Column: Toekomstmuziek

27 May

Ik ben benieuwd hoe lang het nog goed zal gaan. Op het moment gaat het nog prima: er zijn veel leuke festivals, deze worden goed bezocht, er zijn veel brouwerijen en het bier aanbod neemt nog steeds toe. Niks te klagen zou je denken. Maar toch ben ik bezorgd over de toekomst van het Nederlandse bierlandschap. Er zijn verschillende generaties bierdrinkers in Nederland en deze generaties kunnen het nog wel eens aan de stok gaan krijgen. Ik loop pas een jaar of 4 mee in ‘het wereldje’, maar ik merk het laatste tijd vaker dan laten we zeggen 3 jaar geleden: Er ontstaan scheurtjes in het bierbroederschap.

Toen ik zelf begon met het ontdekken van speciaalbier was het wereldje vrij compact. Ik kende natuurlijk ook minder mensen, maar je had eigenlijk vooral een grote groep ‘bierliefhebbers’. Je hoorde eigenlijk al bij deze groep als je verder dronk dan de pilsneus lang was. De mensen in die groep waren het natuurlijk niet altijd met elkaar eens, maar het feit dat iedereen in die groep een passie had voor bier maakte het dat deze groep toch vrij eensgezind was.

De laatste tijd is het anders. Je ziet het eigenlijk altijd wanneer een bepaalde markt groeit, want groei betekent vaak ook verandering. Je merkt het bij vinyl/cd, je merkt het bij videogames en je merkt het nu ook bij bier. Sommige mensen vinden iets pas leuk na een totale omslag, terwijl een andere groep altijd zal blijven mijmeren over hoeveel beter de begintijd was. Ik zal een grove, over-generaliserende schets maken van het type mens uit de groepen die nu ontstaan.

De veteraan
Klassiek geschoold. Balansfetisjist. Dronk al Nederlands speciaalbier toen er nog ieder jaar genoeg ijs lag voor een Elfstedentocht. Kijkt de huidige veranderingen argwanend aan. De klassieke bierstijlen zijn voor hem de enige echte bierstijlen. IPAs zijn de Breezers van de bierwereld. Amerikanen kunnen niet brouwen. Hop moet een Duitse naam hebben. Gooit al het bier dat niet blond of koperkleurig is al voor het openen weg.

De hybride

Had een veteraan als vader/opa. Wil zich graag afzetten tegen de vorige generatie(s) maar moet erkennen dat de veteraan (soms pas achteraf gezien) toch gelijk had. In z’n iTunes playlist staan The Opposites tussen Led Zeppelin en de Rolling Stones. Is op zoek naar de Stairway to Heaven, maar gedraagt zich volgens de veteraan soms iets te Dom, Lomp en Famous. Als een ware hipster zal hij over 5 jaar zeggen dat hij al bier dronk vóór het cool was. Kan eens in de zoveel tijd best een gezellige avond hebben met een veteraan, maar ze worden gek van elkaar als het contact te regelmatig is.

De Bieber
Heeft schijt aan alles wat klassiek is. Zal af en toe een grote naam uit het verleden aanhalen voor z’n geloofwaardigheid, maar heeft er zelf niks mee. Bier wordt gemaakt van hop. Z’n favoriete bier bevat 8 hopsoorten, 4 zeldzame bloemsoorten uit het hartje van de Birmeese jungle en heeft minimaal 2 decennia gerijpt op wrakhout van de Titanic. Is wanhopig op zoek naar het bier van z’n favoriete boyband. Ruilt alleen met Amerikanen. Drinkt z’n 18,5% Russian Imperial Stout recht uit de fles, want glazen zijn voor opa’s.

Ik overdrijf het nu zwaar, maar deze groepen ontstaan wel degelijk voor mijn gevoel. Ik hang zelf een beetje tussen een Hybride en een Bieber in. Wanneer ik een artikel lees dat gaat over ‘teveel hop‘ krijg ik het gevoel dat Frans Bauer elk moment kan komen onthullen dat het een verborgen camera grap betreft. Bier met bizarre ingrediënten vind ik stiekem interessanter dan de klassieke Belg of de gebalanceerde Duitser. De ware veteraan zal na deze openhartige bekentenis waarschijnlijk alle door mij geschreven stukken gaan vermijden.

Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen:
-Blijven de festivals, brouwers en cafés mooi gevarieerd bier aanbieden, of gaan deze zich massaal richten op de Biebers, omdat zij het jongst, meest hip en luidruchtigste zijn?
- Zullen alle groepen vertegenwoordigd worden binnen het bestuur van PINT of blijven het enkel de veteranen die daar de scepter zwaaien?
- Zal iedere groep blijven bestaan, of zullen de veteranen uiteindelijk niet meer in het café te spotten zijn? Wellicht nemen de hybrides als ware hipsters de rol van de veteranen over wanneer deze in het nauw gedreven worden, waardoor de veteranen virtueel onsterfelijk zijn.

Je kunt veel zeggen over de bierwereld, maar een saaie wereld is het niet!

One Response to “Column: Toekomstmuziek”

  1. Cees 27. May, 2013 at 07:14 #

    Belieber! :P

    http://www.youtube.com/watch?v=qeXPcwdKAFA

    [Reageer]

Leave a Reply