Barrel Aging

24 Mar

Het is populair en een groeiend begrip: Barrel Aging. Wat is barrel aging? Wat levert het op voor het bier? Is het iets heel exclusiefs? Alle antwoorden en meer staan in onderstaande tekst. Tevens zijn we een tijd terug bij La Trappe geweest, de trappistenbrouwerij die flink bezig is met deze manier van bier-verrijking. Foto’s van hun vaten vind je in dit artikel.

 

Bij barrel aging wordt bier gerijpt in houten vat. In dit houten vat heeft eerder een ander product gezeten, waarbij je kunt denken aan whisky, cognac, wijn en ga zo maar door. Wanneer zo’n product gedurende lange tijd in zo’n houten vat heeft gezeten, dan trekt de smaak van dat product in het hout van de ton. Als er vervolgens bier in deze tonnen gaat, dan zullen die aroma’s op subtiele of minder subtiele wijze in het bier trekken. Het gevolg is dus dat het bier een aantal kenmerken kan krijgen, van bijvoorbeeld een whisky.

Het voordeel hiervan is dat het bier een mooie extra dimensie krijgt. En sommige combinaties zijn gewoon heel erg lekker. Een lekker zware Russian Imperial Stout met een licht turf-achtige whisky smaak en geur kan heel erg lekker zijn. Het nadeel is natuurlijk wel, dat wanneer je niet van turf-achtige whisky houdt, je het bier met die smaakeigenschappen waarschijnlijk ook niet heel erg zult waarderen. Aan de andere kant heb ik ook gemerkt dat juist het subtiele en het samenvoegen van de smaken heel vernieuwend en smakelijk kan zijn.

La Trappe Barrel Aging 2

La Trappe Quadrupel in een Wild Turkey barrel.

 

Is dit iets heel exclusiefs? Opzich niet. Een exclusief bier dat is gerijpt op houten vaten is natuurlijk wel nog exclusiever (aangezien een brouwer vaak slechts een gedeelte van zijn product zal barrel agen), maar dat betekent niet dat alle barrel aged bieren duur en exclusief zijn.

Ook in Nederland wordt er op dit moment vol op gebarrelaged. Bekende brouwerijen die dit doen zijn bijvoorbeeld De Molen, Emelisse en waarschijnlijk het meest algemeen bekend: La Trappe. La Trappe heeft zoals al kort aangestipt in dit artikel op dit moment zo’n 10 verschillende versies van hun Quadrupel, allemaal geaged in verschillende houten vaten, van whisky tot port. Op dit moment is het de enige Trappistenbrouwerij die dit doet.

La Trappe Barrel Aging

Het La Trappe Quadrupel bier ligt te rijpen in de vaten bij de brouwerij.

 

Barrel aging kan ook bij ongebruikte vaten. Iedere houtsoort heeft zijn eigen smaak en geur en het bier in het vat zal dan dus niet naar een andere drank smaken, maar het krijgt wat meer de eigenschappen van het hout. Een IPA dat in cederhouten vaten heeft gezeten vind ik bijvoorbeeld erg lekker.

De vaten worden gekocht bij de bron en zijn vaak niet goedkoop. Tevens moet het bier al gauw 3 maanden tot een jaar op de vaten liggen, wat opslag ruimte vereist. Vandaar dat barrel aged versies van bieren vaak iets duurder zijn dan hun originele variant.

Barrel aging staat niet garant voor een lekker bier, maar het kan absoluut iets aan het bier toevoegen. Doe eens gek, en ga bij de lokale slijter eens op zoek naar een barrel aged bier. Het kost wat meer, maar dan heb je ook wel iets bijzonders.

No comments yet

Leave a Reply