Column: Het hoofdpijndossier

1 Jul

Beginner of gevorderde, consument of brouwer, voorzichtig of roekeloos. Wat voor drinker je ook bent, ook jij zult er niet aan ontkomen.  Ikzelf heb de pech dat ik redelijk gevoelig ben voor dit fenomeen. Als ik ruik dat er iemand in mijn omgeving bier aan het drinken is, dan kan ik er de donder op zeggen dat ik de volgende dag een vervelend bezoekje krijg van deze demoon. Ik drink tussendoor braaf voldoende water, ik eet goed (zowel van tevoren als naderhand), maar niks beschermd mij tegen dit lastige fenomeen.

ka·ter (de; m; meervoud: katers) – onwel zijn na een drinkpartij.

Geloof me, ik vind het ontdekken en proeven van speciaalbieren nog steeds een prachtige hobby. Het is niet alleen genieten van het bier, maar ook kroegen bezoeken waar je anders niet komt, naar festivals gaan, mensen ontmoeten en samen lachen (en soms huilen) onder het genot van een aantal bieren. Als ik morgen zou stoppen met deze hobby dan zou ik me leeg voelen, maar er is één ding dat ik geen moment zou missen en dat is de eerder genoemde kater.

Op het moment van het drinken van een heerlijk brouwsel voel je je fantastisch. Je geniet van de smaak en geur, je geniet van je gezelschap en je geniet van het genieten. Regelmatig kun jij mij dan ook tijdens het drinken horen zeggen hoe mooi deze hobby is. Hoe later op de avond, hoe vaker ik het waarschijnlijk zeg en hoe moeilijker het er uit komt. Alles lijkt dus pais en vree, maar dit veranderd wanneer de nacht komt.

Het ergste zijn voor mij de festivals. Deze beginnen vaak rond een uur of 12 ’s middags en eindigen vaak rond 18:00 uur. Een mooi Christelijk tijdslot om bier te drinken dus, maar toch zijn het deze tijdstippen die bij mij de meeste problemen veroorzaken. Wanneer ik om 6 uur ’s avonds stop met drinken dan betekend dit voor mij namelijk dat ik om 22:00 nog te wakker ben om te slapen, maar de kater al wel om de hoek komt kijken. Bij deze variant van de kater is het met name de hoofdpijn en de nadorst die voor de grootste problemen zorgen. Voordeel is wel dat deze kater ’s ochtends als je wakker wordt vaak weer weg is.

Een lastige kater dus, de festivalkater, maar laten we vooral de ochtendkater niet onderschatten. Ook deze variant laat zich regelmatig gelden. Je drinkt ’s avond een aantal lekkere bieren en met een heerlijke nasmaak in de mond ga je tevreden naar huis. Het is vaak al wat later dus slapen is geen probleem. In de loop van de nacht veranderd de lekkere nasmaak in de smaak van een overleden eekhoorn en wanneer je ’s ochtends wakker wordt is het niet bepaald een feestje in je mond. De tranen van geluk van de avond ervoor veranderen al snel in tranen van afzien en soms, heel soms, zelfs in tranen van spijt. Het laatste biertje van de avond (hoe lekker die ook was) is vervolgens altijd de lul, want je bedenkt altijd dat je ‘die laatste’ niet had moeten nemen. Je ogen zijn tranig en branderig, je hoofd bonkt, je maag weet nog niet of je verteringsstelsel vandaag naar beneden of naar boven hoort te werken en je handen trillen als een chihuahua.

Al gauw wordt er een berichtje gestuurd naar je gezelschap van die avond om te vragen of zij er ook zo’n last van hebben. Mijn proefpartner blijkt bijna altijd nergens last van te hebben, dus het genot wanneer ook hij er last van blijkt te hebben is groot en verzacht mijn pijn enigszins.

De katerdag is een bijzondere dag. Het liefst doe ik op zo’n dag helemaal niks. Normaal vind ik er niet veel aan, maar op zulke dagen is zelfs het kijken van de Tour de France een goede tijdsbesteding. Muziek luisteren is uit den boze en het enige geluid dat ik wil horen is het geluid van de 2 commentatoren die weer eens iets vertellen over de streek waar men fietst of over de hond die het peloton bijna liet crashen.

Toch is het misschien maar ook goed dat er katers zijn. Als ik een kater heb krijgt mijn lever in ieder geval een dagje rust. Mijn persoonlijk favoriete verhalen zijn ook bijna allemaal op een katerdag geschreven. Ook is het vaak de ideale dag om te filosoferen over het leven en om kleine (niet intensieve) klusjes die al een tijdje gedaan moeten worden aan te pakken.

Een kater heeft dus wel wat voordelen, maar de nadelen wegen voor mij eigenlijk een stuk zwaarder. Van mij mag hij dus voortaan wegblijven: Ik kan het missen als hoofdpijn.

No comments yet

Leave a Reply