2012 – Een terugblik

27 Dec

Vanavond nog een proeverij en dan zit bierjaar 2012 er zo’n beetje op. Wat was het een geweldig bierjaar! De interesse in bieren neemt toe in Nederland, er kwamen nieuwe brouwerijen (Oersoep en Kompaan zijn er twee die zo in me opkomen), de festivals werden druk bezocht en ik heb ook weer heerlijke bieren geproefd. In deze post een klein overzicht van 2012.

Vanwege persoonlijke omstandigheden begon bierjaar 2012 voor mij pas rond april. Het was in deze beginfase van het jaar dat ik kennis maakte mijn één van m’n grootste vijanden, namelijk Jules de Bananes. Woorden leken tekort te schieten bij dit bier, maar toch bleek ik er een mooie post uit te kunnen persen.

Ook werd rond deze tijd Museumbrouwerij De Roos bezocht door mij, René en m’n vriendin. Een leuke middag met aardige bieren. Hun Knuffelbier viel me enorm mee en scoorde een 3.9/5, maar voor de rest waren het redelijke bieren met een score net boven de 3.

Op Koninginnedag werden een aantal legendarische bieren geproefd, waaronder de Jester King Black Metal, Lost Abbey Serpents Stout en The Bruery Coton Bourbon Barrel Aged. Na deze proeverij (waar m’n haar werd afgeschoren) werd ik ziek en kon ik een week lang niet functioneren. Hierdoor moest ik het festival in Den Bosch helaas missen, maar correspondent René was ter plaatse. Bij het festival in Oirschot was ik gelukkig wèl aanwezig.

Toen was het tijd om onszelf, en jullie, voor te bereiden op het EK. Aan onze voorbereiding heeft het niet gelegen, maar het EK was voor Nederland van het niveau Jules de B.

Vervolgens werd het voor mij tijd om m’n gal over bierland België te spuwen en gaf ik een college Veilig Bier Kopen. Daarnaast gaven we uitleg over houdbaarheidsdata. René begon aan het leegdrinken van de biervoorraad in Zweden, terwijl ik aan het wachten was op hèt festival van 2012: Het festival bij Brouwerij de Molen.

Het herfstbokseizoen viel me dit jaar mee, ook Tsjechische pils bleek niet te kunnen onstnappen aan het probleem van pils en dankzij m’n neef kunnen we ook in 2013 weer vooruit.

Kortom: Qua bier was er niks mis met 2012. Ik hoop dat deze stijgende lijn flink doorzet in 2013, want wij (ik en René) hebben nog lang niet genoeg van al die heerlijke bieren.

Namens SpoelenMaar alvast een fijn, smakelijk en gezond 2013 gewenst!

No comments yet

Leave a Reply