Cursus Biersnob (5)

24 Apr

Inmiddels zijn we toe aan week 5 van Cursus Biersnob. Nog even volhouden en je kunt beginnen aan je nieuwe leven als ware biersnob. Toen ik begon met deze cursus vertelde ik René mijn plannen en hij was meteen enthousiast. Weg met de ongeschoolde, conformistische pilstanker! Meer biersnobs die lullen over hopprofielen, moutkarakters en exclusieve whales. Toen ik René vroeg of hij wilde helpen met deze cursus zei hij volmondig ja. Vorige week maakten jullie al kennis met deze strenge gastdocent, maar deze week krijgen jullie een andere kant van hem te zien. Een kant die weinig mensen prettig vinden om te zien, maar die  toch regelmatig naar boven komt. Lang twijfelde ik of ik dit artikel wel moest plaatsen, maar helaas is het voor Cursus Biersnob nodig om ook deze kant van de levensstijl te belichten. En soms moet je als docent streng zijn.

Deze keer leert gastdocent René jullie hoe je een bier moet beoordelen als een ware biersnob. Of eigenlijk vooral hoe je het nièt moet doen. Voor je na het lezen van dit artikel je droom om biersnob te worden opgeeft wil ik jullie één advies meegeven: Schaam je niet voor de fouten die je in het verleden hebt gemaakt, zolang je maar bereid bent om in de toekomst van deze fouten te leren. En dan nu René met het artikel waarin duidelijk wordt waarom zijn ouders hem niet Rejá hebben genoemd.

[Schuingedrukte stukjes tussen haakjes zijn toevoegingen van mij (André)]

Oorzaak

Beste cursist, gefeliciteerd! Laat ik daarmee beginnen, want je bent nog steeds in de running om het te schoppen tot ware biersnob. Je hebt al velen achter je gelaten en vandaag ga je ze op een nog grotere, zelfs onoverbrugbare achterstand zetten. Je gaat je vandaag bekwamen in het samenstellen van een kwalitatief hoogstaande beoordeling. Na vandaag verschijnt er van jouw hand nooit meer een beoordeling die het predicaat onvoldoende opgeplakt zal krijgen. Nee, na vandaag voldoen alle bierratings die jij noteert aan een respectabel minimum met pareltjes van korte essays voor de echte toppers onder de bieren.

Ik erger me wel eens. Wat zeg ik: met regelmaat erger ik me. Aan slechte, nee, zelfs waardeloze beoordelingen van mensen voor bieren. Maar laat ik even bij het begin beginnen voordat ik mijn gal begin te spuwen.

twijfelElke zichzelf respecterende bierliefhebber houdt bij welke bieren hij al heeft geproefd. Deze cursus brengt jullie echter naar nog een stap hoger: de ware biersnob schrijft niet alleen op welke bieren hij al heeft geproefd, maar ook wat hij daarvan vond. En een beetje nauwkeurig graag, althans met een minimum aan informatie. “Aiiiii” zal een aantal van jullie denken. En inderdaad, ook vandaag zullen, net als in alle voorgaande weken, weer enkele cursisten door het ijs zakken. Maar zij die overleven: hulde! Jullie zijn weer een stap dichter bij het ultieme doel gekomen.

Ter verduidelijking zullen enkele voorbeelden worden genomen afkomstig van de website met de meest betrouwbare database als het om bieren en bier beoordelen gaat: Ratebeer.com. Zonder hier uitgebreid op in te gaan is dit dè website waar je als echte bierliefhebber je beoordelingen in zou moeten voeren. [Mensen die negatief spreken over Ratebeer zijn slechts jaloers op de superieure database.] Om de voorbeelden te begrijpen moet je dus wel weten hoe de manier van beoordelen en scoren werkt, daarom een korte uitleg. Je beoordeelt elk bier op uiterlijk (1-5), geur (1-10), smaak (1-10), mondgevoel (1-5) en totaal/overall (1-20). Geef alleen hele punten, tel al die scores bij elkaar op en deel het door 10 voor het eindcijfer. Piece of cake! Maar het is dus niet alleen maar een geval van punten geven. Nee, de ware biersnob gaat verder dan dat. Je rating dient ten minste een beschrijving van de kleur, het schuim, de geur, de smaak en het mondgevoel te bevatten. Ten slotte sluit je af met je eigen waardeoordeel, simpel gezegd: lekker of niet lekker.

Goed. De ware biersnob ergert zich dus aan waardeloze ratings / beoordelingen. Hou vol, en dit voorrecht zal ook jou ten deel vallen.

Meerdere lagen hel
Er zijn diverse niveaus van falen. De ergste is misschien nog wel het meest voor de hand liggend: alles wat er staat klopt gewoonweg niet. Een fruitige ‘Golden/Blond Ale’ beschrijven op deze manier: “geur en smaak van cornflakes, geroosterde mout, banaan, bubblegum kauwgom, rotte eieren, half zoet, licht bitter” is de ware biersnob een klap in het gezicht. Nee dit is geen grap, dit heeft echt iemand opgeschreven! Erger nog wordt het wanneer je weet dat deze persoon het bier, dat dus smaakt als een mix van cornflakes, banaan, zoete kauwgom en rotte eieren, een eindcijfer van 4.5 op een maximum van 5 geeft! Dit is absoluut het ergste van het ergst. Dit doet het bloed van de ware biersnob koken. Wegwezen jij pannenkoek! Ga ergens in een afgelegen donkere grot voor de rest van je leven uilenzeik drinken en kras je waardeloze beoordelingen zelfs niet in de rotswand, opdat ze nooit of te nimmer de geest van een welbeschaafd mens zullen bevuilen! huilendekat

Zucht, even tot rust komen. Ze halen het bloed onder je nagels vandaan, dit soort uitschot.

Het volgende niveau dan maar. Extreme luiheid treedt ook met enige regelmaat op bij sommige so called bierbeoordelaars. Wat er in dit geval gebeurt is dat men een beoordeling heeft geschreven voor een bier uit een bepaalde stijl, die dusdanig algemeen is dat hij zonder ernstig buiten de boot te vallen vrijwel op elk bier uit deze stijl van toepassing is. Dit is dan ook wat deze personen doen: kopiëren – plakken en klaar. Maar zo werkt het niet! Schande! Als je het niet (meer) kunt opbrengen om een authentieke beoordeling te schrijven dan is dat tot daaraan toe. Maar frauderen doet een ware biersnob niet!

We dalen af, of eigenlijk zetten we een stapje omhoog. Het wordt al minder erg, maar het is nog altijd een zeer bedenkelijk niveau. We hebben het over korte, nietszeggende ratings. Natuurlijk, het is niet zo dat er fouten in staan of dat ze kopiëren-plakken, maar beoordelingen als “dun, getint schuim, pikzwarte kleur, lekkere stout” zijn gedrochten van jewelste. Hier heeft niemand wat aan. Òf schrijf een acceptabele beschrijving, òf schrijf geen beoordeling en hou uitsluitend bij welke bieren je hebt gedronken, maar vervuil de mooie bierwereld niet met zo’n kort nietszeggend gedrocht!

Pff, weer even stoom afblazen want het is me wat… Het laatste niveau is het minst erg. Het betreft beoordelingen die niet Engelstalig zijn. Waarom is dit belangrijk, gaan we de iets minder geschoolden discrimineren? Nee nee, zeker niet, het heeft daar niets mee te maken. Bier is internationaal. Afgezien van hooguit enkele streng islamitische dan wel communistische landen drinkt men overal ter wereld in meer of mindere mate bier. Als bierliefhebber probeer je de omgeving waar je bier vandaan haalt steeds uit te breiden. Je begint plaatselijk, dan lokaal, vervolgens regionaal, nationaal en tot slot internationaal. Bier is internationaal en bier verenigt [tenzij je waardeloze ratings schrijft en René tegenkomt]. Geef bierliefhebbers uit het buitenland de kans om jouw beoordeling over het bier te lezen, dus schrijf niet in het Nederlands, Duits, Fins of Hongaars, maar schrijf je beoordeling in het Engels. Natuurlijk, ook niet heel de wereld spreekt Engels, maar de meesten waarschijnlijk wel. Zoals gezegd, dit is het minst erge niveau. Lukt het werkelijk niet in het Engels dan hou je het gewoon bij het Nederlands. Voor de ware doorzetters is dit echter geen optie, want zij willen nou eenmaal slagen als èchte biersnob.

Waarom is het schrijven van een goede rating eigenlijk belangrijk?
weglopenPunt één, je doet het voor jezelf, het is jouw hobby. En de echte liefhebber is fanatiek: je wilt het bijhouden. Dus je schrijft op, met het in een van de eerste alinea’s beschreven minimum niveau aan detail, hoe de kleur, het schuim, de geur, de kleur en het mondgevoel van het bier zijn en sluit af met wat je van het bier vond. Niet verplicht maar wel aan te raden is om ook nog te vermelden wanneer en in welke setting je het geproefd hebt, zodat je te allen tijde precies kunt teruglezen wat je zelf hebt gezegd over dit bier.

Punt twee kun je je baseren op ratings van anderen om te beslissen of je een bepaald bier wel of niet zult kopen. Het bier kan wel goed scoren, maar misschien is het wel helemaal niet jouw smaak. Andersom kan ook, wellicht is het een bier uit jouw minst favoriete bierstijl maar merk je bij het lezen van ratings van anderen dat het misschien toch een bier is waar je van kunt genieten. Hoe dan ook, het kan je enorm helpen bij het voorkomen van een gigantische miskoop. En als anderen daar jou bij helpen, dan is het wel zo netjes om daar zelf ook anderen bij te helpen.

Punt drie. Wil je goed bijhouden wat je geproefd hebt en wat je er van vond dan typ je ofwel alles in een eigen Excel of Word document, of je creëert een account op een website die het mogelijk maakt bieren te beoordelen. Onze voorkeur gaat, met name vanwege de prettige opzet met een goede database die wordt gecontroleerd en bijgehouden door administrators over de gehele wereld, uit naar Ratebeer. Daarnaast is het leuk en interessant om je ervaringen met anderen te delen, iets wat niet gebeurt wanneer je alles alleen opschrijft in je privé Excel dan wel Word document. [Het drinken van een whale is niks waard, tenzij je andere mensen laat weten dat je hem gedronken hebt.] Begeef je je op een website als ratebeer dan conformeer je je ook aan de aldaar geldende regels die alle gebruikers met elkaar hebben afgesproken.

En ten vierde, als je niet wilt of kunt beoordelen zoals van je verwacht wordt doe het dan ook niet. Ga ticken: schrijf uitsluitend op welk bier je gehad hebt en vervuil de (bier)wereld niet met incorrecte, gekopieerde, gefraudeerde of korte nietszeggende ratings. [Untapp'd is wellicht een beter alternatief voor je.]tumblr_m6ilo9tvY41rwsy4to1_500

Reflectie
Zo mijn beste cursisten, het is tijd om zelfkritisch te zijn. Wie van zichzelf weet dat hij of zij het niet in zich heeft moet nu zijn of haar hand durven opsteken en erkennen dat de ware biersnob gewoon een niveau te hoog gegrepen is. Geen zorgen, ook al haak je nu af, je bent ver gekomen. Het is duidelijk dat je een bierliefhebber bent dit zal worden gerespecteerd door andere bierliefhebbers. Maar wee diegenen die hun hand naar beneden houden en in de weken die nog volgen zichzelf zullen tegenkomen. Respect zal nergens meer te bekennen zijn en een hoon zal op hen neerdalen zodanig dat zij zich nergens meer kunnen vertonen. Het is buigen of breken beste cursisten. De top is smal en slechts voor een enkeling weggelegd. Ik ben benieuwd wie we volgende week nog terug zien…

No comments yet

Leave a Reply