Bierland België

18 Jun

Het EK is voor Nederland weer voor bij. Aan ons heeft het niet gelegen, maar onze selectie heeft de resultaten niet beïnvloed. In ieder geval niet positief. Ondertussen worden de Nederlanders uitgelachen door de Duitsers en de Belgen. Vandaar vandaag dit artikel over Bierland België. Niet uit rancune, maar omdat België wat achterblijft als het om bier gaat.

Als Nederlander, en misschien hebben andere volkeren ook wel, groei je op met de wetenschap dat België hèt bierland is. Tenminste, zo heb ik het altijd meegekregen en denkt men aan België dan denkt men aan bier. Ik durf vandaag echter te beweren dat België niet per se het beste land is als het gaat om bier. Er zijn mensen die Nederlands bier amper een kans geven, omdat alles wat niet uit België komt niet fatsoenlijk kan zijn. Dit is echter al een paar jaar absoluut niet meer zo.

Er zijn veel brouwerijen in België. Volgens het altijd betrouwbare wikipedia waren er in 1907 ruim 3300 brouwerijen bij onze Zuiderburen, in 2011 waren er zo’n 170 brouwerijen actief (volgens bier-blog). Dit is een flinke daling en in Nederland zijn er op het moment ook meer dan 100 brouwerijen actief. In dat opzicht is België niet overdreven bijzonder.

Wat wel bijzonder is, is de bier-traditie en cultuur. In België worden veel bieren gemaakt zoals ze al sinds jaar en dag gemaakt worden. Ook is speciaalbier meer terug de vinden in de Belgische samenleving.

Dat België vasthoudt aan tradities is aan de ene kant wel goed. Op La Trappe na komen alle trappisten uit België en ook de gueuzebieren zijn een echt Belgisch product met een mooie geschiedenis. Aan de andere kant zijn wel veel brouwerijen terughoudend in het proberen van verschillende stijlen. Er zijn wel Belgische brouwerijen die verder kijken dan blond en bruin, maar ik heb het idee dat dit in Nederland veel vaker voorkomt. In Duitsland gebeurd dit zelfs bijna helemaal niet. In België zie je maar weinig IPAs, Imperial Stouts, etcetera. Er zijn wel honderden matige tripels te verkrijgen. Begrijp me niet verkeerd: Er zijn een aantal goede Belgische bieren, maar het merendeel vind ik vrij saai en soms zelfs slecht. Regelmatig kom ik van die slecht-uitziende flesjes met Belgisch bier tegen en tijdens het drinken kan ik er maar moeilijk van genieten. Veel bieren zijn alleen de moeite waard om te drinken als je ze een keer wil proeven, of als het jouw lokale bier is (een bier uit jouw dorp).

Zo is er bijvoorbeeld de Belgische brouwerij Alvinne, waarvan 9 van de 10 bieren die we van hen drinken meteen uit het flesje spuiten, wat betekend dat er ergens in het brouwproces iets niet helemaal goed of hygiënisch is gegaan. Ik bedoel niet te zeggen dat ieder Nederlands bier een top-product is, want ook hier heb je bieren die op dezelfde manier saai zijn, maar ik wil wel zeggen dat de Belgische bieren overschat worden op basis van kwantiteit en niet op basis van kwaliteit.

België lijkt haast stil te staan als het om bier gaat, terwijl er in Nederland om de haverklap een nieuwe brouwerij bij komt. Tekenend voor deze stilstand is het verschil tussen de Belgische trappisten en de Nederlandse La Trappe. La Trappe heeft inmiddels een uitgebreid assortiment aan verschillende trappisten en daarnaast experimenteren ze veel met barrel-aging, waardoor er om de 2 maanden weer een nieuw bier verkocht wordt. Dit lijkt een beetje de hele Belgsiche en Nederlandse houding te weerspiegelen. In Nederland wordt er veel geëxperimenteerd met barrel-aging, kruiden, pepers, bierstijlen, combinaties van stijlen, enzovoort. Nederland kijkt naar België, Amerika, Scandinavië en neemt van al deze landen de goede punten mee. De Nederlandse brouwerijen hebben minder traditie, maar misschien is dit juist wel een goed iets. In Nederland hebben we geen echte brouwerij die bekend staat om z’n tradities en eeuwenoude receptuur, maar staat bijvoorbeeld Brouwerij De Molen internationaal gezien erg hoog als het om goede bieren gaat. Deze brouwerij moet het niet hebben van tripels die al 4 generaties onveranderd zijn, maar juist van de nieuwe bieren en biersoorten.

Ik hoop dat België ook een beetje mee gaat groeien met de internationale markt. Bierbrouwen zit ze in het bloed en ze moeten dat ook vooral blijven doen. Maar al die traditionele bieren ken ik nu wel. Er is tegenwoordig veel meer mogelijk, de techniek is beter en overal op internet zijn recepten te vinden die je naar eigen wensen kunt aanpassen. Hopelijk durven onze Vlaamse vrienden het aan en spreken we dan over 30 jaar nog steeds over Bierland België.P.S. Ik kan het de Belgen nog steeds niet vergeven dat ze Jules des Bananes maken.

5 Responses to “Bierland België”

 1. @eijkb 18. Jun, 2012 at 11:05 #

  Dat heet de “wet van de remmende voorsprong”. Belgie moet juist hun traditionele bieren omarmen en koesteren. Laat de rest van de wereld lekker experimenteren met allerhande dubbele IPA’s met dryhopping in de fles (<- zie De Maeght van Gottem, oh wacht… dat is een Belgisch bier ;-). Zo blijft de bierwereld divers, met oude en nieuwerwetse bieren. Zoals het hoort. Overigens, je hebt geen gelijk want ook in Belgie schieten kleine experimentele brouwerijtjes uit de grond die mooie bieren maken. Ze komen alleen minder boven het maaiveld uit daar het maaiveld al hoog en in bloei staat, in tegenstelling tot die in de opkomende bierlanden (USA, NL, Scandinavie, Italie, Spanje).

  [Reageer]

 2. Eric 18. Jun, 2012 at 16:06 #

  Ja, ik vind ook dat er te veel tegenvoorbeelden inmiddels zijn om alle brouwerijen in Belgie over dezelfde kam te scheren. Grappig dat je Alvinne noemt, want die maakt ook wilde bieren en combinaties van Belgische stijlen. Hoeft niet meteen louter Amerikaanse te zijn toch? En Stuise, De la Senne, The Musketeers/Troubadour. Bovendien zijn er enigszinds traditionele maar zeker geen saaie brouwers als Dupont, De Ranke, Glazen Toren en De Dolle… Nee dan hebben wij in Nederland nog best een stap te maken.

  [Reageer]

 3. Soma 18. Jun, 2012 at 21:09 #

  Moest elk restaurant/café nu eens beginnen met op zijn minst 1 echt streekbier te serveren dan zijn we al een stap verder

  [Reageer]

 4. André 19. Jun, 2012 at 17:43 #

  Ik bedoelde juist te zeggen dat Alvinne als voorbeeld genoemd wordt als het gaat over uitproberen en verder kijken dan de bekende Belgische weg, maar dat ze helaas zeer matige bieren maken. Flesjes van Alvinne moet ik altijd buiten open maken omdat ze 9 van de 10 keer alles onderspuiten. Bovendien scheer ik niet alles wat Belgisch is over 1 kam, maar ik heb het over de algemene trend die ik zie als consument.

  Als je naar m’n gemiddelde cijfers kijkt staat België op de 22e plaats. Natuurlijk is dit een geflatteerde uitslag omdat er landen boven België staan waarvan ik maar 1 bier op heb en dat bier was dan toevallig heel lekker, maar het geeft wel iets aan.
  Ik heb 18 Belgische bieren met een 4 of hoger, tegenover 40 Nederlandse bieren met een 4 of hoger (en ik heb minder Nederlandse bieren op dan België). Ik heb 57 Nederlandse bieren die onder de 3 scoren (geen enkel bier lager dan een 2), tegenover zo’n 129 Belgische bieren die lager dan een 3 scoren. Ik heb op het moment 90 meer Belgen dan Nederlandse bieren op, dus de verhoudingen kunnen wat scheef liggen, maar het geeft wel wat aan.

  Het blijft een kwestie van smaak, maar ik vind de Nederlandse bieren over het algemeen een stuk lekkerder. En dan bedoel ik natuurlijk niet Westvleteren vs La Trappe, maar meer gemiddeld genomen.

  Wel leuk dat jullie reageren overigens, weet ik meteen dat m’n spuisels wel gelezen worden.

  Tot slot van deze reactie: Ik blijf er bij dat de cultuur in België een stuk beter is, maar als je het hebt over de bieren zelf dan vind ik Nederland absoluut niet onderdoen voor onze Belgische vriendjes.

  [Reageer]

Trackbacks/Pingbacks

 1. [BLOCKED BY STBV] Schade Duitsland - 03. Apr, 2013

  [...] wel wat te zeggen en dit is helaas niet allemaal positief. Waar ik eerder licht negatief was over bierland België is nu Duitsland aan de [...]

Leave a Reply