Blik b(e)rouwen

21 Jan

Het lijkt me een logische stap. Als je eenmaal flink wat bieren hebt gedronken en je noemt jezelf een bierliefhebber, dan wil je ook wel eens zelf wat bier brouwen. Omdat je niet meteen een hele brouwinstallatie wil kopen, zul je het toch op een andere manier moeten doen. Gelukkig is er een goedkoop alternatief: Blikbrouwen.

brewferm

Misschien heb je ze wel eens zien staan in de winkel. Een groot blik van Brewferm. Of misschien heb je een zak zien staan van een ander merk. Blik of zak: Het komt op hetzelfde neer. De inhoud is een stroperig goedje, dat behoorlijk stinkt  ruikt naar mout. Als je bepaalde instructies goed opvolgt kun je van deze zoete troep een biertje maken. In de praktijk houdt dit in dat je eigenlijk een soort ranja aan het maken bent. Bouillonsoep met kant-en-klare bouillon. A child can do the laundry.

Het proces in het kort: Je neemt de stroop en je voegt er een bepaalde hoeveelheid water en suiker aan toe. Vervolgens kieper je de gist erbij, die ook bij het pakketje zit, en je bent klaar. Het enige wat je nodig hebt is een gistemmer met waterslot en een spatel om mee te roeren. Leuk, goedkoop en ideaal. Nouja, in ieder geval leuk en goedkoop.

Ik heb het inmiddels twee keer gedaan en twee keer heeft het resultaat m’n hart gebroken. De eerste keer had ik het geheel niet lang genoeg laten gisten. Volgens de instructies kon ik het spul na een week gaan bottelen. In de praktijk bleek dit te kort te zijn, met spuitende flesjes als gevolg. Avontuurlijk als ik ben moest het bier natuurlijk toch even geproefd worden en ik moet zeggen dat dit nog niet zo heel verkeerd was. Helaas zag het eruit alsof iemand er een flinke scheut koffiemelk aan had toegevoegd. Ook het feit dat ieder flesje tot ongeveer 2 centimeter van de bodem leeg spoot zorgt ervoor dat ik dit eerste avontuur geen succes kon noemen.zelfbrouw1

Ervaring is de beste leermeester, dus de tweede keer gaf ik mezelf meer kans. De tweede keer heb ik het gistproces meer tijd gegeven en had ik het gevoel dat het dus helemaal goed moest komen. De instructies zijn precies opgevolgd, alle spullen waren netjes gereinigd met speciale reiniger en alles verliep volgens plan. Het waterslot heeft ongeveer 12 dagen boertjes staan laten en toen het daarmee stopte is het bier in de flesjes gegaan. 22 liter zelf (aan)gemaakt bier! #genieten

Helaas blijkt ook deze poging weer mislukt. Het bier smaakt naar een mengelmoes van lijm, witte wijn, hout en een vleugje gal. Na twee pogingen heb ik zin om de blikken en de zakken de schuld te geven. Het ligt vast niet aan mij.

Wellicht ga ik het in de toekomst nog wel een keer doen, maar voorlopig ga ik weer gewoon bier van andere brouwers afkraken. Dat kan ik gelukkig een stuk beter!

No comments yet

Leave a Reply