms wat overdreven manier een manier van bier beleven beschreven. Een manier die vrij dicht staat op de manier waarop ik bier beleef. Ik vond zure bieren smerig, maar nu vind ik ze soms erg lekker. IPAs zijn en blijven geweldig. Het was jaren lang m’n favoriete stijl, maar langzaam hebben de Imperial Stouts deze stijl van de troon gestoten. In dat opzicht was de cursus waarheidsgetrouw.

De reden voor het maken van de cursus is echter anders. Steeds vaker lees ik discussies over de bierbeleving die me enigszins tegen de borst stuiten. Als ik er aan mee moet doen kies ik vaak voor een aanpak met een knipoog en ik probeer altijd duidelijk te maken dat het slechts een overdreven versie van mijn manier is met mijn persoonlijke voorkeuren.

Helaas gaat niet iedere discussie over bier op die manier. Sommige mensen hebben oprecht een hekel aan mensen die genieten van de IPA hype die toch al gauw een jaar of twee à drie aan de gang is. De IPA drinker wordt dan al gauw een hipster genoemd. Dat geldt sowieso voor veel mensen onder de 30 die zich graag in de bierwereld begeven. Deze nieuwe aanwas van bierliefhebbers wordt nog wel eens raar aangekeken door de oude garde. De oude garde, waarin zich vast enkele mensen in begeven die niet willen dat hun wereldje veranderd. Terwijl het mij juist goed lijkt dat ook de nieuwe generaties geïnfecteerd worden met een passie voor smaakvolle bieren.

Ik vind het leuk om de hipster af en toe op de hak te nemen, maar ik vind het ook leuk om de grijze man die zweert bij de klassiekers op de hak te nemen. Wat ik juist niet leuk vind zijn mensen die een bekrompen visie hebben over hoe je van bier moet genieten. Waarom zou de ‘hipster’ geen èchte bierliefhebber mogen heten? Of zijn het juist de oude mannetjes die eigenlijk niet het beste met het Nederlandse bierlandschap voor hebben?

Heb je je La Trappe Dubbel liever met een scheutje grenadine dan hoor je er niet bij. Zo is het bier namelijk niet bedoeld. Het is heiligschennis. Geniet je van Amerikaanse bieren dan ben je een simpele hipster, die bier drinkt omdat het hip is. Het is onmogelijk dat je het drinkt omdat je het oprecht lekker vindt. Drink je het liefst veel bieren die je nog niet kent dan ben je niet aan het genieten van het bier: je bent slechts een ticker die kickt op statistieken. Dat je geniet van het verzamelen van postzegels is plausibel, maar dat je geniet van het vinden van onbekende bieren is onbegrijpelijk. Drink je het bier vers dan ben je stom dat je niet af en toe een flesje wat ouder laat worden, ben je juist iemand met een volle kelder dan ben je iemand die de heilige bieren aan het verneuken is door ze oud te laten worden.

Van dat soort denkbeelden krijg ik vaak een enorme slappe. Het is juist leuk om te zien hoe verschillende mensen op een totaal andere manier van hetzelfde product kunnen genieten. Een plakje worst bij je bier kan heel lekker zijn, terwijl anderen juist zullen klagen dat je het bier nooit objectief kan proeven. Alsof er überhaupt zoiets bestaat als het objectief proeven en eventueel beoordelen van bier. En in hoeverre is het belangrijk dat het bier objectief geproefd wordt? Wellicht zijn er een paar mensen die bieren echt objectief kunnen proeven, maar er zijn meer mensen die vooral zelf denken dat ze het kunnen. Voor de andere mensen staat het genieten voorop

Hoe je een biersnob kunt worden zou inmiddels duidelijk moeten zijn, want we hebben er zo’n 8 weken lang naartoe gewerkt. De manier waarop ik het heb opgeschreven is slechts één van de vele manieren. Je kunt ook een biersnob zijn door neer te kijken op mensen die nog nooit 50 euro voor één fles hebben betaald, of neer te kijken op mensen die minder dan een x-aantal bieren hebben gedronken. De vraag is alleen of je dit wel zou moeten willen. De enige groep waar je terecht op mag neerkijken zijn de wijndrinkers, want die drinken wijn terwijl er genoeg bier is.

Hoewel het af en toe leuk is om jezelf en anderen veel te serieus te nemen is dit niet iets wat je daadwerkelijk zou moeten nastreven. Voor je het weet ben je ouder dan die 1952 vintage Orval, bitterder dan de Brewdog Hardcore IPA en zuurder dan de zuurste Cantillon.

Dus, na weken van schrijven mag het hoge woord er eindelijk uit: Beste cursisten, gaat heen en geniet. Op welke manier je dit precies doet maakt mij niet uit. Zolang je maar niet neerkijkt op de manier waarop andere mensen van hun bier genieten. Uiteindelijk is het alleen maar mooi als het Nederlandse bierlandschap groot, uitgebreid en smakelijk is. Ik denk dat zowel de hipster, het grijze manneke en de persoon die zich in geen enkel hokje laat plaatsen het hiermee eens moet zijn.

3 Responses to “Cursus Biersnob: De Conclusie”

 1. René Van De Ven 10. May, 2014 at 15:50 #

  Maar grenadine in je bier kwakken, dat kan écht niet. Drink dan gewoon een zoet(er) bier, die zijn er ook genoeg.

  [Reageer]

 2. Eelco 11. May, 2014 at 17:17 #

  Ik heb werkelijk genoten van de cursus de afgelopen tijd. Informatief, maar vooral buitengewoon humoristisch, bedankt!

  Ik sluit hem vanavond af met een Bronckhorst Midnight Porter, het zal me benieuwen.

  [Reageer]

  Rene Reply:

  Leuk om te horen Eelco! Nu je de cursus met succes hebt doorlopen kun je beginnen met het omscholen van al je vrienden ;)

  [Reageer]

Leave a Reply