Borefts’ 12 – Het verslag!

3 Oct

Mocht je afgelopen vrijdag of zaterdag toevallig langs het terrein van Brouwerij De Molen in Bodegraven zijn gekomen, dan kan het zijn dat je raar opgekeken hebt. Honderden, misschien wel duizenden (schatten is niet m’n sterkste punt) mensen met kleine glazen bier, druk aan het schrijven, ruiken en ruilen. Het moet een vreemd gezicht zijn geweest, al die kleurrijke figuren met grote tassen die zo blij als een kind aan hun glaasje zaten te snuffelen. In dit artikel (en wat foto’s) van dit festival.

 

In de rij voor bier

Vrijdag om 12 uur begon het festival. Niet alleen bier-minnend Nederland, maar ook mensen uit andere landen keken er al weken naar uit. Om half 12 stond er dan ook al een flinke rij voor de kassa. Aan de ene kant onbegrijpelijk, want er was ruim genoeg bier voor 2 dagen, aan de andere kant logisch, want dit is hèt festival van Nederland. De bieren van deze brouwerij gooien (ook internationaal) hoge ogen en voor dit festival hadden ze andere brouwerijen uitgenodigd die het ook niet bepaald slecht doen bij de liefhebbers. De kwaliteit van de lijst is zo enorm dat er mensen vanuit Denemarken, Engeland, Amerika en zelfs Australië voor naar Nederland komen. Achteraf hoorde ik van SpoelenMaar correspondent René dat ook de wachtrij geen kwelling was, aangezien diverse mensen alvast een flesje hadden opgetrokken om de inhoud samen te laten verdwijnen. De vrijwilligers van De Molen werkten echter flink door en toen ik rond kwart over 12 samen met mijn vriendin arriveerde was er al geen rij meer over. Even het geld omzetten in munten, boekje pakken en een glas scoren en het bieren kon beginnen!

 

Boekje, glas en munten

Gevarieerd

Ook voor de niet-bierliefhebber moet het een leuk festival zijn. Mensen uit allerlei windstreken, in alle vormen en maten waren aanwezig. Types als je onopvallende buurman, maar ook types die nog het meest weghebben van de Kerstman in zijn jonge jaren: van alles loopt er rond. Natuurlijk zijn het wel allemaal mensen die iets met elkaar gemeen hebben, namelijk de liefde voor bier. En dit was duidelijk te merken. Veel mensen schreven bijvoorbeeld hun bevindingen over een bier op. Bij de wat kleinere festivals wordt je vaak vreemd aangekeken als je notities maakt, maar bij dit festival ben je haast een uitzondering als je het niet doet. Ik heb zelfs iemand met laptop gesignaleerd en ook iPads werden gebruikt om alle smaken goed te noteren.

 

De variatie zit niet alleen in de mensen die het festival bezoeken, maar ook in de bieren. Er waren zure bieren, IPAs, Stouts.. Vanalles eigenlijk. Voor de hardcore liefhebber was de lijst geweldig, maar voor de wat meer beginnende bierdrinker was de lijst misschien wat tè extreem. Er waren veel barrel-aged Stouts bijvoorbeeld en dit zijn bieren die de beginnende bierdrinker vaak nog niet erg lekker vind. Ik heb een hekel aan de uitspraak, maar zulke bieren moet je een beetje leren waarderen. Dit geldt ook voor de zure bieren, waarvan brouwerij Mikkeller uit Denemarken er bijvoorbeeld heel veel van had meegenomen. Al met al denk ik toch dat er voor iedereen wel een lekker bier te vinden was en daardoor is dit minieme minpuntje misschien zelfs nog wat overdreven.

Borefts Glas De Molen

 

Stijgende lijn

Dit jaar was het festival iets beter dan vorig jaar. Dan heb ik het niet per se over de bieren, maar ook over de organisatie en opzet. Er was een veel groter overdekt stuk dan vorig jaar en dat was gezien het wisselvallige weer geen overbodige luxe. Een biertje halen ging vrij rap en in de rij staan kwam maar zelden voor. Alleen bij de Närke Konjaks! Stormaktsporter stond een kleine rij, omdat dit misschien wel het meest illustere bier van het festival was. Ook hiervoor hoefde je niet langer dan een minuut of drie te wachten en dat is nog altijd minder lang dan in sommige cafés.

Ieder bier kostte één muntje, waar vorig jaar een aantal brouwerijen voor sommige bieren nog twee muntjes vroegen. Dit zorgde ervoor dat je het voor het geld niet hoefde te laten om een bepaald bier te proeven. Vorig jaar had je bij sommige bieren nog het gevoel dat je liever twee andere bieren dronk voor dezelfde prijs, dit jaar was er wat dat betreft volledige vrijheid.

Ruilen

Van ruilen komt huilen zeggen ze wel eens, maar zo heb ik het bij dit festival niet ervaren. Wat je vaak ziet is dat iemand uit Denemarken makkelijk aan Deense bieren kan komen, maar bijna niet aan Belgische bieren. Voor een Belg geldt dit natuurlijk andersom. Om dit probleem te tackelen spreken dan ook veel mensen af om bieren te ruilen en een festival als dit is daar uitermate geschikt voor. Volwassen mannen die zo blij zijn als een kind met een zeldzame pokémonkaart – het blijft leuk om te zien. Onze eigen René had zo een stuk of 5 ruilpartners gevonden met als gevolg dat hij zaterdags met een zware weekendtas de auto in stapte.

Ook komt het voor dat bieren zo gewild zijn dat ze ter plekke worden opengetrokken en gedeeld worden onder een aantal mensen. Zo kon ik bijvoorbeeld de World Wide Stout proeven, een bier van de van Discovery Channel bekende brouwerij Dogfish Head. Dit is een gebruik wat De Molen natuurlijk liever niet heeft, maar gelukkig gedogen ze dit zolang het niet tè extreem wordt. Mede dit zorgt ervoor dat dit festival zo geniaal is. Alles draait om bier, van het proeven en ruiken tot het ruilen en samen delen. Als je het over een bierfestival hebt denken sommige mensen dat het een soort Nederlandse mini-versies van het Duitse Oktoberfest zijn. Een festival als dit bewijst gelukkig het tegendeel en laat zien dat een goed bierfestival een soort beurs is, waarbij alles draait om bier.

World Wide Stout Dogfish Head

 

Conclusie

Voor zover ik kan oordelen is het festival van De Molen de ongekroonde koning van de Nederlandse bierfestivals. De hoeveelheid goede bieren is overweldigend, evenals de bezoekersaantallen. Hopelijk gaat De Molen nog lang door met dit festival en hopelijk gaan andere festivals een beetje afkijken hoe ze het in Bodegraven doen! Borefts’ klonen is niet nodig en zal ook niemand lukken, maar de basis van hun festival is geweldig: goed eten, goed bier, een goede locatie met goede voorzieningen, veel bezoekers en degelijke prijzen. Nu alleen nog wat goede muziek…

2 Responses to “Borefts’ 12 – Het verslag!”

 1. Eijkb 03. Oct, 2012 at 14:27 #

  Ik vond de lijst met bieren dit jaar een stuk beter als vorig jaar. In 2011 moest je goed zoeken voor een bier < 7%, dit jaar was er wat dat betreft veel meer variatie.

  Qua voorbeeld: Borefts is lastig als voorbeeld. Veel "high end" bieren, weinig kleine lokale brouwerijen. Het is een beetje cult. En dat moet zo blijven, begrijp me niet verkeerd!

  Muziek? Het bier proeven op Borefts is een serieuze aangelegenheid. Daar hoeft geen bandje bij. Te meer het juist zo leuk is je oor te luisteren te leggen bij alle vreemde talen en andermans gedachten over een bier.

  [Reageer]

  André Reply:

  Ben ik deels met je eens, maar ze hadden blijkbaar toch voor wat muzikaal entertainment gekozen (rond een uur of 19.00 op vrijdagavond een klein fluit-ensemble). Dit had beter ingevuld kunnen worden. Er moet wel ergens over geklaagd kunnen worden, want een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd!

  [Reageer]

Leave a Reply