Cursus biersnob (4)

17 Apr

Wat een zware week hè? Ik kan me voorstellen dat het vertrouwen in jullie cursusleider inmiddels tot een nieuw dieptepunt is gedaald. Daarom, en omdat iedere cursus het eigenlijk nodig heeft, heb ik deze week een gastdocent ingehuurd. En wat voor een! De soon-to-be toprater en ticker van Nederland, onze vaste correspondent René a.k.a. Benzai. Een man met een scherpe mening, die hij zelden onder stoelen of banken steekt. Aan hem de taak om de stugge volhouders weer een stapje dichter bij de biersnobistische levensstijl te brengen. Als je nog meedoet: wees gerust, want erger dan vorige week zal het voorlopig niet meer worden.

Beste biersnob in spé, welkom bij deel 4 van de cursus. Het aantal cursisten is ongetwijfeld afgenomen na vorige week. Niet iedereen heeft zich door de zure bieren heen weten te bijten, maar zo blijven de echte kanshebbers over. Vandaag laten we de zure bieren achter ons en gaan we een stukje hogerop. Hoger in de alcohol welteverstaan.

De voorgaande weken van de cursus waren de huiswerkopdrachten nog goed te doen. Makkelijk te vinden bieren, een uitgebreide voorbereiding. Deze week zullen de bieren minder makkelijk te vinden zijn. Maar, zoals het een echte biersnob betaamt hou je daar juist van! Je wilt proeven wat die afhakers van de eerste weken niet zullen proeven. Dan maar een halve dag in de auto om op en neer te rijden naar één van die schaarse winkels in Nederland waar je dit bier kunt kopen, maar kopen zal je!

Beloofd is beloofd, deze week bieren met een behoorlijk alcoholpercentage. Percentages waar sommige tieners van zeggen “geweldig, nu hoef ik maar half zoveel bier te bestellen om dronken te worden”. That’s right, 10% plussers dus. In deel 4 van de cursus storten we ons op de Barley Wines. hangover

Barleywine of Barley Wine, met of zonder hoofdletters, of zelfs Nederlandstalig de “Gerstewijn”, hoe het bier wordt aangeduid maakt de ware biersnob eigenlijk niet uit, daarom zullen wij het ook door elkaar heen gebruiken. Als het maar een bier is dat hij nog niet eerder heeft gehad. Een novum is waar de echte biersnob constant naar op zoek is. Barleywines kenmerken zich door een hoog alcoholpercentage en een relatief zoete smaak. Amerikaans geschoolde brouwers voegen zoals aan alle bieren vaak een enorme hoeveelheid hop toe waardoor het bier ook een mooi hopprofiel krijgt. Daarnaast hebben Barleywines doorgaans een enorm moutig karakter. Lezen jullie deze beschrijving? No more “ik proef iets hoppigs”. Afgelopen! Voortaan schrijf je “het hopprofiel van dit bier is gezien de stijl vrij goed in balans”, of woorden van gelijke strekking. Goed zo, je begint je te onderscheiden van de gemiddelde bierdrinker.

Goed, waar vinden we die barley wines dan? Je zult zoals gezegd al wat beter moeten zoeken. We geven je één (relatief) gemakkelijk te vinden bier: Jopen Meesterstuk 2014. Verder laten we het aan jou om te bewijzen dat je een neusje hebt voor het vinden van bieren die je tot nog toe niet kende. Denk niet dat het alleen buitenlandse brouwers zijn die deze stijl produceren, er zijn ook voldoende Nederlandse brouwers die prachtige Barleywines produceren. Schrik niet van de alcoholpercentages die in sommige gevallen zelfs kunnen oplopen tot zo’n 20%. Zet wel een flinke fles water naast je bed voor de volgende ochtend, als je op de avond ervoor A-man-with-a-hangover-007denkt even 6 verschillende Barleywines te proeven.

Als je inmiddels aan het proeven bent en de smaak van vorige week nog in gedachten hebt dan zul je dit goedje mierzoet vinden. Geen zorgen, dat verandert wel. Het hoort bij de stijl. Zoetig, alcoholisch, moutig. Er zijn natuurlijk goede en minder goede voorbeelden. Als ware biersnob in spé proef je echter alles wat je te pakken kunt krijgen. Je bouwt aan de toekomst. De toekomst als ware biersnob lijkt dan misschien nog ver weg, maar met deze cursusweek ben je weer een stap dichterbij je doel gekomen!

 

No comments yet

Leave a Reply