Cursus Biersnob (2)

1 Apr

Inmiddels is het tijd voor het tweede deel van de alles omvattende Cursus Biersnob! Jullie cursusleider was de afgelopen dagen ziek, maar hij is inmiddels gelukkig weer aan de beterende hand. Gelukkig, want dan kan er later deze week weer gewoon een biertje gedronken worden. Als er iets goed is voor de gezondheid dan is het namelijk bier! Als je me niet gelooft, vraag het dan maar aan de mensen die de Middeleeuwen overleefd hebben. Hadden zij water gedronken dan was het niet zeker dat ze door deze periode heen waren gekomen. Enfin, genoeg over de persoonlijke problemen en gauw door naar waar jullie voor gekomen zijn: Leren bierdrinken en alles wat daarbij hoort!

De vorige keer hebben we kennis gemaakt met de eerste twee biervarianten. Ik ga er vanuit dat jullie je aan de huiswerk opdracht hebben gehouden en inmiddels het eerste Hefeweizen en witbier achter de kiezen hebben. Een niet al te spectaculair begin, maar dat is dan ook hoe het volgens mij hoort. Vandaag gaan we een stapje verder, maar ook deze keer zal het nog niet heel spectaculair worden.
Donkerbruin vermoeden
De stelling dat bier nat, geel en lichter dan wijn is kwam vorige keer al aan bod. Het Hefeweizenbier en het witbier dat we deze week gedronken hebben heeft daar nog niet al te veel verandering in gebracht. Deze week gaan we echter een stapje verder en gaan we aan de slag met bruin bier, namelijk de Abdij Dubbel.

Ongeschoolde drinkers willen de Abdij Dubbel wel eens ‘een trappistje’ noemen. Hoewel deze uitspraak niet automatisch fout hoeft te zijn is deze uitspraak ook zeker niet automatisch juist. Kort gezegd kan een Trappistenbier een Abdij Dubbel zijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn meer-niet-dan-wel trappistendubbeltjes.
bieromnom
Wederom België
De Abdij Dubbel, vanaf nu ga ik het gewoon de dubbel noemen, is een stijl die voornamelijk in België veel geproduceerd wordt. Maak je geen zorgen, uiteindelijk zullen we België gaan ontvluchten en kun je jezelf rekenen tot de groep exotische bierdrinkers, maar als biersnob in wording is het belangrijk dat we onszelf deze stijl toch toe gaan eigenen. Geniet ervan zolang het duurt zou ik haast zeggen, want zodra je de andere stijlen leert kennen zal de Dubbel een biersoort zijn waar je steeds minder van kunt genieten.

Wanneer je gaat proeven zul je vooral de zoetheid opmerken. Dezelfde zoetheid kwamen we ook tegen bij de Hefeweizen en het witbier. Maar geen zorgen, ook voor de niet zoetekauw ligt er nog genoeg bier in het verschiet! Verder merk je wellicht de smaak van rozijnen, basterdsuiker, diverse kruiden en misschien wat pepernoot/speculaas.

Suggesties
De cursus zal van huis uit al zwaar genoeg worden, dus ik heb geen reden om jullie extra dwars te zitten. Daarom zal ik meteen wat suggesties geven, zodat jullie je vingers niet branden aan de minder goede versies van deze bierstijl.

Goede Dubbels die ook nog eens makkelijk te verkrijgen zijn, zijn onder andere de Sint Bernardus Prior 8, de Westmalle Dubbel en de Chimay Rood.

Afronding 2e cursusdag
Een echte biersnob wordt je niet zomaar. Stap voor stap zullen we dichter bij ons doel komen. Omdat de openbaring dat bier niet altijd geel is een vrij heftige kan zijn, hou ik het deze week bij deze ene stijl. Als jullie je deze week braaf aan de huiswerkopdracht houden dan zorg ik er voor dat het volgende keer een stuk spectaculairder wordt!

2 Responses to “Cursus Biersnob (2)”

 1. Rene 03. Apr, 2014 at 10:56 #

  Ik weet dat je het graag scherp stelt, maar “Geniet ervan zolang het duurt zou ik haast zeggen, want zodra je de andere stijlen leert kennen zal de Dubbel een biersoort zijn waar je steeds minder van kunt genieten” gaat me toch net iets te ver.

  Hoewel ik het met je eens ben dat veel mensen dubbels minder gaan waarderen nadat zij ervaring hebben opgedaan met andere, met name heftigere bierstijlen, hoeft het niet zo te zijn dat ze steeds minder van dubbels gaan genieten. Ik kan zelf een goede dubbel nog altijd zeer waarderen, en ook een redelijke dubbel sla ik in principe niet af. Daarnaast gaan er steeds meer mensen uit alle geledingen van de samenleving speciaalbier drinken, niet alleen de extremen-opzoekende-biergekken zoals wij, waardoor ik denk dat de groep (speciaal)bierdrinkers die vooral geniet van dubbels nog wel eens zou kunnen gaan groeien.

  Om aan te sluiten bij het cursusverhaal: deze week zal iedereen nog wel mee over kunnen, maar de volgende weken gaan we slachtoffers zien vallen. Afvallers voor wie het toch iets te hoog gegrepen is, te extreem, te zus of te zo. En die mensen zouden wel eens lekker terug kunnen vallen op de weizens en dubbels uit week 1 en 2.

  [Reageer]

  André Reply:

  Zo praten mensen die nog geen echte biersnob zijn, mensen. Wil je hier bij horen?

  [Reageer]

Leave a Reply