Beginnen met de hobby

10 Mar

Beginnen met het proeven van beoordelen van bier is niet moeilijk. In dit artikel ga ik vertellen hoe je zou kunnen beginnen met het beoordelen van bieren. Ik ga in op het bijhouden van een database, handige sites en apps.

Mijn persoonlijke doel met deze hobby is het proeven van zoveel mogelijk verschillende bieren. Ik wil graag zoveel mogelijk pareltjes ontdekken, proeven, mensen ontmoeten en genieten. Ik heb in het begin wat onhandige dingen gedaan, wat mij later meer tijd heeft gekost. In dit artikel vind je de verschillende manieren waarop je kunt beginnen, waarbij ik adviseer om voor de derde optie te gaan.

Optie 1: Het basaal behouden van de gedronken bieren.

Je zou de naam van het bier op een papiertje kunnen schrijven, of in een Word/Excel bestand zetten. Voordeel is dat het weinig tijd kost, nadeel is dat je na een aantal bieren niet meer weet of het een lekker bier was, en of je hem nog een keer zou willen kopen.

Een gedeelte van mijn gedetailleerde Excel lijst (optie 2)

 

Optie 2: Gedetailleerde Excel lijst bijhouden.

Met deze optie ga je een Excel bestand maken. Je kunt een aantal criteria bedenken waarop je het bier zou willen beoordelen. Op deze manier ben ik zelf begonnen. Ik schreef de naam van het bier en de cijfers op een blaadje, die ik vervolgens intypte in een Excel bestand. Dit is een prettige manier van werken omdat je het op je eigen manier kunt doen. Nadeel is wel dat je dat je (mits je niet met een computer naar de kroeg gaat), je de scores dus op een vel papier invult en deze daarna ook nog in Excel moet zetten. Dubbel werk dus. Smartphones hebben vaak wel de mogelijkheid om een Excel sheet bij te houden, waardoor je het maar 1 keer hoeft te noteren. Het nadeel hiervan is dat andere mensen je scores en mening nooit te zien krijgen, tenzij je iemand jouw bestand stuurt.

Stukje van de site ratebeer.com

 

Optie 3: Je scores online bijhouden.

Hiervoor heb je op dit moment de keuze uit 2 goede sites: www.ratebeer.com en www.beeradvocate.com . Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste, omdat ik deze site duidelijker, professioneler, vrijer en leuker vind. Voordeel hierbij is dat mensen jouw mening kunnen bekijken, de site houdt statistieken bij, je hebt forums waar je kunt praten over de bieren, je leert mensen kennen en je kunt ruilacties opzetten met andere gebruikers. Ook heb je op deze site een agenda met allerlei bier-evenementen. Ik ben zelf begonnen met optie 2 en ben daarna overgestapt op optie 3, wat mij erg veel tijd heeft gekost omdat ik toen alle scores die ik op dat moment had moest invoeren in ratebeer. Mijn advies zou zijn om meteen voor deze manier te gaan.

Voor de mensen met een android telefoon of tablet komt er nog het voordeel bij dat er een prachtige ratebeer app op de market staat (waaraan ondergetekende heeft meegewerkt). Met deze app is het heel erg simpel op je scores bij te houden, en kun je als je in een kroeg of in een winkel staat opzoeken of je een bier al ooit gehad hebt.

 

Als je de keuze hebt gemaakt is het eigenlijk vrij simpel. Je gaat naar de winkel of naar een kroeg, koopt een biertje en je begint met beoordelen. Als je ratebeer gebruikt kun je in dit artikel vinden waar je aan moet denken bij het beoordelen.

 

 

 

No comments yet

Leave a Reply