Bieren in Amsterdam

21 Mar

Het was zover, we werden weer losgelaten in de grote buitenwereld. Deze keer gingen we naar Amsterdam, onze mooie hoofdstad. We hebben weer veel bieren mogen proeven en we hebben veel plekken bezocht. Ook gingen we langs bij café In de Wildeman voor de Nederlandse Brettanomyces dagen. Dit is het verslag van ons avontuur.

De eerste stop was proeflokaal De Prael. De Prael is een Amsterdamse brouwerij waar mensen met een psychiatrische achtergrond meehelpen in het brouw- en verkoopproces. Het was zeer rustig in het proeflokaal. We waren ook best vroeg aanwezig. Zo rond de klok van 12 uur zaten we aan onze eerste biertjes. We namen het proefarrangement van 4 bieren voor 10 euro. Bij deze bieren kreeg je een mandje met crackers om de smaak te neutraliseren en een karaf met water.

De eerste stop: Proeflokaal De Prael.

 

Op festivals was ik nooit heel erg te spreken over de bieren van De Prael, maar deze keer was ik aangenaam verrast door een aantal bieren. Voor mij waren de hoogtepunten de Nick en Simon IPA, Anouck (die dag voor het eerst te koop) en Zwarte Riek.

 

 

Als 2e gingen we naar café In De Wildeman voor de Nederlandse Brettanomyces dagen. Brettanomyces is in het kort gezegd een gist soort waardoor het bier zuur gaat smaken. Hier moet je een beetje van houden. Over het algemeen vond ik de bieren die we in dit café hebben geproefd niet zo lekker. Ik begin gueuzes (een biervariant waarin deze gistsoort voorkomt) wel steeds meer te waarderen, maar vind ze nog steeds niet allemaal lekker. Aangenaam verrast was ik door de Schans Betelgeus, Ramses Eduart met Brett en de De Molen Frank & Vrij.

Buiten In de Wildeman.

 

Na deze zure tussenstop gingen we naar het piepkleine, maar zeer uitgebreide, bierwinkeltje De Bierkoning. De Bierkoning heeft een geweldig assortiment. Er zijn veel Nederlandse en Belgische bieren te koop (waaronder de illustere Westvleteren 12 – zij het wat aan de prijs), maar er zijn ook genoeg Amerikaanse en Scandinavische bieren te koop. Een paar hopelijk lekkere bieren die we er hebben gekocht zijn bijvoorbeeld: The Lost Abbey Judgement Day, Russian River Redemption en 2 verschillende Emelisse White Label Barrel Aged bieren.

 

Vlakbij de Bierkoning zit de kroeg Beer Temple. Deze kroeg heeft vooral veel Amerikaanse stijl bieren (IPA, Imperial Stout, etc). Stevige bieren, flinke alcoholpercentages en veel extreme smaken. Ik hou hier persoonlijk wel van, dus kon in deze kroeg ook weer genieten van allerlei bieren. De kroeg heeft zo’n 30 taps en heeft daarnaast ook verschillende flessen op voorraad. Ik heb er 7 bieren gedronken die hoger scoorde dan een 4/5, met als absoluut hoogtepunt: Dark Horse Reserve Special Black Bier. Een heerlijke porter die van mij een 4.5/5 kreeg. Een pikzwart bier met prachtig bruine schuimkraag. Een combinatie van geroosterde koffiebonen en pure chocolade. Dit was voor mij (qua bieren) het hoogtepunt van de dag. In de Beer Temple hebben ze ook Dark Lord flessen uit 2009 voor 200 euro, maar mijn advies zou zijn om dan gewoon bovenstaand bier te drinken. Veel goedkoper en lekkerder dan de Dark Lord (in ieder geval dan de 2011 versie wat mij betreft).

 

Het was inmiddels tijd voor de laatste kroeg: Het Arendsnest. Deze kroeg, gelegen aan de Herengracht heeft alleen Nederlandse bieren, maar dan wel veel verschillende en voor een betaalbare prijs. Hier heb ik nog de Glen Elgin Barrel Aged versie van de Emelisse White Label op (4.2/5) en een Breugems Stoutert (4/5). Qua locatie was dit de mooiste kroeg van de dag.

Het Arendsnest aan de prachtige Herengracht.

 

Na een kleine omweg via de Wallen was het vervolgens tijd om de trein naar huis te pakken.

No comments yet

Leave a Reply