Ban Belgisch Bier

25 Jun

Het WK voetbal is in volle gang en zoals altijd tijdens zulke evenementen lijd ik onder hevige, patriottistische gevoelens. Tijdens deze periode moet je trots zijn op Nederland. Trots op de sportprestaties (9 punten uit 3 wedstrijden!), maar ook op Nederland in zijn algemeenheid. Het slaat he-le-maal nergens op, maar als ik de kans krijg om op deze manier Nederlands bier te promoten dan grijp ik deze met twee handen aan. Vandaar vandaag deze omroep. Ban Belgisch bier. Verban Belgisch bier zou eigenlijk beter zijn, maar dat loopt net wat minder lekker. Ban Belgisch bier dus. Weg met Belgisch bier uit de Nederlandse cafés.

Je hebt allerlei soorten kroegen en cafés. Er zijn kroegen waar je alleen maar jongeren ziet en er zijn kroegen waar je zonder grijze haren haast niet binnen mag. Er zijn kroegen waar de nieuwste muziek hard gedraaid wordt en er zijn kroegen waar jaren ’70 muziek zachtjes door de speakers klinkt. Onder al dit soort kroegen is er voor de echte bierliefhebber natuurlijk maar 1 type dat er echt uit springt: Het (speciaal)biercafé!voetbalfan6_gr

Ik vraag me af of het iets officieels is, zo’n titel. Volgens mij mag je zelf bepalen hoe je je café noemt, maar de naam biercafé maakt de bierliefhebber nieuwsgierig en gretig. Wanneer ik denk aan een ‘biercafé’ (of ‘speciaalbiercafé’) dan verwacht ik een kroeg met minimaal een stuk of 30 verschillende bieren, maar het mag best een onsje meer zijn. Ik verwacht een café waar veel verschillende soorten speciaalbier te proeven zijn en het liefst ook niet de bieren die je doorgaans in elke kroeg vindt. Helaas is de werkelijkheid vaak anders en bestaat menig bierkaart vooral uit de ‘standaard’ Belgische bieren. De menukaart bestaat dikwijls uit een opsomming van Belgische klassiekers zoals de Tripel Karmeliet, diverse soorten Leffe en Westmalle en hier en daar een La Chouffe. Als een café-eigenaar ècht gek doet heeft hij zelfs een paar Kasteelbieren in huis. Het is tijd om hier mee te stoppen. Laat de Belgische bieren maar liggen voor de Belgische cafés, zoals Guinness vaak bewaard wordt voor de Irish Pubs.

Nederland produceert inmiddels genoeg bier om er een prachtige bierkaart mee samen te kunnen stellen. In iedere serieuze slijterij is een fatsoenlijk aanbod te vinden van Nederlandse bieren, maar helaas lijken de cafés nog wat achter te lopen. Het Nederlandse aanbod van menig café beperkt zich vaak tot de pils die er getapt wordt en dat is jammer. Vooral als je jezelf profileert als speciaalbiercafé, of zelfs A.B.T. Café. In Nederland is de variatie in bierstijlen groot genoeg om niet alleen een uitgebreide, maar ook nog eens gebalanceerde bierkaart samen te kunnen stellen.

Waarschijnlijk heb ik simpelweg een tè romantisch beeld bij het eigenaarschap van een biercafé. Ik hoop altijd dat het biercafé voortkomt uit de liefhebberij van de eigenaar voor speciaalbieren, maar de realiteit zal zijn dat ook/vooral geld een grote rol speelt. Dit kan je de uitbaters natuurlijk niet kwalijk nemen: Zij moeten ook af en toe een mooi bosje bloemen moeten kunnen kopen voor hun vriendin. Toch hoop ik dat het succes van Nederlandse brouwerijen de eigenaren niet helemaal aan de reet kan roesten.

voetbalfan3_grNaast dat ik geplaagd word door dit romantische beeld, laat ik me waarschijnlijk ook te veel meeslepen door de gebeurtenissen in Brazilië. Tijdens deze periode komen mijn oorlogstrauma’s van de tweede wereldoorlog, hoewel ik deze niet zelf heb meegemaakt, terug naar boven. In deze periode krijg ik rillingen als ik denk aan Portugal en zijn bewoners (8e finale, 2006) en kan Spanje in mijn ogen niks goed doen (finale 2010). Totaal irrationeel, maar zo werkt dat nu eenmaal in tijden van (voetbal)oorlog.

Ik begon te fanatiek aan dit artikel. Daarom zal ik het iets anders verwoorden dan aan het begin van dit stuk: Klassieke, goede Belgische bieren horen thuis in ieder café. Veel mensen genieten ervan en de verkoop loopt bij dit soort bieren haast altijd lekker, wat niet onbelangrijk is voor de eigenaar. Dat gezegd hebbende vind ik dat er naast het aanbod van deze bieren ook een mooi aanbod van Nederlandse bieren hoort te zijn in een zichzelf respecterend (in Nederland gevestigd) biercafé. En of een café dan kiest voor de goede, hippe bieren van bijvoorbeeld Brouwerij de Molen, of voor een lokaal gemaakt biertje maakt mij eigenlijk weinig uit. Het gaat mij er om dat ook Nederlandse brouwerijen een kans krijgen om zich te bewijzen bij het grote publiek dat zich wellicht eerder laat verleiden tot een café- dan een festivalbezoek. Support your locals!

Misschien kan men op deze manier op een dag het idee dat Belgisch bier superieur is en dat zulke brouwsels in Nederland nooit mogelijk zouden zijn loslaten. Dat lijkt mij in ieder geval een mooi doel om voor ogen te houden. Zelfs als je denkt dat het misschien nooit zal lukken, net zoals het waarschijnlijk nooit gaat lukken om mij te overtuigen dat niet iedere Portugese profvoetballer een enorme hondenlul is…

No comments yet

Leave a Reply