Cursus Biersnob (7)

7 May

Het is zover. Na weken van ploeteren is dit het laatste deel van Cursus Biersnob. Het kan nu bijna niet meer misgaan voor de cursisten die tot hier zijn geraakt. Hulde, chapeau en mijn complimenten! Vandaag maken jullie nog één keer, onder mijn leiding, kennis met nieuwe biersoorten en daarna zijn jullie er klaar voor om zelfstandig uit te vliegen en jullie plek te vinden in de grote, mooie bierwereld. Na deze cursusdag volgt er enkel nog een eindtoespraak van jullie mentor. Een belangrijke eindtoespraak, maar niet-slagen is dan inmiddels geen optie meer. Ga er nog één keer goed voor zitten, beste cursisten, want vandaag kunnen jullie de cursus voltooien.

Enkele weken geleden begon het allemaal met de vraag: “Hoe word ik net zo’n baas als mannen van SpoelenMaar?”. Inmiddels zijn jullie daar bijna achter. Vandaag wordt nog een belangrijke stap gezet, maar daarna wordt het tijd dat ik jullie loslaat. Jullie zijn dan natuurlijk nog niet volleerd, maar jullie zullen de handvatten hebben om jezelf zelfstandig verder te kunnen ontwikkelen.


Achterhaalde opvattingen
De eerste stelling waarmee ik toen aan kwam zetten was de volgende: “Bier is nat, geel en een stuk lichter dan wijn.” Beginnende aan deze cursus was dit een populaire stelling onder de vele cursisten. Inmiddels, een aantal weken verder, weten we dat deze stelling geen feitelijk correcte is. Op dag 4 van de cursus maakten jullie kennis met gerstewijnen die zwaarder zijn dan ‘gewone’ wijn en ook de uitspraak dat bier altijd geel is, is inmiddels behoorlijk achterhaald. Vandaag volgt er een stijl die haaks staat op de eerder genoemde uitspraak, met als enige overeenkomst dat het bier inderdaad nat is. Vandaag volgt dè stijl der stijlen: Imperial Stout.

Ondeugend
Imperial stout dus. De stijl der stijlen, het summum van bier, het ultieme bewijs dat God bestaat, de bierstijl die seks overbodig maakt, de stijl waarvan je meer zult houden dan van je eigen moeder, ‘het zwarte gat’, etcetera. Je denkt dat ik overdrijf, maar een snelle blik op de Ratebeer Top 50 zal je vertellen dat ik 100% realistisch ben. bcs

Stouts zijn zwart, roosterig, zwaar, diepgaand en lekker. Klinkt goed, toch? Het wordt nog veel beter.

What’s my age again?
Stouts zijn goed, Imperial Stouts zijn beter en Barrel Aged Imperial Stouts zijn dè shit der shitten. Men neme een geweldig bier, stopt het in een houten vat waarin superieure bourbon heeft gezeten en hoppa: je Imperial Stout smaakt beter dan alles wat je tot dan toe geproefd zult hebben.

Als biersnob ben je altijd op zoek naar het beste en dit zal het uiteindelijk zijn: Een Bourbon Barrel Aged Imperial Stout. Dat een fles goede Bourbon B.A. Imperial Stout soms wel eens een euro of 20 tot 25 per fles kost is dan alleen nog maar mooi meegenomen. Jij zult het drinken terwijl de kansloze pauper naast je voor 30 euro aan Bavaria of erger (lees Heineken) wegdrinkt. Dit bier is niet voor iedereen weggelegd, maar alleen voor het topje van de ijsberg: de èchte biersnob; de ridders van de dolle tafel.

godNatuurlijk geldt ook in dit geval zoals altijd de regel: Hoe moeilijker het bier te verkrijgen is, hoe beter het smaakt. Ook al is dit niet letterlijk zo: Je verzint het er godverdomme maar bij! Mensen moeten tegen je opkijken en Imperial Stouts zijn hiervoor dè way to go. The road to bewandel, so to speak.
Advies
Mocht de pilsjes-pijper naast je interesse hebben in je goddelijke, alcoholische, koude biercappuccino, laat hem dan vooral nièt proeven. Dit bier is niet gemaakt om door het plebs gedronken te worden. Jij hebt ervoor gewerkt en jij hebt het verdiend. Jij bent de biersnob!

Het bier is dan ook niet gemaakt om slechts een +1 op je ‘gedronken bieren’-lijstje te zijn. Natuurlijk beoordeel je het bier wel even wanneer je het drinkt, maar dat is slechts noodzaak (hoe moeten andere mensen anders zien welke zieke brouwsels jij hebt gedronken?), maar nooit zul je het drinken om slechts die +1 te krijgen. Daarvoor hebben we al ongeveer uhmALLE bieren uit België en Duitsland. Fucking spoelwater-naties. Imperial Stouts zijn veel meer dan dat.

Zie het als een interactie met God op aarde. Als je met God in contact komt zou het ook niet je eerste doel moeten zijn om zo snel mogelijk een selfie met de beste man te nemen. Natuurlijk hoort dit er uiteindelijk wel bij, omdat je Facebook vriendjes je anders nooit zullen geloven, maar het is niet je insteek. Het gaat om de band tussen jouw en het bier, inclusief alle openbaringen die zullen volgen.

Heb je een kroeg en serveer je zulke bieren aan het gewone volk dan is het te hopen dat ik er nooit achter zal komen. Ik ken wel een aantal mensen die in dat geval namelijk wel eens een bezoekje zouden willen brengen aan je kroeg. Nee, dit is geen dreigement. Gewoon een advies van een goede vriend. Kaaba_mekka

Slot
Zucht… Beste cursisten, zoals jullie merken is het maar goed dat dè Cursus Biersnob vandaag tot een einde komt. Ik hoop dat jullie het een leuk, leerzaam en mooi initiatief vonden. Maar vandaag is er niet het moment noch de plek voor deze emoties. Eerst mogen jullie je een paar dagen gaan verdiepen in de prachtige wereld van de Imperial Stouts. Ruimte voor emotie is er de volgende keer in Cursus Biersnob: De Conclusie.

2 Responses to “Cursus Biersnob (7)”

  1. Rene 07. May, 2014 at 13:44 #

    Slechts een klein verschil in de ‘verhaal-met-humoristische-ondertoon vs serieusheid’ ratio tussen deze cursusweek en cursusweek 5 haha :P Nice!

    [Reageer]

  2. André 07. May, 2014 at 13:46 #

    Af en toe een keer serieus zijn kan geen kwaad toch? Denk dat de cursisten dat op dag 7 wel aankunnen.

    [Reageer]

Leave a Reply