Cursus Biersnob (6)

30 Apr

Vandaag is het alweer tijd voor deel 6 van Cursus Biersnob! De mensen die het nog volhouden zullen blij zijn dat de cursus nu tegen zijn einde begint te lopen. Er zijn teveel verschillende soorten stijlen om ze allemaal apart te behandelen, maar door jullie kennis te laten maken met de meest extreme stijlen zullen de stijlen die niet behandeld worden prima handelbaar zijn.

Inmiddels kennen jullie een aantal basisstijlen, een paar moeilijkere stijlen en, niet onbelangrijk, jullie hebben geleerd om op een gedegen manier de administratie bij te houden. Vandaag gaan we het hebben over enkele superieure bierstijlen, die de biersnob als geen ander zou moeten kunnen waarderen. Volgende week volgt superieurste bierstijl, de week erna is er een conclusie momentje en dan zijn jullie klaar om uit te vliegen; om uit te groeien tot biersnob van hoog niveau!

Superieur
Na volgende week zullen jullie zo’n beetje klaar zijn om toe te treden tot de elite van de bierliefhebberij. De laatste cursusdag is slechts een formaliteit, waarop niemand meer kan afvallen.

Wat belangrijk is om te weten: de biersnob heeft een aantal stijlen die met kop en schouders boven de rest uit steken qua smaakbeleving. Dat wil niet zeggen dat je je beperkt tot die stijlen natuurlijk, je wil namelijk alles proeven, maar dat zullen de stijlen zijn waarmee je kunt laten merken dat jij toch wel met kop en schouders boven je omgeving uitsteekt. Eén van die stijlen hebben we inmiddels al behandeld, namelijk de zure bieren van cursusdag 3. Een serieuze biersnob vindt dat lekker, of doet tenminste alsof hij het lekker vindt. Af en toe een keer klagen dat een bepaalde lambic niet zuur genoeg is zal ervoor zorgen dat je wat meer aanzien krijgt ten overstaande van de casual drinker. Hou je dus vooral niet in.

De stijlen die er vandaag bij komen zijn minimaal net zo belangrijk voor de snob, maar gelukkig wel iets toegankelijker!

Meer hop = beter
Als ware biersnob is het belangrijk dat je pretendeert dat je wat gewend bent. In het begin moet je dit wellicht een beetje forceren, maar uiteindelijk zal het ook zo worden. Je smaakpapillen raken langzaam gewend aan Hopsextreme dingen en de ‘gewonere’ bieren worden al gauw ‘oersaaie’ bieren. Been there done that zul je regelmatig denken als je een voor jou nieuw Vlaams biertje test. Gelukkig zijn er stijlen die deze leegte kunnen opvullen.

Wat nooit saai wordt is de smaak van hop. Bitterheid, de smaak van tropische vruchten en soms een vleugje dennennaalden: Hoe hoppiger het bier hoe beter. De stijl die we er vandaag bij pakken is dan ook de Double IPA. De Double IPA is het summum van de hopsmaak die ik zojuist omschreef. Kort na de eerste kennismaking zal deze stijl je favoriete stijl worden. Afhankelijk van hoeveel je precies drinkt zal dit ongeveer 1 à 2 jaar zo blijven. Je zult hop-thee willen kopen, cola met toegevoegde hop, hop-aftershave en hop-shampoo. Hop, hop, hop. Hoe meer hop er in een product zit, hoe harder jij het zult willen hebben.

Bitter = wennen
Het zal in het begin flink schrikken zijn, die bitterheid. Het duurt misschien een paar pogingen voordat je de fruitigheid die het met zich mee brengt begint te proeven, maar zodra dit gebeurd zul je verkocht zijn aan de prachtige smaken van de Double IPA. Lang zul je denken dat er niks kan tippen aan de liefde die je voelt voor hop. Volgende week, in de laatste volledige cursusdag, maken we kennis met een bierstijl die hier waarschijnlijk nog wel verandering in kan brengen.

media_xll_2193440Tenen eerst, of volle bak bommetje
Je kunt kiezen om er vol in te duiken en meteen een flinke Double IPA te drinken. Met deze manier is niks mis. Je hebt ballen en wij van SpoelenMaar waarderen ballen. Er bestaat de kans dat je een wat droge mond krijgt en waarschijnlijk is de bitterheid even schrikken.
Ben je het type dat liever een beetje opbouwt dan kun je beginnen met o.a. American Pale Ales en ‘gewone’ IPAs. Deze stijlen laten je op een wat subtielere manier kennis maken met hop. Wel de ervaring, niet de schrik.

Vuistregels
Er zijn een aantal vuistregels die je uit je hoofd moet leren als het gaat om hoppige stijlen zoals de IPA. In het begin moet je deze regels misschien een beetje ‘uit het hoofd leren’, maar uiteindelijk zal ook dit een tweede natuur worden.

Belangrijk is om in eerste instantie alle Belgische IPAs te vermijden. Belgen maken mooie bieren, maar de IPA is over het algemeen genomen niet België haar beste stijl. Ze zijn niet per definitie vies, maar ze zijn gewoon anders. Ik ken je inmiddels een beetje en als gretige biersnob in spé zul je weldra toch eens een Belgische IPA gaan proeven. Daar is absoluut niks mis mee, maar laat het niet je kennismaking zijn met de stijl IPA. Mijn eerste IPA was de Brigand IPA en ik heb na het drinken daarvan een maand beweerd dat IPAs niet te drinken zijn. Ik schaam me voor deze uitspraken, maar ik publiceer ze om jullie voor dergelijke fouten te behouden.

Aansluitend op dit eerste advies: Pas ook op met Engelse IPAs. De Engelse IPA smaakt anders dan de Amerikaanse en het is juist de Amerikaan die superieur is. Dit wil niet zeggen dat alle IPAs uit Groot-Brittanië automatisch verkeerd zijn: Bieren van bijvoorbeeld brouwerij The Kernel zijn veilig en zou ik zelfs aanraden.

De laatste vuistregel/tip gaat over hopsoorten. Verschillende hopsoorten hebben verschillende smaken. Soms staan de hopsoorten op het etiket vermeld. Als het enigszins mogelijk is, probeer dan de Duits-namige soorten te vermijden. Je wil de stoere (Engels) klinkende namen hebben: Amarillo, Citra, Columbus, Chinook, etc. keg00510

Conclusie
Als je het mij vraagt hebben jullie deze week een vrij makkelijke week. Ga genieten van heerlijke IPAs, Double IPAs en American Pale Ales. Doe je best en hou vol. Volgende week volgt nog één zwarte dag en dan krijgen jullie de week erna jullie diploma. Je bent er nu bijna, biersnob-san.

No comments yet

Leave a Reply