Café Buitenlust en hoe het voor mij begon

15 Apr

Café Buitenlust is de plek waar het voor mij allemaal begonnen is. Ik bedoel hier niet mee dat ik in dat café verwekt ben, maar hier ben ik wel begonnen met deze hobby. In dit artikel het ontstaan van mijn liefde voor bier en het speciaalbiercafé dat Café Buitenlust geworden is.

 

Het was ongeveer oktober 2009 dat ik er voor het eerst binnenliep. Een café in mijn eigen Oirschot waar ze ruim 100 soorten bier hebben -dat moest ik zien natuurlijk. Ik ben er een paar uur geweest met wat vrienden en aan het einde van de avond ben ik twee keer van m’n fiets gevallen. Ik had er die avond veel geleerd: Speciaalbier kan heerlijk zijn en het drinken van speciaalbier hoor je te doen met veel meer voorzichtigheid dan het drinken van gewone pils. Ondanks de licht pijnlijke terugreis moest en zou ik binnenkort nog een keer teruggaan, want er waren zòveel bieren. Ik wilde ze allemaal proeven.

Aan het einde van dat jaar begon dan ook de Buitenlust Bierchallenge. Je kreeg een lijst met de namen van alle bieren. Je kon deze bieren bestellen, drinken en vervolgens op de lijst beoordelen. Als je alle bieren aan het einde van 2010 had gedronken won je een exclusief shirt! Oke, dat shirt was niet zò bijzonder, maar het idee van 100 verschillende bieren drinken in een jaar sprak me erg aan. Op deze manier is de hobby ontstaan. In het begin dronk ik natuurlijk alle bieren met gekke namen, zoals Judas, Piraat, Grottenbier en Moeder Overste, maar uiteindelijk kwamen er ook de wat meer reguliere bieren zoals alle trappisten aan bod.

Aan het einde van het jaar, ofja, eigenlijk halverwege juni al, had ik alle bieren van de lijst geproefd en was de challenge gehaald. Ik had vanalles geproefd waarvan ik niet wist dat het bestond. M’n eerste Guinness (waar ik geen zak aan vond), m’n eerste gueuze (wat een hel was dat toen), m’n eerste IPA… Allerlei smaken waarvan ik niet wist dat ze bestonden in een biertje.

Daar zat ik dan met m’n lijst met alle bieren, beoordeeld met een score. Ik had er nu 100 geproefd maar was eigenlijk niet meer van plan om hiermee te stoppen. Alle deelnemers hoopten dat eigenaar Arjan zijn assortiment zou uitbreiden zodat er volgend jaar weer een bierchallenge zou zijn.

Een nieuwe bierchallenge kwam er niet, maar het café is gedurende een maand of 4 verbouwd zodat er een grote koeling kon komen. In deze koeling staan op het moment van schrijven zo’n 1100  tot  1200 bieren te wachten op degustatie (ik tel ze niet dagelijks). Ik ben een redelijk doorgewinterde proever nu (ik heb er in totaal 1300 geproefd en beoordeeld), maar kan in Café Buitenlust nog altijd makkelijk terecht om nieuwe bieren te ontdekken.

Buitenlust Koelcel

De koelruimte waar de duizenden bieren op ons staan te wachten.

 

Het assortiment is uitgebreid. Bijna alle bierstijlen zijn vertegenwoordigd. Zure gueuzes, heerlijke IPAs, 18 cl flesjes van mooie bieren van Brouwerij De Molen, Nederland, België, Denemarken, Noorwegen, Amerika, Duitsland, Mongozo Coconut… Bijna alles is er te vinden. De bieren variëren enorm qua prijs. Sink The Bismarck van Brewdog, een bier van 41% en de opvolger van de Tactical Nuclear Pinguin, is met een prijs van 99 euro voor een 33cl fles het duurste. Voor de wat minder bedeelde proevers (zoals ik) zijn er natuurlijk ook bieren te verkrijgen vanaf ongeveer 2 euro.

Mocht je ooit in de buurt zijn van Oirschot (tussen Tilburg en Eindhoven) dan is dit café zeker een bezoekje waard!

No comments yet

Leave a Reply