Beginnershandleiding Borefts Bierfestival

7 Sep

Hèt bierfestival van het jaar komt er binnenkort weer aan. Bierfestival? Zeg maar gerust Beergeek Gala 2014. Het Boreft’s bierfestival van Brouwerij de Molen dus. De lezers die cursus biersnob hebben afgemaakt zullen dit evenement al maanden geleden in de agenda hebben gezet en terecht. Waarom is Boreft’s het beste Nederlandse bierfestival? Check deze lijst zou ik zeggen.

Misschien ben je er al vaker geweest, maar de kans is ook groot dat dit je eerste keer wordt en ik begrijp als geen ander dat het best een beetje spannend is! Om te zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt deel ik vandaag deze Beginners Guide to Borefts Beerfestival. SpoelenMaar’s got your back, homie!

Borefts is meer dan alleen een lekker biertje drinken. Ik zei het al eerder: Borefts is een beergeek gala, inclusief zien en gezien worden. Het is dè plek om jezelf te presenteren als de grootste bierliefhebber van het land of misschien zelfs, vanwege het internationale publiek, van de wereld. Wil je dit bereiken, en ja dat wil je, dan zijn er een aantal dingen die niet mogen ontbreken. Hier komen ze!

Boekje
Naar Borefts gaan zonder notitieboekje is wellicht de grootste fout die je kunt maken. Je gaat drinken, proeven en noteren wat je er van vindt. Onthouden is, gezien de moelnhoeveelheid alcohol, geen optie. Noteren dus! Ja, ik weet dat je ook op je telefoon notities kunt maken, maar bij Borefts doe je dat niet. Wanneer je mobiel notities maakt is de kans groot dat mensen de roddel gaan verspreiden dat je aan het Untappen bent. Untapp’d is en blijft natuurlijk voor vieze casuals, dus die associatie moet je ten alle tijden proberen te vermijden. Gewoon een ouderwets boekje en enkele goede pennen meenemen en je zult al snel merken dat je een stuk serieuzer genomen wordt door de overige bezoekers. Bonuspunten zijn te verdienen door één of meerdere biergerelateerde stickers op de kaft van het desbetreffende boekje te plakken.

Rugzak
De rugzak is hèt voorwerp waaraan je de echte bierliefhebber herkent. Zie je op 26 of 27 september iemand lopen met een rugzak in Bodegraven, dan kun je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat hij of zij een bierliefhebber is en onderweg is naar de brouwerij. Mocht je niet precies weten waar je moet zijn dan kun je dus waarschijnlijk de eerste de beste rugzak die je ziet lopen volgen. Het beste neem je een wat oudere rugzak, zodat het lijkt dat jij en  je rugzak al jarenlang de hele wereld doorreizen op zoek naar de beste bieren! Ervaring is een kwestie van fake it ’till you make it.

Gezichtsbeharing
Een goede baard of snor is niet alleen vanuit esthetisch oogpunt een verstandige keuze, maar het maakt je ook automatisch een grotere bierliefhebber. Vrouwen zullen wat moeite hebben op dit punt, maar wanneer de vrouwelijke bezoeker zich wel aan de overige punten van dit artikel houdt dan is er in principe niks aan de hand. De baard is niet alleen mannelijk en woest aantrekkelijk, want op Borefts geldt (net zoals in het dagelijks leven) ook de ongeschreven regel: Wanneer in een discussie over bier een patstelling wordt bereikt, heeft de persoon met de langste baard gelijk. En hoe mooi de baard van degene naast je ook is: kijken doen we met de oogjes, niet met de handjes.

Kleding
koucla_camouflage_broek
Kleding is ongelofelijk belangrijk, maar eigenlijk geldt dat voor alle punten uit dit artikel. Ik heb het dan met name over het shirt. Qua schoenen kun je niet veel fout doen (lompe wandelschoenen doen het vaak erg goed) en qua broek kun je het beste een camouflagebroek, spijkerbroek of zwarte broek aan doen. Een cargo-camouflagebroek met driekwartspijpen is natuurlijk het allerbeste, maar niet iedereen zal deze in de kast hebben liggen.

Het shirt is een iets ingewikkelder verhaal. Voor je een shirt aantrekt moet je jezelf namelijk goed afvragen: Hoe wil ik gezien worden? Ik zal proberen voor ieder mogelijk antwoord een passend shirt te noemen.

- De wannabe: Komt aan met een shirt dat biergerelateerd is, maar te algemeen om serieus genomen te worden. Denk hierbij aan een shirt waarop het woordje ‘beer’ of ‘bier’ te lezen is, met een foto van een pul gevuld met pils. Op de respectschaal kom je niet hoger dan een 2 ( de schaal gaat tot max. 10) met dit shirt.

- De beginneling: De beginneling komt in een willekeurig shirt aan op het festivalterrein, maar gaat daar eenmaal aangekomen vrijwel meteen op zoek naar de merchandise stand om een vers shirt aan te schaffen. Op de respectschaal zit je ongeveer op een 5. Mensen zullen teleurgesteld zijn dat je nog geen geschikt shirt had klaarliggen thuis, maar ze waarderen je inzet om hier verandering in te brengen. Wil je voor de 6 gaan dan haal je eerst het meest sterke bier dat er geschonken wordt, voordat je naar je shirt op zoek gaat.

- De ‘ik-dronk-bier-voordat-het-cool-was’: Om bij deze groep te horen zul je naar Marktplaats of je lokale vintage winkel moeten. Of misschien heeft je vader nog wel iets op zolder liggen! Je hebt namelijk een shirt nodig van een obscuur bierfestivalletje ergens minimaal 10 jaar geleden. Ofja… gezien de opkomst van de biertrend zo’n 5 jaar geleden kun je misschien wegkomen met een shirt van 7 à 8 jaar geleden. Bonuspunten zijn te oogsten als het een shirt uit de jaren ’90 is. Let wel op dat dit enigszins overeenkomt met je uiterlijke verschijning. Als je 23 bent en je hebt een shirt aan van een bierfestival uit 1990 dan verliezen mensen meteen àl hun respect voor je. Om een hoog cijfer te scoren op de respectschaal is tactisch denkwerk dus wel vereist. Qua cijfer zul je uitkomen tussen de 6 en de 8: De jongere generatie vindt je een pannenkoek, maar de wat oudere generatie zal het waarderen dat je bier drinkt omdat het je passie is; niet omdat het nu toevallig een trend is.

- Hardcore Beergeek: De hardcore beergeek is waarschijnlijk goed te faken, maar zorgt ondanks dat toch bijna altijd voor een steady 7 op de respectschaal. Het nadeel is dat je misschien iets minder opvalt, omdat deze categorie de meest vertegenwoordigde is. De wat oudere bierliefhebber vindt je waarschijnlijk een stuk tuig, maar het gros van de bezoekers zal je aanwezigheid wel kunnen waarderen. De hardcore beergeek draagt een shirt van een Amerikaanse brouwerij, een gueuzestekerij of een zwart shirt van een metalband waarvan het logo zo ingewikkeld is dat je de naam eigenlijk niet fatsoenlijk kunt lezen en wanneer je het eindelijk hebt ontcijfert blijkt te gaan over bijvoorbeeld het martelen van baby Jezus met religieuze voorwerpen. Ik noem maar een vrij specifieke zijstraat. In combinatie met eerdergenoemde driekwartsbroek met camouflageprint ben je helemaal het mannetje en deze combinatie kan ervoor zorgen dat eerder genoemde 7 veranderd in een 8 of 9.

- De ultieme hipster: De ultieme hipster is waarschijnlijk begonnen als hardcore beergeek, maar vindt deze stijl inmiddels te mainstream geworden. Om dit te counteren trekt de ultieme hipster een opvallend gekleurd shirt van een grote, commerciële brouwerij aan. Denk hierbij aan een shirt van Bavaria, Grolsch of Heineken, of ook internationaal bier zoals Corona. De ironie van je commerciële slettenshirt op een craftbeerfestival kan scores opleveren tussen de 4 en de 8 op de respectschaal.

Overig
Wanneer je je aan bovenstaande punten houdt heb je sowieso een tof festival waar je veel goedkeurende knikjes in ontvangst zult mogen nemen. Natuurlijk zijn er wel nog altijd extra dingen die je kunt doen! Denk hierbij aan een stijlvol hoedje, een rare zonnebril, een zelf ontworpen shirt met een inside joke en ga zo maar door. Eigenlijk kan het niet gek en opvallend genoeg. Let hierbij wel op dat je keuzes te verantwoorden zijn in combinatie met je andere stijlkeuzes.

Ook is het handig, wanneer je met een groep gaat, om één van je vrienden niet te vertellen over deze handleiding. Waarschijnlijk komt hij netjes geschoren aankakken met een mooi felgekleurd shirt waardoor je groepje altijd makkelijk terug te vinden is tussen de zwarte, harige meerderheid.

Zo! Nu ben ook jij er klaar voor. Klaar om als een door de wol geverfde bierliefhebber rond te lopen door het best wel mooie Bodegraven. Iedereen die gaat: Veel plezier. Iedereen die niet gaat: Beterschap!

Android gebruikers kunnen hier de speciale Borefts 2014 app downloaden!

One Response to “Beginnershandleiding Borefts Bierfestival”

  1. Marcel 08. Sep, 2014 at 07:24 #

    Dus mijn bezoek zou alleen moeten gaan om wat anderen van mij vinden? Dat zou toch treurig zijn…

    [Reageer]

Leave a Reply