Bier voor beginners

21 May

De titel van dit artikel klinkt misschien wat minachtend, maar zo bedoel ik het niet. Regelmatig zie ik de vraag ‘welke bieren kan ik als beginner het beste gaan proberen?’ voorbij komen. Een leuke, maar ook lastige vraag. Smaken verschillen, dus is er in een algemeen artikel geen passend antwoord te geven wat bij iedereen zal werken. Er zijn echter wel bepaalde stijlen die ik altijd als ‘makkelijker’ heb ervaren toen ik begon met het drinken van verschillende biertjes. In dit artikel probeer ik deze stijlen eens wat toe te lichten en ik zal proberen wat goede voorbeelden te geven.

Pilseners
De meeste mensen (vooral mannen) zullen niet onbekend zijn met pils. Je wordt 16 en het eerste wat je gaat drinken (naast Smirnoff Ice en andere mixdrankjes) is waarschijnlijk pils. Aan de smaak van pils ben je snel gewend. De pilsmarkt lijkt op het eerste gezicht niet zo uitgebreid en gevarieerd. Denk je aan pils, dan denk je namelijk al gauw aan Heineken, Bavaria, Grolsch, Amstel, Hertog Jan en Jupiler. Toch bestaan er veel meer pilseners dan je zou denken. Ben je op zoek naar andere bieren om te drinken dan je bekende pils, dan kun je altijd op zoek gaan naar onbekendere Nederlandse, Duitse en Belgische varianten. Alle huismerken kun je eens proberen (ik vind Euroshopper pils niet slecht), Stella Artois, Budweiser Budvar of Pilsener Urquell (uit Tsjechië), Warsteiner, Oettinger, etc. Vooral als je kijkt naar Duitsland dan zullen er nog vele pilseners zijn die je nooit hebt ontdekt. Als je alleen op zoek gaat naar deze bieren dan kun je vaak al een hele tijd vooruit.

biernerdAle
Deze (vaak uit Engeland afkomstige bieren) zijn ook prima te drinken voor de beginner. De smaak is anders dan pils, maar daar ben je misschien wel naar op zoek. Ales zijn vaak wat zoeter, hebben een licht boterige smaak en vaak vind je er ook karamel in terug. De kleur is anders dan je van pils gewend bent, maar laat je er niet door tegen houden. De ales waar je naar op zoek moet gaan zijn de ales tussen de 4 en 6% alcohol. I.P.A. is ook een variant van ale, maar deze moet je juist niet hebben. Zie ook verderop in het artikel.

Hefeweizen
Dit is een stijl die mij niet bevalt, maar als ik op het terras zit valt mij altijd op hoeveel mensen zo´n groot glas met deze mistig gele vloeistof voor zich hebben. Vaak zijn dit mensen waarvan ik weet dat ze verder niet overdreven bekend zijn met de biermarkt. Een Erdinger of Paulaner is in de zomer in veel horeca gelegenheden wel te krijgen.

Andere Duitse stijlen
Veel Duitse stijlen zijn eigenlijk wel geschikt voor de beginner. Denk hierbij aan zwickel/keller/landbier/alt/kölsch/märzen. Dit zijn stuk voor stuk bieren met een laag alcoholpercentage, die wel anders zijn dan je bekende pilsje, maar geen hele gekke of moeilijke smaakeigenschappen hebben. Je moet wel opletten voor de Berliner Weisse. Deze stijl klinkt ook Duits, maar toont aan dat niet ieder Duits bier makkelijk te drinken is, aangezien dit vaak zurige bieren zijn. Ook Eisbocken van 14% kun je het best nog even vermijden.

Blond, Dubbel en Tripel
Dit zijn drie redelijk verschillende stijlen, maar ook deze zijn goed te drinken voor de beginner. Blond bieren zijn vergelijkbaar met pils, alleen ze zijn vaak iets sterker en bevatten meer kruiden, waardoor de smaak rijker is dan die van pils. Dubbel-bieren zijn vaak zoetig, bevatten soms wat karamel en ze zijn vaak ook kruidig. Heel anders dan pils dus, maar omdat ze vaak best licht zijn wat betreft alcohol percentage zijn ook deze goed te drinken.
De tripel zie ik vaak (zwaar onterecht, dat geef ik toe) als een sterke variant van pils. Daarmee bedoel ik dat de gemiddelde pilsdrinker waarschijnlijk niet vies is van een tripel. De kleur is hetzelfde, het bevat iets meer smaak dan pils, maar vooral het alcoholpercentage is wat in het begin erg wennen kan zijn. Tripels bevatten al gauw 7% alcohol en als beginner moet je wel leren dat je deze bieren dus ook niet als pils moet drinken. In het begin van mijn carrière was het vaak de tripel die ervoor zorgde dat de fietstocht naar huis een lastige was. Ook kan het koolzuurgehalte wat heftiger zijn dan bij pils. Een Duvel vind ik bijvoorbeeld wat lastig te drinken omdat er zoveel koolzuur in zit. Ik vind dit, hoewel het erg bekend is, dus niet per se een goede aanrader voor de beginner. Iedere brouwerij in België maakt wel een tripel, dus als je op zoek gaat is er aanbod genoeg en zullen er vast wel een paar zijn die je lekker vind.

Saison
Ook saison bieren zijn vaak niet overdreven ingewikkeld en bevatten vaak ongeveer 6% alcohol. Makkelijk te drinken, geen hele gekke smaken, maar wel weer eens wat anders dan je Heineken. Sommige saisons hebben een licht zuurtje en andere zijn weer aan de zoete kant. Als je één saison lekker vind betekend dit dus niet dat je alle saisons lekker zult vinden, maar dat geldt wel voor meer biersoorten.

Overig
Wat me ook vaak opvalt is dat veel beginnende bierdrinkers een speciaal plekje in hun hart hebben voor Guinness. Ik heb er helemaal niks mee, want ik vind het veel te flauw en te saai smaken. Voor de beginneling kan dit juist prettig zijn. Daarom is Guinness wellicht een makkelijke manier om kennis te maken met Stout. Wat mij betreft is het echter niet het beste voorbeeld van wat stout te bieden heeft.

Wat moet je vermijden
Als beginner zou ik Scandinavië en Amerika om te beginnen volledig vermijden. Uit deze landen heb je vaak redelijk extreme bieren met hoge alcohol percentages en stevige smaken. Ik ben een groot fan van dit soort bieren (haast zo erg dat ik veel andere bieren nogal snel als saai bestempel), maar voor de beginner zijn dit niet de fijnste bieren om te drinken. Eens in de zoveel tijd is het wel leuk om te kijken of je dit soort bieren inmiddels begint te waarderen, want je smaak verandert iedere maand als je fanatiek bezig bent met bier.

De bieren die je het best kunt vermijden zijn bijvoorbeeld (Imperial) IPA, (Imperial) Stout, Porter (vaak wel een leuke tussenstap als je aan Stouts wil beginnen), Geuze (sommige mensen vinden dit wel meteen lekker, maar mij heeft dit een jaar gekost), etcetera. Eigenlijk alle bieren met meer dan 7,5% alcohol.

Slotadvies
Koop het bier in kleine hoeveelheden. Meteen een krat (of sixpack) aanschaffen van een bepaald bier kan ervoor zorgen dat je je geld letterlijk gaat weggooien en dit kan je tegen het proeven keren. Wanneer je niet zeker weet of je een bepaald bier lekker gaat vinden dan is het eigenlijk het beste om er slechts 1 flesje van te kopen. Vind je het bier lekker dan kun je altijd nog een keer terug gaan naar de winkel en een sixpack van het bier halen (en natuurlijk meteen wat nieuwe, onbekende bieren meenemen). Ook al ben je de grootste fan van het tripel genre: Er zijn altijd tripels die je niet lekker gaat vinden. Dit geldt voor alle stijlen.

Als laatste tip wil ik je meegeven dat je geen account hoeft aan te maken om mee te kunnen kijken op Ratebeer. Wanneer je naar de site gaat kun je in de zoekbalk zoeken naar een bepaald bier. Je kunt dan eens kijken naar het gemiddelde cijfer en naar wat de mensen over het bier geschreven hebben. Wanneer iedereen een bier lekker vind wil dat nog niet zeggen dat jij er ook van gaat genieten, maar wanneer 10 mensen schrijven dat het bier zurig is en jij houdt niet van zuur, dan kun je je klok er op gelijk zetten dat dat bepaalde bier je niet zo gaat bevallen.

 

One Response to “Bier voor beginners”

  1. René Van De Ven 22. May, 2013 at 04:47 #

    Ik wil in de categorie tripels met teveel koolzuur graag de Karmeliet nomineren :D

    [Reageer]

Leave a Reply