Checkup: Van Moll

15 Jan

Enkele maanden terug berichtten we al over Van Moll. René vond dat het tijd is om te kijken hoe het er nu gaat. – André

Inmiddels is het zo’n 3 maanden geleden dat Eindhovens eerste Brewpub haar deuren opende voor het publiek. Brewpub Van Moll: een aantal eigen bieren aangevuld met een mooi assortiment bieren op tap en op fles, op een locatie dicht bij de binnenstad van Eindhoven. Hoe is het nu met Van Moll?

Ik ben er gisteren nog geweest. Vrijwel elke week stap ik er even binnen voor één of twee biertjes. Het is me na de opening steeds beter gaan bevallen. De sfeer is goed, het bier is erg smakelijk en het wekelijkse praatje met Erwin, Jaap en Casper gaat behalve over bier en alles wat daarmee samenhangt ook vaak over alledaagse dingen. Gewoon lekker lullen. Heerlijk, met een biertje erbij in een ontspannen sfeer aan de bar. Ik vind het prettig, ik hou ervan. Met de sfeer zit het naar mijn mening dus wel goed.

En het bier, is da wa? Ik zal direct toegeven dat ik enigszins subjectief ben aangaande de bieren van Van Moll, hoewel ik ze net zo objectief en kritisch beoordeel als alle andere bieren die ik proef. Toch geef je als je ergens fan van bent al gauw een positiever oordeel dan anders. Niettemin, de bieren zijn in de breedte prima. Nooit zit er een bier tussen dat compleet waardeloos is. Ok, ok, ze zijn pas drie maanden bezig. Maar ze hebben wel al zo’n 20 bieren gebrouwen, waarvan de grote meerderheid een bier is dat ik zeker nog eens zou bestellen. Niet slecht als je het mij vraagt. vanmoll

Brouwer Erwin is zelf ook erg kritisch op zijn brouwsels. Steevast is zijn eerste opmerking als het over een van zijn eigen bieren gaat er een met een verbeterpuntje. Daarnaast heeft hij talloze ideeën. “Wat ik ook een keer wil proberen is …”. Voorlopig zijn ze bij Van Moll nog lang niet uitgeëxperimenteerd. Want dat doen ze ook graag. De aanpak is verfrissend, experimenteel en vernieuwend.

Van Moll is niet de enige in Nederland die vernieuwend denkt en handelt, andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld Oersoep en Oedipus Brewing. Bij Van Moll hebben ze, zo vertelden ze mij, goed contact met deze brouwers. Ideeën te overvloed, collaboration brews, tap take-overs, misschien zelfs een festival? Wie weet wat er allemaal nog staat te gebeuren in hartje Eindhoven.

Even was er wat kritiek zo las ik op Ratebeer. Andere bierliefhebbers waren op bezoek geweest maar er was geen druppel Van Moll bier te krijgen. Het succes van de brewpub had zelfs de eigenaren verbaasd. De capaciteit van de brouwinstallatie is natuurlijk beperkt en het bier was simpelweg op. De aanschaf van een grotere installatie en eventueel af en toe op locatie brouwen zou dit kunnen verhelpen. Van Moll is er in ieder geval druk mee bezig, zoveel is zeker, dus we houden het op een opstartprobleempje.

Gisteren was er in ieder geval gewoon weer Van Moll bier op tap. Een frisse, licht fruitige Eenvoud gebrouwen met Bramling Cross hop, een mooi bitter Belgisch blond bier met lichte citrustonen (Toewijding) en de Conquistador Houtgerijpte Vanille Stout. Stuk voor stuk lichte bieren (alcoholpercentage niet hoger dan 5.3%) met veel smaak. De flessenlijst wordt ook beter en beter. Een mooie verdeling tussen diverse stijlen en goede, niet alledaagse bieren van brouwerijen uit Nederland, België, Schotland, Italië, Noorwegen, Zweden en Denemarken. En waarschijnlijk ben ik nog wel een land vergeten.

Van Moll timmert hard aan de weg, zoveel is duidelijk. De eigen bieren zijn goed, de flessenlijst is top, de sfeer in de brewpub is prima, men blijft kritisch, probeert nieuwe experimentele dingen en heeft talloze biergerelateerde ideeën. Ik denk dat we nog veel zullen horen van deze jonge ondernemende brewpub. Hou ze in de gaten en ga er vooral eens een mooi biertje drinken. Het is het absoluut waard.

2 Responses to “Checkup: Van Moll”

 1. Florian 15. Jan, 2014 at 17:47 #

  Ik was ook op bezoek in de periode dat er geen eigen bier meer aanwezig was. Reden om als de gelegenheid zich aan doet gewoon terug te gaan. In bierassortiment stelde ze bij mijn eerste bezoek in elk geval zeker niet teleur.

  Wel heel benieuwd naar hun stout nu ik er over lees.
  Snel een reden vinden terug te keren!

  • René 29. Jan, 2014 at 16:06 #

   Idd de moeite waard om eens terug te gaan. Er zijn ook vaak evenementen, zoals afgelopen zondag toen Brouwerij Rodenburg op bezoek was, zowel bieren als brouwer. Hou ze in de gaten op FB of via internet voor dit sort dingen.

Leave a Reply