Column: Opgehokt

12 Jun

Het is heerlijk om dingen in hokjes te stoppen. Het geeft je houvast, duidelijkheid en een soort orde. Deze hokjes zijn in beginsel erg fijn, maar ze kunnen je helaas ook gaan limiteren. Cees schreef een stuk over het “IPA Hokje” voor de site dossierhop. Ik ben het redelijk eens met zijn stuk en dit is dan ook geen aanval of iets dergelijks, meer een aanvulling. Ik heb iets wat me al een tijdje dwars zit, namelijk het hokje “bier”.

Laatst las ik op een willekeurige bierblog (ik lees er veel) een reactie waarin letterlijk stond: bier bestaat uit water, mout, hop en gist. In de basis klopt die reactie natuurlijk, maar het was een reactie op een stukje waarin het ging over toevoegingen in bier:  Toevoegingen die volgens sommige mensen niet thuishoren in het heilige hokje waar bier zich in bevind.

Zoals ik eerder in een wat controversieel stukje schreef ontstaan er subgroepen in de groep bierliefhebbers. Mijn vorige stuk was overdreven en kreeg dan ook terecht allerlei soorten reacties. Er zijn natuurlijk meerdere groeperingen dan de in dat genoemde stukje en de groeperingen hebben vaak een overlapping. Zo is er bijvoorbeeld ook de purist. De purist moet zich kunnen vinden in bovenstaande uitspraak dat bier alleen bestaat uit water, mout, hop en gist. De purist houdt van het hokje.

Ik vind het goed dat er een groep puristen is. Iedere groep voegt iets toe en de purist zorgt er voor dat er altijd ‘gewoon’ of ‘eenvoudig’ bier zal zijn. Ik verwar ‘eenvoudig’ wel eens met saai (één van m’n vele tekortkomingen), maar zelfs een hophead als ik zou de ‘eenvoudige’ La Chouffe missen als dit soort bieren niet meer gemaakt zouden worden. Zo kreeg ik laatst een partij Engelse bieren, waarbij het hoogste alcoholpercentage 6,1% was. Als ik op zoek ben naar bieren die m’n verstand op hol brengen dan is dit niet de juiste categorie, maar als ik rustig wil genieten van een paar niet te overdreven bieren dan zijn dat de bieren bij uitstek. Dankjulliewel Engelse puristen dus! Als alle bieren zouden worden zoals deze bieren dan zou het saai worden, maar voor de afwisseling is het juist goed.

hokjesHet bestaan van de puristen wordt echter nadelig als ze  verandering willen gaan tegenhouden, als ze de muren van het hokje “bier” gaan verstevigen met gewapend beton, versierd met prikkeldraad. Ik vind het prima (en logisch) dat ze hun favoriete, pure stijlen bewaken, maar ik vind het verkeerd als ze daardoor al het bier dat zorgt voor vernieuwing automatisch als iets slechts gaan zien en dit ook gaan prediken. Natuurlijk kun je van mening zijn dat het barrel-aging op het moment te vaak wordt gebruikt als marketing truc en natuurlijk mag je hier op tegen zijn, maar vergeet niet dat het barrel-aging ons ook prachtige biercreaties heeft opgeleverd.

Zo ook het toevoegen van rare ingrediënten aan het bier. Soms, misschien zelfs vaak, is het een gimmick, waarbij de brouwer een houding aanneemt van  “kijk ons eens lekker gek doen!” met de hoop dat de nieuwsgierige consument het bier koopt, maar af en toe kom je ook een toevoeging tegen dat een bier prachtig verrijkt. Zo zal ik de Rogue Voodoo Doughnut Bacon Maple Ale nooit vergeten. Ik heb geen idee wat er allemaal in zit, maar ik weet wel zeker dat het niet alleen water, mout, hop en gist is – en het valt niet te ontkennen dat het gevolg een bijzonder/bizar bier is. Ik denk niet dat veel mensen dat bier zouden missen als het niet meer zou bestaan, maar ik denk wel dat het erg jammer zou zijn als alle brouwers zouden besluiten om te stoppen met dit soort experimenten. Als je iedere dag groentensoep eet dan is na 3 maanden een kom tomatensoep ook wel weer eens lekker.

Ik hoop dan ook dat het hokje “bier” nog lang blijft bestaan, maar dan met muren gemaakt van rubber. Ik hoop dat brouwerijen altijd blijven zoeken naar nieuwe manieren om hun bier te maken, met nieuwe toevoegingen en nieuwe creatieve impulsen, want juist daarom vind ik bier zo interessant. En helaas voor de hokjes zal een bepaald bier niet altijd in één bepaald hokje gestopt kunnen worden. Ik vind de kuit-bieren tot nu toe een beetje tegenvallen, maar ik benieuwd hoe hier in de toekomst mee gevarieerd gaat worden. Helaas is het kuithokje van gepantserd staal gemaakt en dus is het ook maar de vraag in hoeverre brouwers met deze stijl zullen gaan experimenteren. Maar bier zelf is gelukkig een breed begrip en dat zouden we moeten koesteren. Er is gelukkig niet alleen blond, bruin en zwart en juist dat maakt bier zo fascinerend, toch?

No comments yet

Leave a Reply